Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské Velikonoce

Pletené mazance s čokoládou a lískovými oříšky

Klasické mazance mám na blogu už hned dva. Jeden opravdu ten klasický a jeden špaldový. Tak jsem letos vymyslela něco trošku jiného a do mazancového těsta zamotala čokoládu a vše posypala lískovými ořísky. Budete to milovat!:)

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: 

Počet porcí: 9 mini mazanců

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 140 g plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového (nebo třtinového) cukru

 

Ingredience na těsto

 

  • 2 žloutky
  • 65 g třtinového nebo krupicového cukru
  • 125 g změklého másla (nebo rozpuštěného a vychladlého)
  • 100 g smetany (min. 30% obsah tuku)
  • 275 g hladké pšeničné mouky
  • 225 g polohrubé pšeničné mouky
  • 5 g soli
  • vanilka (popř. můžete nahradit část cukru vanilkovým cukrem)
  • volitelné: špetka skořice, kardamomu, rozinky předem namočené v rumu nebo malý panák rumu přímo do těsta

 

Ingredience na náplň

 

  • 250-300 g kvalitní čokolády (min. 55% obsah kakaa)

+

  • 1 vejce
  • 100 g lískových oříšků (ideálně loupaných)
  • 2 lžíce másla
  • 1 panák rumu (dle chuti)
  • moučkový cukr

 

 

Postup

 

Postup na kvásek

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 1 lžíci cukru.
  2. Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
  3. Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
  4. Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte lžíci mouky, 140 g vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu dejte žloutky spolu s cukrem a pomocí šlehacího nástavce zašlehejte, dokud cukr nepovolí a směs žloutky nezesvětlají.
  2. Poté postupně zašlehávejte změklé máslo, dokud nevznikne hladká nadýchaná máslová směs.
  3. K máslové pěně přidejte předem smíchané obě mouky, sůl , kvásek, smetanu, vanilku (popř. rozinky, rum nebo další koření) a pomocí stěrky začnete míchat těsto.
  4. Jakmile se začnou suroviny pojit, přemístěte mísu zpět do robotu (šlehací nástavec vyměňte za nástavec typu hák) a nechte jej vypracovat těsto – cca 10 minut.
  5. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 60-90 minut (záleží na teplotě v místnosti).
  6. Nakynuté těsto rozdělte na 9 stejně velkých kousků.
  7. Každý kousek propracujte v rukou do podoby koule a vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše do tvaru čtverce/obdelníku.
  8. Dále máte dvě možnosti jak těsto naplnit čokoládou: 1. těsto rovnoměrně potřete rozpuštěnou a vychladlou čokoládou (čokoláda nesmí být horká, aby se vám těsto pod ní neroztékalo, ale musí mít konzistenci, kterou lze po těsta roztírat). 2. Těsto zlehka potřete rozpuštěným máslem a bohatě posypte čokoládovými pecičkami nebo hrubě nasekanou čokoládou.
  9. V obou případech dále těsto srolujte a poté rozkrojte uprostřed na dvě části.
  10. Obě části obraťte rozříznutou stranou vzhůru a spleťte je dohromady.
  11. Dále cop zamotejte pevně dokola a konec přimáčkněte dolů do středu mazance.
  12. Upletené mazance přesouvejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 – 15 minut kynout.
  13. Pokud by se nějaký konec oddělit, opět jej přimáčkněte pod mazanec.
  14. Mazance potřete vyšlehaným vejcem a bohatě posypte nasekanými lískovými oříšky.
  15. Pečte v troubě rozehřáté na 220°C 5-8 minut.
  16. Poté teplotu snižte na 175°C a pečte dalších cca 25-30 minut přikryté alobalem. Ke konci pečení alobal oddělejte, aby mazanec chytl krásnou zlatavou barvu.

 

 

TIP: Hotové mazance můžete potřít směsí rozpuštěného másla s rumem – nešetřete, mazanec se musí tekutinou pořádně „napít“. Nakonec zacukrujte moučkovým cukrem – cukrování můžete také opakovat, jelikož první cukr se do mazance vsaje. Navíc z cukru v kombinaci s máslem a rumem vznikne skvělá krusta.

TIP: Upečené mazance můžete také potřetí cukrem rozpuštěným v teplé vodě – bude se ještě o něco více lesknout.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď