Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Kokosovo-rumová bábovka

Zdenička Mazúrová, autorka dvou úžasných bezlepkových kuchařek a také autorka blogu Liščí mlsání, na svém IG ukazovala, že se po delší době pouští do pečení a připravovala bezlepkovou kokosovou buchtu s rumem. Hned jsem věděla, že cokoliv s příchutí rum-kokos okamžitě potřebuji :D. Vznikla tak tato bábovka s voňavou rumovou polevou z bílé čokolády.  Pekla jsem ji hned 2x, protože moje Nordic Ware bábovkové formy jsou opravdu obří a napoprvé mi těsto zaplnilo jen její polovinu. Takže malý tip ode mě – před přípravou jakékoliv bábovky si ověřte objem vaší bábovkové formy a množství surovin v receptu. Mně osobně se třeba nízké bábovky líbí, ale někdo má naopak rád takové ty opravdu vysoké:). Další tipem pro to, aby se Vám tato kokosová bábovka povedla je správný výběr surovin,  zde konkrétně kokosu. Některé druhy strouhaných kokosů jsou zároveň i sušené a je to znát již na první pohled. Pro nejlepší výsledek a šťavnatou bábovku je třeba zvolit i šťavnatý druh strouhaného kokosu. Sama jsem v jednom receptu použila kokos od Country Life a ve druhém klasický hodně bílý a suchý kokos a rozdíl byl znát. Pokud se ale i tak pustíte do přípravy se suším druhem kokosu, přidejte malinko více másla a rumu, které bábovku více zvláční – je mi totiž na druhou stranu jasné, že ne vždy a všude si lze vybírat:). Jo a určitě nezapomeňte na polevu!!! Vlastně bych klidně polevou přelévala již ukrojený kousek připravený k servírování, ať je jí co nejvíce:D.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut ( + pečení)

Počet porcí: 12 porcí

 

 

Ingredience

(na malou bábovkovou formu)*

 

Ingredience na bábovku

 

  • 130 g strouhaného kokosu (zvolte opravdu kvalitní strouhaný s dostatkem tuku – doporučuji např. značku Country Life)
  • 170 g hladké pšeničné mouky (můžete rozdělit na 80 g hladké celozrnné a 90g klasické hladké)
  • 95 g třtinového nebo krupicového cukru (lze i krystal)
  • 12 g prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • špetka soli
  • mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (popř. nahradit část cukru za cukr s vanilkou)
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
  • 285 g plnotučného mléka
  • 60 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 40 g rumu (dle chuti lze přidat i více)

 

Ingredience na polevu

 

  • 150 g bílé čokolády
  • 2 lžičky másla
  • 5-6 lžic rumu

 

Na velkou bábovkou formu použijte dvojnásobné množství surovin s výjimkou prášku do pečiva – postačí 15 g. Stejně tak budou stačit 4 vejce a 1 žloutek.

*Malé bábovkové formy mívají objem kolem 1,4 l. Já sama mám doma ale formy Nordic Ware s objemem dvojnásobným. Při použití gramáží z receptu zaplní těsto formu jen do její poloviny a bábovka se pak může zdát nízká.

 

 

Postup

 

Postup na bábovku

 

  1. Vejce a mléko vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Kokos, prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a mletou vanilku (pokud použijete extrakt, přidejte až do mokré směsi surovin) společně promíchejte.
  3. Vejce a žloutek vyšlehejte společně s mlékem, rumem a nakonec zašlehejte pomocí metličky postupně rozpuštěné a vychladlé máslo.
  4. Směs mokrých surovin přelijte k suchým surovinám a stěrkou důkladně promíchejte a spojte v jednolité tekutější těsto.
  5. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo kokosem.
  6. Těsto přesuňte do formy a pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 35 minut. Poté teplotu snižte na 160°C a pečte dalších cca 20 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
  7. Hotovou bábovku nechte pár minut vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte.

 

Postup na polevu

 

  1. Na vodní lázni rozpouštějte za občasného míchání bílou čokoládu spolu s máslem.
  2. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přidejte rum a pomocí metličky důkladně zapracujte do čokolády.
  3. Pokud by byla poleva příliš hustá, přidejte více rumu. Pokud by byla naopak příliš řídká, přidejte čokoládu.
  4. Bábovku seshora polijte mírně zchladlou (aby na bábovce zatuhla a nestekla všechna dolů) polevou.
  5. Posypat můžete praženými plátky kokosu.

 

 

 

 

TIP: Recept si můžete připravit i jako dortík nebo muffiny s polevou. Také lze polevu udělat hustější a při zašlehání do mascarpone se smetanou vytvořit krém na cupcakes. Při pečení v podobě muffinů či cupcakes pečte výrazně kratší dobu – cca 20- 25 minut.

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Lucie
    18. 3. 2021 at 10:12

    Dobrý den,
    zkoušela jsem tuto bábovku do velké formy (klasická z Tescomy), tedy jsem zdvojnásobila množství surovin a i když jsem se bála, že uteče, nakonec úplně v pohodě. Povedla se hezky, hlavně ta poleva je opravdu zajímavá a dodává tomu šmrnc!! Možná je ta moje až moc „mokrá“ (ale i tak moc dobrá), koupila jsem kvalitní kokos.. tak příště asi méně tekutých surovin nebo možná péct déle. Nemám ještě tolik zkušeností. Děkuji za recept

    • Odpovědět
      Martina
      19. 3. 2021 at 11:36

      Dobrý den, to jsem ráda, že chutnala!:) I mě polevy na bábovkách (a vlastně obecně:) baví, protože dezert hezky doplní. Bábovka je samo o sobě vlhčí, tak těžko říct, zda to už bylo moc nebo akorát.).

    Zanechat odpověď