Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Ryby

Pečený pstruh s mandlemi a zeleninou z jednoho plechu

To, že jsou ryby zdravé a měly by se pravidelně objevovat v našem jídelníčku, je obecně známé. Já sama mám tu výhody, že ryby naprosto zbožňuju! Dokázala bych si i představit vzdát se masa a jíst jen ryby. U moře to většinou zvládám s přehledem:). V domácím prostředí nejčastěji střídám lososa, tresku, pražmu nebo mořského vlka a pstruha. Právě pstruh je jakožto říční ryba u nás skvěle dostupná a to i za přijatelné ceny. Navíc má tato ryba jemné a lahodné maso, které sní dokonce u náš malý Miki (který nejí nic:D).

Před mnoha lety jsem s rodiči chodívala do jedné brněnské restaurace, kde jsme si s mamkou vždy dávaly právě pečeného pstruha s mandlemi a k tomu brusinkovou omáčku. Tato vzpomínka mi utkvěla a po letech jsem se k tomuto receptu vrátila doma ve své kuchyni. Tento recept, kdy se vše peče na jednom plechu a vznikne vám neuvěřitelná dobrota, připravuji pravidelně. Jde totiž přesně o to vaření, které není časové náročné a zároveň vykouzlíte super vyvážené a hlavně chutné jídlo.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

 

Ingredience

 

Ingredience na zeleninu

 

  • 2 – 3 ks (120 g) mrkve
  • 1 ks (250 g) batátů
  • 200 g květáku
  • 500 g brambor se slupkou
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička soli

+

  • Hrst polníčku k servírování

 

Ingredience na pstruha

 

  • 2 celé vykuchané pstruhy
  • 50 g másla
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • 60 g blanšírovaných mandlí (mohou být i plátky)

 

 

Postup

 

  1. Mrkev a batáty očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na větší hranolky.
  2. Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky.
  3. Brambory i spolu se slupkou důkladně umyjte, ideálně pomocí kartáčku či nové houbičky (bez saponátů). Malé brambůrky nechte vcelku, větší rozkrojte napůl nebo na měsíčky.
  4. Zeleninu promíchejte se lžičkou mleté červené papriky a soli a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřete a pečte na 190 °C asi 30 minut.
  5. Mezitím si připravte ryby. Omyjte je pod studenou vodou a očistěte nožem od drobných šupinek. Opět opláchněte, ať se zbavíte všech šupin a následně ryby osušte papírovou utěrkou. Každou rybu osolte zevnitř i z obou stran.
  6. Ve kastrůlku nechte pozvolna rozpustit máslo spolu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ citronu a 3 utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku. Máslo opepřete a lehce osolte. Citron poté nakrájejte na tenké plátky a zbavte případných pecek.
  7. Po 30 minutách vytáhněte plech se zeleninou z trouby ven a odsuňte zeleninu do stran tak, aby ve středu vznikl prostor pro pstruhy. Dovnitř každé ryby rozetřete lžičku ochuceného másla a vložte 2 -3 kolečka citronu. Máslem potřete i ryby i obou stran a zbytkem tuku pak polijte zeleninu.
  8. Nakonec rovnoměrně posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
  9. Teplotu trouby snižte na 185°C a pečte 15 minut. Poté zvyšte na 210°C a pečte dalších 5 – 10 minut.
  10. Před podáváním pečenou zeleninu smíchejte s lístky polníčku.

 

TIP: Není to sice úplně klasická kombinace, ale snad všem, kdo ji měl chutnala. Tak se podělím o tento tip i s vámi. Vždy, když připravuji pstruha s mandlemi, podávám k němu brusinkovou zavařeninu nebo džem.

 

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď