Dezerty Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské Velikonoce

Mazancový francouzský toast

Někdy se toho sladkého pečiva napeče více a co si budeme, po pár dnech už to není ono. Není pak nic lepšího než si připravit francouzský toast. Tradičně se dělá z máslové briošky nebo toastového chleba. Naprosto fantastický je ale právě z pečiva jako je mazanec, vánočka anebo třeba i croissant. Podávat jej můžete s libovolným ovocem. Já jsem zvolila ostružiny a borůvky. Krom řeckého jogurtu, můžete také použít i zakysanou smetanu, creme fraiche nebo klidně domácí šlehačku.

 

Náročnost: velmi malá

Doba přípravy: do 20 minut

Počet porcí: 2-3 porce

 

 

Ingredience

 

  • 6 plátků mazance
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 100 ml smetany (popř. plnotučného mléka)
  • 10 g cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/3 lžičky mleté vanilky (popř. nahraďte klasický cukr vanilkovým cukrem)
  • máslo

+

  • řecký jogurt
  • ovoce dle chuti
  • máta
  • mleté skořice
  • moučkový cukr

 

 

Postup

 

  1. V širší míse pomocí metličky společně vyšlehejte vejce, smetanu, cukr a koření.
  2. Plátky mazance obalte ve směsi z obou stran tak, aby se tekutina do pečiva zcela nasákla.
  3. Na pánvi si rozehřejte velkou lžíci másla a mazanec pomalu opékejte z obou stran dozlatova. Každé straně dejte tak 2 minuty.
  4. Máslo se do toastů vsákne, takže při další várce opět trošku másla na pánev přidejte.
  5. Hotové toasty zasypte směsí moučkového cukru se skořicí, lžící řeckého jogurtu, čerstvým ovocem a mátou.

 

TIP: Pro gurmány doporučuji přidat do obalovací směsi kapku rumu nebo oblíbeného likéru.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď