Hot cross buns můžeme volně přeložit jako horké/teplé křížové bochánky, což zní docela zvláštně:D. I proto jsem ponechala originální anglický název. Tohle sladké pečivo pochází z Británie a patří k tradičním nejen britským Velikonocům. Konkrétně se peče na Velký pátek. S čímž je spjato i to, jak tohle pečivo vypadá. Bochánek hot cross bun poznáte podle světlého křížku, který má symbolizovat ukřižování Ježíše Krista. Stejně tak koření v těstě má svůj symbolický charakter. Tolik k historii. Samotný recept jsem označila jako středně náročný, ale nemusíte se ho bát. S těstem se dobře pracuje a výsledkem jsou úžasně vláčné a voňavé bochánky. Ideálně je podávejte ještě teplé, třeba s troškou marmelády a másla.
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 30 minut + kynutí cca 120 minut + 20 minut pečení
Počet porcí: 12 bochánků/bunů
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 100 g plnotučného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 10 g hladké mouky
Ingredience na těsto
- 150 g plnotučného mléka
- 100 g másla
- 600 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
+
- 100 g oloupaného jablka
- 65 g rozinek nebo sušených brusinek (+ možno předem namočit v rumu)
Ingredience na křížek
- 6 lžic hladké mouky
- 4-5 lžic vody
Ingredience na glazuru
- 35 g cukru
- 35 g vody
- 5 g citrónové šťávy
Postup
Postup na kvásek
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 5 g cukru.
- Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
- Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
- Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte 10 g mouky, 5 g soli, 100 g vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.
Postup na těsto
- V malém hrnci ohřejte společně 150 g mléka a 100 g másla.
- Do mísy od robotu prosejte mouku, cukr a smíchejte s kardamomem, skořicí, vanilkou a citrónovou kůrou.
- K suchých surovinám přidejte vyšlehané vejce, směs másla a mléka a kvásek.
- Začněte míchat pomocí stěrky. Až se začne tvořit těsto, přesuňte mísu do robotu a pomocí nástavce typu hák nechte vypracovat těsto asi 8 minut.
- Poté těsto vyndejte, přidejte jablko nakrájené na malé kousky, rozinky a pomocí rukou krátce zapracujte.
- Těsto vraťte do robotu a nechte ještě 2-3 minut propracovat. Výsledné těsto by nemělo být lepivé.
- Z těsta vytvořte kouli, přikryjte utěrkou a nechte cca 90 minut kynout na teplém místě.
- Nakynuté těsto si rozdělte na 12 stejně velkých kousků – vychází to asi na 100 g/ks.
- Každý kousek propracujte krouživými pohyby na pracovní ploše pomocí obou rukou do tvaru hladkého bochánku. Pokud by vám nevypadlo při zpracování nějaké ovoce, dejte jej stranou.
- Pekáč vymažte máslem a pokládejte bochánky na něj s dostatečnými rozestupy. Každý bochánek potřete ze všech stran rozpuštěným máslem – ne horkým.
- Až je pekáč plný, přikryjte jej utěrkou a nechte kynout asi 30-45 minut, dokud nezvětší svůj objem.
- Hmotu na vytvoření křížku si vytvořte smícháním hladké mouky s vodou a troškou cukru.
- Vznikne hutné těstíčko, které si přesuňte do zdobícího sáčku a táhlými pohyby přes bochánky vytvořte křížky.
- Nejlepší je jet vždy jedním tahem a nepouštět linku mezi jednotlivými bochánky. Také doporučuji tenčí zdobicí špičku nebo dírku v sáčku – křížky se rády rozjíždí.
- Takto připravený plech dejte péct do trouby vyhřáté na 190°C na 25-35 minut – těsto bude vláčné i když je budete péct o malou chvíli déle. Můžete také vypnout troubu a nechat v ní bochánky chvíli dojít.
- Upečené bochánky/buny ihned pomažte připravených rozvarem z cukru, vody a citrónové šťávy.
- Ideálně podávejte ještě teplé.
1 komentář
Mrkvový cheesecake – MamaChef
27. 3. 2021 at 12:26[…] na lepší časy, kdy to půjde i osobně. Loni jsem v rámci této výzvy připravila recept na Hot-cross buns. Letos jsem se pustila do mrkvového cheesecaku, který jsem měla už delší dobu v hlavě. […]