Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Mango Chicken

Butter Chicken je Butter Chicken, ale vařit ho pořád dokola už by taky byla nuda. A tak je tu moje variace na Mango Chicken – tedy kuřecí v mangové omáčce. Dělala jsem ho už kdysi dávno a věděla, že ho chci na blog. Tak konečně na něj přišla řada. Možná je zvláštní kombinace kokosového mléka a klasické smetany, ale takto mě toto jídlo prostě baví a věřím, že bude i vás:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: min. 2 hodiny marinování + do 45 minut

Počet porcí: 3-4 porce

 

 

Ingredience

 

  • 500 g kuřecích prsou
  • himalájská sůl

 

Ingredience na marinádu

 

  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koření Masala
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce kokosového mléka

 

Ingredience na omáčku

 

  • 1 zralé mango
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru (asi velikosti palce)
  • 1 celá skořice
  • 2-3 hřebíčky
  • 1 lžička koření Masala
  • špetka římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 100-150 ml vývaru nebo vody
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 100 ml smetany  (min. 30% obsah tuku)
  • 1 lžíce jogurtu
  • hrst kešu
  • rostlinný olej
  • himalájská sůl

 

 

Postup

 

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2. Ve střední míse smíchejte kokosové mléko, olej, koření Masala a kurkumu.
  3. Kostky osoleného kuřecího masa zamíchejte do marinády a nechte alespoň 2 hodiny v chladu.
  4. Větší vysokou pánev rozpalte a opečte naložené kuřecí dozlatova. Pracujte při vysoké teplotě.
  5. Maso odložte stranou a na stejné pánvi si rozpalte trošku rostlinného oleje.
  6. Do tuku vhoďte skořici, hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní.
  7. Přidejte i zbytek koření – Masalu, římský kmín a koriandr a zarestujte.
  8. Přidejte na jemno nasekanou cibuli, česnek, zázvor a lehce opečte.
  9. Nakonec přihoďte na malé kousky nakrájené mango a vše zalijte vývarem/vodou a kokosovým mlékem.
  10. Osolte a přikryté nechte dusit, dokud nebude mango zcela měkké.
  11. Pak si mangovou směs přesuňte do mixéru vše rozmixujte v hladké pyré.
  12. Pyré vraťte do pánve a přidejte i hotové kuřecí.
  13. Zalijte smetanou, přidejte lžíci rajčatového pyré a nechte pár minut probublávat, ať se spoji všechny chutě.
  14. Přihoďte hrst kešu ořechů a dochuťte solí a lžící bílého jogurtu.
  15. Podávejte s rýží nebo indických chlebem naan.

 

 

TIP: Smetanu v receptu můžete nahradit kokosovým mlékem. Výsledek bude mít o něco nasládlejší chuť a kokos bude v omáčce více cítit. Do omáčky pak můžete přidat i trošku sušeného kokosu.

Related Posts

9 Komentáře

  • Odpovědět
    Míša
    24. 3. 2019 at 17:37

    Dneska vyzkoušeno a fakt výborný. Jen jsem nedala smetanu, aby to nebylo moc hutné. Určitě jsem to nedělala naposledy.

    • Odpovědět
      Martina
      26. 3. 2019 at 20:35

      Děkuji mockrát, jsem opravdu ráda, že chutnalo!:)

  • Odpovědět
    Vítězslav
    18. 2. 2020 at 17:06

    No jdu to vyzkošet, ale proč se tady pořád dokola objevují ty samé fotky?

  • Odpovědět
    Marta
    24. 4. 2020 at 13:27

    Dobrý den, Marti, dekuji za úžasný recept. Pochutnat jsme si celá rodina včetně 2 letého synka. Hezky den Marta

    • Odpovědět
      Martina
      26. 4. 2020 at 11:33

      Dobrý den, Marti, moc děkuji za milý komentář! Mám velkou radost! Martina

  • Odpovědět
    Eliška
    1. 5. 2020 at 12:31

    Moc, moc dobré. Mělo úspěch u celé rodiny. Díky

    • Odpovědět
      Martina
      22. 5. 2020 at 11:36

      Moc děkuji!! Moc toho vážím!:)

  • Odpovědět
    Markéta
    14. 6. 2021 at 9:11

    Zdravím,

    skořici a hřebíček vytahujete? V některém receptu zůstává, jindy ne, a tady mi to není jasné.

    • Odpovědět
      Martina
      14. 6. 2021 at 17:29

      Většinou vyndávám koření až vždy před servírováním. Můžete ale klidně vytáhnout vše společně. U skořice to jde snadno, hřebíčky se občas hůře hledají:D

    Zanechat odpověď