Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Rostlinné (veganské/postní) Vegetariánské

Sushi maki s avokádem a okurkou

Variant přípravy sushi je obrovské množství. Hosomaki neboli maki je jednou z jeho nejznámějších podob. Tvoří jej sušená řasa nori, rýží ochucená rýžovým octem, cukrem, solí a náplň. Variací náplní je stejně velké množství jako druhů sushi. Minulý týden jsem vám představila maki s krevetou a mangem a dnes přicházím s vegetariánskou verzí maki, a to s avokádem a okurkou. Oba recepty si navíc můžete připravit zároveň. Uvařené množství rýže dle receptu vám totiž vyjde právě na 2 druhy maki rolek. Sushi jsem opět připravovala z rýže SOS Classic, která je právě mimo jiné, vhodná i pro přípravu sushi.

 

Náročnost: střední

 

 

Ingredience

 

Ingredience na rýži

(vyjde na cca 11 rolek)

 

+

  • 40 g rýžového octa (popř. jablečného)
  • 5 g soli
  • 20 g cukru

 

Ingredience na náplň

(vyjde na 5 rolek)

 

  • zralé avokádo
  • salátová okurka

+

  • wasabi pasta nebo japonská majonéza
  • opražená sezamová semínka

 

Dále budete potřebovat

 

  • 5 kusů sušené řasy Nori
  • misku studené vody
  • bambusovou podložku na rolování
  • kvalitní sójovou omáčku k podávání
  • kvalitní wasabi k podávání
  • nakládaný zázvor – volitelné
  • hůlky

 

*Ideální je mít wasabi prášek a pastu si připravit smícháním s vodou, popř. vybrat co nejlepší wasabi pastu. Ve většině výrobků bývají přítomna barviva, která mají za úkol docílit zelené barvy, která je pro japonský křen typická. Přitom samotný výrobek obsahuje jen malé procento wasabi a to je nahrazeno klasickým křenem.

 

 

Postup

 

Postup na rýži

 

  1. Rýži několikrát properte ve studené vodě. Vždy properte pomocí rukou, vodu slijte a tento postup opakujte, dokud  nebude voda čirá.
  2. Poté rýži dejte do sítka a nechce 20–30 minut okapat a oschnout.
  3. Během této doby si připravte rozvar na ochucení rýže. V malém kastrůlku společně zahřejte ocet, sůl a cukr, dokud se vše nerozpustí. Rozvar slijte do studené nádoby a nechte vychladnout.
  4. Dále rýži vložte do většího hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, teplotu snižte na nízký stupeň (já zvolila úroveň 3), přiklopte hrnec pokličkou a vařte zhruba 30–35 minut. Poté stáhněte z plotny a nechte ještě 15 minut zakryté.
  5. Rýži dále přesuňte do mísy a zlehka promíchejte. Je lepší rýži spíše tak nadzvedávat než vyloženě míchat – podobně jako když se zapracovává sníh z bílků do těsta.
  6. Postupně k rýži zapracujte vychlazený rozvar a nechte rýži při pokojové teplotě zcela vychladnout.

 

Postup na rolky

 

  1. Připravte si dostatečný prostor pro práci. Do jeho středu si umístěte bambusovou podložku a kolem ní si nachystejte následující: řasu nori a nůžky pro její dělení, vychladlou rýži, misku se studenou vodou (do misky si budete namáčet ruce, aby se vám na ně nelepila rýže), wasabi pastu nebo japonskou majonézu.
  2. Avokádo rozpulte, oloupejte – u správně zralého plodu by měla jít slupka jednoduše stáhnout pomocí ruky, zbavte pecky a nakrájejte podélně na silnější proužky. Okurku seřízněte na konci a dále uřízněte asi 10 cm dlouhý kus. Rozkrojte na čtvrtiny a zbavte měkkého středu se semínky. Dále rozkrájejte na asi 0,5 cm silné hranolky.
  3. Řasu nori pomocí nůžek rozpulte tak, aby vám zůstala její větší polovina řasy.
  4. Položte řasu lesklou stranou dolů na bambusovou podložku.
  5. Namočte si ruce a odeberte si 70–80 g rýže, kterou začněte rozprostírat po řase. Horní okraj ale nechte tak, aby zůstalo zhruba 1, 5 cm volné řasy. Doporučuji kouknout předem na video, jak zabalit maki rolku.
  6. Do dolní části řasy, asi 2 cm od okraje, rozprostřete podélně tenký proužek wasabi pasty nebo majonézy.
  7. Na pastu pak naskládejte kousky okurky a hned vedle kousky avokáda tak, aby pak v každém řezu byly obě náplně.
  8. Před samotným balením rolky znovu doporučím nejdříve kouknout na video, ze kterého vám bude postup mnohem jasnější.
  9. Rolku začněte balit směrem od sebe. Je potřeba, aby byla zabalená pevně, ale zároveň si během jejího balení musíte přidržovat i náplň, aby nevypadla nebo se nevytlačila ven. Také si dávejte pozor na kraje, aby ani z nich náplň nevypadla. V celém procesu balení vám pomůže právě bambusová podložka, do které se rolka balí.
  10. Jakmile zatočíte rolku tak, že je schovaná veškerá náplň, jen ji dobalte a krátce poválejte, aby se řasa spojila.
  11. Rolku vybalte z podložky a nakrájejte na 6 stejně velkých kousků.
  12. Podávejte posypané praženými sezamovými semínky, se sójovou omáčkou, wasabi pastou a případně i nakládaným zázvorem – ten se hodí zejména, pokud podáváte více druhů sushi. Slouží totiž k neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s rýží SOS.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď