Tyto kynuté koláčky vznikly zcela náhodou, když mi zbylo těsto na koblížky. Postupně jsem základní těsto malinko pozměnila, aby bylo vhodnější k pečení. Zkoušela jsem i různé krémy na náplň a nic nepřekonalo ten s mascarpone, takže recept na něj je tady:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: těsto do 30 minut + kynutí 90 + 30 minut + pečení 25 minut
Počet porcí: 3 plechy
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 150 ml vlažného plnotučného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička mouky
- 1 lžička cukru
- velká špetka soli
Ingredience na těsto
- 450 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 50 ml mléka
- 50 g cukru
- vanilkový lusk
- 1 panák rumu
Ingredience na náplň
- 250 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 2 žloutky
- (vanilkový) cukr dle chuti
- kúra z chemicky neošetřeného citrónu
- povidla s rumem
Postup
Postup na kvásek
- Do větší misky vlijte 150 ml vlažného mléka a nadrobte do něj čerstvé droždí.
- Přidejte lžíčku mouky, lžíčku cukru a špetku soli.
- Pečlivě rozmíchejte metličkou.
- Přikryjte utěrkou a dejte kvásek vzejít na teplé místo. Trvá to asi 15 minut.
Postup na těsto
- Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte cukr, žloutky, rozpuštěné máslo,panák rumu, vanilku a kvásek. Zvolte nástavec typu hák a pusťte robot na nižší výkon.
- Postupně pak přilévejte mléko a nechte zpracovat v hladké a mírně lepivé těsto. Nechte robot pracovat cca 10 minut.
- Poté přesuňte těsto moukou vysypané velké mísy. Nahoře těsto zasypte také troškou mouky a přikryté nechejte kynout asi 90 min. na teplem místě.
- Po vykynutí těsta si z něj odebírejte vždy kousek a na dostatečně pomoučené pracovní ploše vyválejte na asi centimetrovou placku. Vykrajujte vámi zvolenou velikost koleček. Doporučuji průměr kolem 4-5 cm.
- Doprostřed koleček vytlačte vždy kolečko – např. dnem sklenice na panák. Do vytvořeného důlku budete později dávat náplň.
- Vykrojené koláčky nechejte ještě asi 30 min. kynout.
- Tvaroh smíchejte spolu s mascarpone, citrónovou kúrou a cukrem dle chuti.
- Potom přimíchejte žloutek.
- Vykynuté koláčky přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
- Důlek uprostřed koláčku ještě jednou zvýrazněte a dejte do něj větší lžičku náplně.
- Uprostřed tvaroho-smetanového krému vytvořte pomocí lžičky místo a přidejte malou lžičku povidlí smíchaného s troškou rumu. Alternativa k povidlí jsou čerstvé borůvky.
- Okraje koláčků pomažte rozšlehaným vejcem a celé koláčky můžete ještě posypat plátky mandlí a zasypat troškou cukru.
- Pečte na 180°C asi 20-25 minut. To, že jsou koláčky hotové poznáte nejen díky jejich zlatavé barvě, ale také výrazné vůni, která se začne linout po kuchyni.
- Hotové koláčky můžete ještě zasypat moučkovým cukrem.
3 Komentáře
Marcela K.
18. 2. 2020 at 7:34Dobrý den,koláče jsou luxusní. S těstem se krásně pracuje. Už se těším,až vyzkouším další recepty. 🙂
Martina
27. 3. 2020 at 18:01Děkuji moc!! Jsem ráda, že se povedly a chutnalo!:)
Meruňkové koláčky s vanilkovou krupičnou kaší, pistáciovou drobebenkou a rumem – MamaChef
30. 6. 2021 at 20:42[…] udělat svoje meruňkové koláčky. Naposledy jsem totiž podobný recept připravovala na koláčky s mascarpone a povidlím, které se staly velmi oblíbenými, a chtěla jej ještě trošku pozvednout a posunout:). Jen […]