Nastal leden, tedy doba salátová:D. Takové to klasické vyústění toho drobného dopřávání si o svátcích. Já se sice necpala denně cukrovím, ale jedlo se tak nějak více než v běžném režimu a jsem z toho všeho dost přejedená. Už jsem se tak hodně těšila na odlehčenější stravu a nakoupila si spoustu zeleniny – právě na saláty. Nicméně studené míchané saláty si nechme na horké letní dny, teď to chce dopřát tělu něco teplého, v tomto případě vlažného. Jde o mé oblíbené spojení mixu salátových lístků a pečené zeleniny. Někdy salát doplňuji sýrem, tentokrát jsem zvolila lososa na způsob teriyaki. Originální omáčka teriyaki je samozřejmě trošku sofistikovanější. Tohle je její rychlejší varianta z dostupných surovin, která dodá rybě a následně i salátu skvělou chuť.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut (včetně pečení)
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 100 g salátového mixu (např. rukola, baby špenát, polníček, řepné lístky, apod.)
- 8 cherry rajčat
- 2 mrkve
- 300 g divokého lososa
- 3 lžíce sójové omáčky (Kikkoman – bez přidaného cukru)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 lžíce medu
- špetka chilli vloček nebo malý kousek čerstvého chilli
- 1 jarní cibulka
- hrst kešu ořechů
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup
- Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka.
- Oloupejte jeden stroužek česneku a také nakrájejte na kolečka.
- Troubu rozehřejte to na 200°.
- Mrkev spolu s česnekem bohatě osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte zhruba 30- 40 min – dokud není zcela měkká a zlehka zkaramelizovaná.
- V malém kastrůlku svařte sójovou omáčku s najemno nasekaným česnekem, nastrouhaným zázvorem a medem. Stačí chvíli redukovat, aby vznikla hustá omáčka.
- Lososa očistěte, omyjte, osušte a namarinujte ve vychladlé teriyaki omáčce.
- Rybu můžete nechat přes noc marinovat nebo ihned péct.
- Pekáč s lososem pak můžete přidat do trouby k mrkvi a péct cca 15 minut.
- Než bude ryba a mrkev hotová, připravte si zbytek salátu.
- Všechnu zeleninu omyjte.
- Mix salátu rozdělte napůl do dvou misek.
- Rajčata rozkrojte napůl a přidejte do misek.
- Vše osolte a zakápněte olivovým olejem.
- Jakmile bude mrkev hotová, přidejte ji na jednu stranu salátových misek.
- Upečeného lososa rozdělte na kousky a přidejte k salátům.
- Nakonec zasypte opraženými nasekanými kešu ořechy a jarní cibulkou.
- Opět zlehka pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
TIP: Pokud chcete salát ještě něčím obohatit, zkuste do něj přimíchat zrníčka granátového jablka.
Žádné komentáře