V rámci spolupráce s Moët Hennessy jsem Vám na IG představila další položku z jejich portfólia, a to tichá vína Cloudy Bay. Konkrétně byla řeč o víně červeném a jak je u mě už zvykem, chtěla jsem to spojit i s nějakým receptem. Samotného Pinotu Noire od Cloudy Bay by bylo do pečení asi škoda a tak pokud jej vlastníte nebo se Vám někdy dostane do rukou, raději si jej nechte na vychutnání si ve sklenici:).
V tomto receptu je červené víno hlavní složkou z mokrých surovin a tak je jeho chuť ve výsledném muffiny opravdu cítit. Těsto je vláčné a voní po pomerančích a Vánocích. Kromě muffinů se z něj dá vykouzlit z skvělé těsto na dort nebo můžete muffiny pojmout jako komplexní dezert a podávat s přelivem se svařených blum a červeného vína tvarohovým vinným krémem.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut + pečení
Počet porcí: 8 muffinů
Ingredience
Ingredience na těsto
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
- 120 g třtinového cukru (lze i krupici nebo krystal)
- 130 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 160 g červeného vína
- 25 g pomerančové šťávy + kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 50 g kvalitního kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 12 g prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na svařené blumy
- 10 blum (popř. 15 švestek)
- 200 ml červeného vína
- 40 g cukru
- 3 hřebíčky
- 1/2 lžičky mleté skořice
Ingredience na krém
- 250 g odtučněného nebo polotučného tvarohu
- 150 g smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
- 30 – 50 ml červeného vína
- moučkový cukr (dle chuti)
Postup
Postup na muffiny
- Vejce spolu se žloutkem začněte šlehat do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat, postupně přidávejte a zašlehávejte cukr. Nehoďte jej do vajec celý naráz, aby pěna nespadla.
- Dále při postupném přilévání zašlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Do střední mísy prosejte mouku, kakao a přidejte skořici, zázvor, vanilku (pokud zvolíte extrakt dejte jen až spolu s vínem), prášek do pečiva a sůl. Vše promíchejte.
- Vejce s cukrem a máslem přesuňte k suchým ingrediencím a začněte pomocí stěrky míchat. Jakmile se začnou suroviny propojovat, přidejte polovinu červeného vína a pomerančovou šťávu a opět míchejte. Jakmile jsou ingredience téměř propojené, přilijte zbytek vína.
- Těstem naplňte předem připravené muffinové košíčky vložené do formy na muffiny/cupcakes – plňte cca do 2/3.
- Do středu každého muffiny dejte 2-3 měsíčky svařených blum spolu s troškou vinného sirupu. (Tento krok můžete vynechat, pokud budete blumy servírovat jako přeliv).
- Pečte na 175°C asi 15 minut. Poté snižte na 160°C a pečte dalších cca 10 minut.
Postup na svařené blumy
- Blumy omyjte, zbavte pecky a nakrájejte na měsíčky.
- V menším hrnci se silnějším dnem začněte blumy zahřívat, zasypte cukrem, skořicí a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a nezačne tvořit karamel.
- Zalijte červeným vínem a přihoďte hřebíček. Na středním ohni nechce zlehka probublávat a redukovat do podoby sirupu – blumy by měly změknout, záleží ale na stupni jejich zralosti.
- Poté stáhněte z plotny a přesuňte do čisté misky. Hřebíčky ideálně vyndejte.
- Pokud budete blumami plnit muffiny, nechte je alespoň lehce vychladnout. Pokud zvolíte svařené blumy jako přeliv k hotovým muffinům, podávejte je horké.
TIP: Pokud budete blumy servírovat jako přeliv, v této gramáži Vám vyjde na cca 4 porce.
Postup na krém
- Smetanu vyšlehejte do podoby tuhé šlehačky.
- Tvaroh smíchejte s vínem, moučkovým cukrem a nakonec zlehka vmíchejte šlehačku.
- Krém podávejte stranou s hotovými muffiny.
Žádné komentáře