Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Saláty

Teriyaki losos se salátem s pečenou mrkví a kešu oříšky

Nastal leden, tedy doba salátová:D. Takové to klasické vyústění toho drobného dopřávání si o svátcích.  Já se sice necpala denně cukrovím, ale jedlo se tak nějak více než v běžném režimu a jsem z toho všeho dost přejedená. Už jsem se tak hodně těšila na odlehčenější stravu a nakoupila si spoustu zeleniny – právě na saláty. Nicméně studené míchané saláty si nechme na horké letní dny, teď to chce dopřát tělu něco teplého, v tomto případě vlažného. Jde o mé oblíbené spojení mixu salátových lístků a pečené zeleniny. Někdy salát doplňuji sýrem, tentokrát jsem zvolila lososa na způsob teriyaki. Originální omáčka teriyaki je samozřejmě trošku sofistikovanější. Tohle je její rychlejší varianta z dostupných surovin, která dodá rybě a následně i salátu skvělou chuť.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut (včetně pečení)

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

  • 100 g salátového mixu (např. rukola, baby špenát, polníček, řepné lístky, apod.)
  • 8 cherry rajčat
  • 2 mrkve
  • 300 g divokého lososa
  • 3 lžíce sójové omáčky (Kikkoman – bez přidaného cukru)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • špetka chilli vloček nebo malý kousek čerstvého chilli
  • 1 jarní cibulka
  • hrst kešu ořechů
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

 

 

Postup

 

  1. Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka.
  2. Oloupejte jeden stroužek česneku a také nakrájejte na kolečka.
  3. Troubu rozehřejte to na 200°.
  4. Mrkev spolu s česnekem bohatě osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte zhruba 30- 40 min – dokud není zcela měkká a zlehka zkaramelizovaná.
  5. V malém kastrůlku svařte sójovou omáčku s najemno nasekaným česnekem, nastrouhaným zázvorem a medem. Stačí chvíli redukovat, aby vznikla hustá omáčka.
  6. Lososa očistěte, omyjte, osušte a namarinujte ve vychladlé teriyaki omáčce.
  7. Rybu můžete nechat přes noc marinovat nebo ihned péct.
  8. Pekáč s lososem pak můžete přidat do trouby k mrkvi a péct cca 15 minut.
  9. Než bude ryba a mrkev hotová, připravte si zbytek salátu.
  10. Všechnu zeleninu omyjte.
  11. Mix salátu rozdělte napůl do dvou misek.
  12. Rajčata rozkrojte napůl a přidejte do misek.
  13. Vše osolte a zakápněte olivovým olejem.
  14. Jakmile bude mrkev hotová, přidejte ji na jednu stranu salátových misek.
  15. Upečeného lososa rozdělte na kousky a přidejte k salátům.
  16. Nakonec zasypte opraženými nasekanými kešu ořechy a jarní cibulkou.
  17. Opět zlehka pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.

 

 

TIP: Pokud chcete salát ještě něčím obohatit, zkuste do něj přimíchat zrníčka granátového jablka.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď