Hlavní jídla Jídlo Přílohy Recepty Sváteční

Vepřová panenka s jablky, pancettou a máslovými špeclemi

 

Náročnost: střední

Počet porcí: 3-4 porce

Doba přípravy: do 60 minut

 

Ingredience

 

Ingredience vepřové s jablky

 

  • 0, 5 kg vepřové panenky
  • 150 g tenkých plátků pancetty (popř. slaniny)
  • 4  jablka
  • 3 malé cibule
  • 1 dc bílého vína
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 celá skořice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • máslo
  • řepkový olej

 

Ingredience na špecle

 

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g másla (+ 1 lžíce másla)
  • 2 vejce z volného chovu
  • 200 ml bio plnotučného mléka
  • sůl
  • čerstvá petrželka

 

 

 

Postup

 

Postup na vepřové s jablky

 

  1. Vepřovou panenku očistěte a bohatě osolte.
  2. Na rozpálené pánvi se lžíci řepkového oleje restujte panenku ze všech stran spolu s pár plátky pancetty.
  3. Jakmile má maso ze všech stran hnědou krustičku, přendejte jen do pečicí nádoby.
  4. Ke zbylé pancettě v pánvi přidejte lžíci másla a na měsíčky nakrájenou cibuli.
  5. Cibuli nechte lehce povolit a přihoďte na plátky 3 nakrájená jablka (oloupaná).
  6. Zalijte bílým vínem, zasypte třtinovým cukrem a přidejte jednu skořici, sůl a pepř.
  7. Takto jablka nechejte při nižší teplotě pomalu probublávat, dokud nebudou měkká a tekutina se nezredukuje a nezhoustne.
  8. K masu nachystaném v pečicí nádobě přidejte několik dalších plátku pancetty.
  9. Poslední jablko nakrájejte horizontálně na plátky a přidejte do zapékací misky k vepřovému.
  10. Pečte na 220°C cca 10 – 15 minut.
  11. Hotové maso nechte odpočinou a poté krájejte na plátky.
  12. Výpek z masa přidejte k jablkům a promíchejte.

 

Postup na špecle

 

  1. Máslo rozpusťte.
  2. Až mírně vychladne, přidejte vejce, mléko a spojte pomocí metličky nebo vidličky.
  3. Poté přisypte mouku, sůl a spojte v těsto.
  4. Těsto nechte 10 minut odpočinout.
  5. Špecle tvořte buď natrháním pomocí vidličky nebo prolisováním přes cedník.
  6. Vařte ve vroucí, osolené vodě, dokud nevyplavou napovrch. Pak vařte ještě asi 1 minutu.
  7. Sceďte a promíchejte se lžící másla a čerstvou petrželkou.

 

 

Plátky vepřové panenky podávejte s jablečným „chutney“ a máslovými špeclemi. Dozdobte křupavou slaninou a pečenými plátky jablka.

 

Recept byl vytvořen pro Penny Market s.r.o.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď