V rámci letošní kampaně s rýží SOS jsem dostala za úkol připravit 3 druhy sushi. První dva recepty byly na to „klasické“ sushi, jak jej známe v jeho nejpopulárnější variantě, a to maki – tedy vybraná surovina zabalená v ochucené rýži a řase nori. Pro třetí recept znělo zadání takto: sladké sushi. Ano, ani já jsem v první chvíli nevěděla, jak tento úkol pojmout a poradit si s ním. Tohle sushi má s tím klasickým shodnou jen jednu ingredienci, a tou je, jak jistě tušíte, rýže SOS Classic. I její příprava se však samozřejmě liší a na rozdíl od přípravy do klasického sushi, se vaří s mlékem a cukrem nebo sladidlem. Konzistence rýže musí být malinko lepivější, aby rolky držely. Nefiguruje zde totiž žádná řasa, která by nám v tomto pomohla. Rolky se dají balit i do rýžového papíru, ale zvolila jsem variantu, kde je jen náplň a rýže.
Náročnost: střední
Doba přípravy:
Počet porcí: 2 sushi rolky – cca 8 kousků
Ingredience
Ingredience na rýži
- 250 g rýže SOS Classic
- 100 ml vody
- 100 ml plnotučného mléka
- 250 + 50 ml kokosového mléka
- mletá vanilka nebo vanilkový lusk – volitelné
- 3-4 lžíce medu, čekankového nebo javorového sirupu nebo 2 lžíce cukru
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 125 g mascarpone
- 4 lžíce medu, čekankového nebo javorového sirupu nebo 2 lžíce cukru
- mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
- 2 jahody
- ½ kiwi
- 1 banán
- strouhaný kokos
Postup
Postup na rýži
- Rýži několikrát properte a sceďte.
- Kokosové mléko rozmixujte, aby se spojila tekutina s tukem.
- Promytou rýži dejte do středního hrnce, přidejte vodu, mléko a 250 ml kokosového mléka. Dále můžete do mléka s rýží přidat kousek vanilkového lusku (může být i lusk již zbavený semínek) nebo mletou vanilku. Přidejte sladidlo nebo cukr a špetku soli.
- Promíchejte a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte na nízký stupeň a přikryjte pokličkou.
- Rýži čas od času promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Vařte asi 15-20 minut, poté stáhněte z plotny a přidejte zbytek kokosového mléka. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte dojít asi 10-15 minut.
- Rýži přesuňte do studené mísy a nechte vychladnout.
Postup na náplň
- Mascarpone promíchejte se sladidlem nebo moučkovým cukrem a vanilkou.
- Omyté a důkladně osušené jahody nakrájejte na čtvrtiny.
- Kiwi oloupejte a nakrájejte na osminy – tuhý střed vyřízněte.
- Banán oloupejte a překrojte napůl.
Postup na rolky
- Připravte si bambusovou podložku na sushi a misku s vodou.
- Rýži rozdělte na 2 části.
- Polovinu rýže rozprostřete na bambusovou podložku zhruba do tvaru čtverce – nedávejte tedy rýži až úplně do okrajů.
- Na rýži rozetřete polovinu krému z mascarpone a na střed vedle sebe skládejte podélně nakrájené jahody a kiwi nebo celý banán.
- Směrem od sebe pak začněte balit rolku tak, aby bylo ovoce jako první zakryté a nevytlačili jste jej ven. Balte pevně, ale zase ne tolik, abyste ovoce vmáčkli do rýže.
- Takto zabalte celou bambusovou podložku se sushi do rolky, a sushi opatrně vyndejte – můžete zabalit do potravinové fólie a dát vychladit do lednice, nebo rovnou krájet horkým nožem na jednotlivé kousky. Také můžete rolku před krájením obalit ve strouhaném kokosu.
- Kraje rolky nejprve odřízněte.
- Krájejte asi 2 cm silné kousky, aby se sushi nerozpadlo. Z jedné rolky vyjdou 4 kousky.
- Servírujte s ovocnou omáčkou, do které můžete sushi namáčet. Vyberte si oblíbené mražené ovoce a nechte jej povolit v hrnci při nízké teplotě. Přebytečnou vodu pak můžete slít, dochutit cukrem nebo sladidlem a zjemnit kokosovým mlékem. Také se hodí namísto ovocné omáčky, omáčka z bílé čokolády (Přiveďte k varu smetanu, mléko nebo kokosové mléko, stáhněte z plotny a vhoďte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud nevznikne hladká lesklá omáčka.)
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s rýží značky SOS.
Žádné komentáře