Zdenička Mazúrová, autorka dvou úžasných bezlepkových kuchařek a také autorka blogu Liščí mlsání, na svém IG ukazovala, že se po delší době pouští do pečení a připravovala bezlepkovou kokosovou buchtu s rumem. Hned jsem věděla, že cokoliv s příchutí rum-kokos okamžitě potřebuji :D. Vznikla tak tato bábovka s voňavou rumovou polevou z bílé čokolády. Pekla jsem ji hned 2x, protože moje Nordic Ware bábovkové formy jsou opravdu obří a napoprvé mi těsto zaplnilo jen její polovinu. Takže malý tip ode mě – před přípravou jakékoliv bábovky si ověřte objem vaší bábovkové formy a množství surovin v receptu. Mně osobně se třeba nízké bábovky líbí, ale někdo má naopak rád takové ty opravdu vysoké:). Další tipem pro to, aby se Vám tato kokosová bábovka povedla je správný výběr surovin, zde konkrétně kokosu. Některé druhy strouhaných kokosů jsou zároveň i sušené a je to znát již na první pohled. Pro nejlepší výsledek a šťavnatou bábovku je třeba zvolit i šťavnatý druh strouhaného kokosu. Sama jsem v jednom receptu použila kokos od Country Life a ve druhém klasický hodně bílý a suchý kokos a rozdíl byl znát. Pokud se ale i tak pustíte do přípravy se suším druhem kokosu, přidejte malinko více másla a rumu, které bábovku více zvláční – je mi totiž na druhou stranu jasné, že ne vždy a všude si lze vybírat:). Jo a určitě nezapomeňte na polevu!!! Vlastně bych klidně polevou přelévala již ukrojený kousek připravený k servírování, ať je jí co nejvíce:D.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut ( + pečení)
Počet porcí: 12 porcí
Ingredience
(na malou bábovkovou formu)*
Ingredience na bábovku
- 130 g strouhaného kokosu (zvolte opravdu kvalitní strouhaný s dostatkem tuku – doporučuji např. značku Country Life)
- 170 g hladké pšeničné mouky (můžete rozdělit na 80 g hladké celozrnné a 90g klasické hladké)
- 95 g třtinového nebo krupicového cukru (lze i krystal)
- 12 g prášku do pečiva (bez fosfátů)
- špetka soli
- mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (popř. nahradit část cukru za cukr s vanilkou)
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
- 285 g plnotučného mléka
- 60 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 40 g rumu (dle chuti lze přidat i více)
Ingredience na polevu
- 150 g bílé čokolády
- 2 lžičky másla
- 5-6 lžic rumu
Na velkou bábovkou formu použijte dvojnásobné množství surovin s výjimkou prášku do pečiva – postačí 15 g. Stejně tak budou stačit 4 vejce a 1 žloutek.
*Malé bábovkové formy mívají objem kolem 1,4 l. Já sama mám doma ale formy Nordic Ware s objemem dvojnásobným. Při použití gramáží z receptu zaplní těsto formu jen do její poloviny a bábovka se pak může zdát nízká.
Postup
Postup na bábovku
- Vejce a mléko vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Kokos, prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a mletou vanilku (pokud použijete extrakt, přidejte až do mokré směsi surovin) společně promíchejte.
- Vejce a žloutek vyšlehejte společně s mlékem, rumem a nakonec zašlehejte pomocí metličky postupně rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Směs mokrých surovin přelijte k suchým surovinám a stěrkou důkladně promíchejte a spojte v jednolité tekutější těsto.
- Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo kokosem.
- Těsto přesuňte do formy a pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 35 minut. Poté teplotu snižte na 160°C a pečte dalších cca 20 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
- Hotovou bábovku nechte pár minut vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte.
Postup na polevu
- Na vodní lázni rozpouštějte za občasného míchání bílou čokoládu spolu s máslem.
- Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přidejte rum a pomocí metličky důkladně zapracujte do čokolády.
- Pokud by byla poleva příliš hustá, přidejte více rumu. Pokud by byla naopak příliš řídká, přidejte čokoládu.
- Bábovku seshora polijte mírně zchladlou (aby na bábovce zatuhla a nestekla všechna dolů) polevou.
- Posypat můžete praženými plátky kokosu.
TIP: Recept si můžete připravit i jako dortík nebo muffiny s polevou. Také lze polevu udělat hustější a při zašlehání do mascarpone se smetanou vytvořit krém na cupcakes. Při pečení v podobě muffinů či cupcakes pečte výrazně kratší dobu – cca 20- 25 minut.
2 Komentáře
Lucie
18. 3. 2021 at 10:12Dobrý den,
zkoušela jsem tuto bábovku do velké formy (klasická z Tescomy), tedy jsem zdvojnásobila množství surovin a i když jsem se bála, že uteče, nakonec úplně v pohodě. Povedla se hezky, hlavně ta poleva je opravdu zajímavá a dodává tomu šmrnc!! Možná je ta moje až moc „mokrá“ (ale i tak moc dobrá), koupila jsem kvalitní kokos.. tak příště asi méně tekutých surovin nebo možná péct déle. Nemám ještě tolik zkušeností. Děkuji za recept
Martina
19. 3. 2021 at 11:36Dobrý den, to jsem ráda, že chutnala!:) I mě polevy na bábovkách (a vlastně obecně:) baví, protože dezert hezky doplní. Bábovka je samo o sobě vlhčí, tak těžko říct, zda to už bylo moc nebo akorát.).