Kuchařku mám téměř odevzdanou a tak mám konečně čas na tvorbu receptů na blog. Tento recept jsem Vám slibovala už nějakou dobu a s příchodem srpna uzrál čas na jeho publikaci. Pečení nás sice všechny baví, ale někdy není nad to připravit efektní dezert do pár minut a nemuset přitom zapínat troubu. Tohle je přesně jeden z nich. Domácí smetanové krémy nejčastěji připravuji ze smetany a tvarohu. Tentokrát jsem do receptu zakomponovala ricottu a musím říct, že mě toto spojení opravdu baví. Jako křupavý komponent dezertu jsem použila další ze sušenek z produkce Biopekárny Zemanka – tentokrát MALINOVÁ BIO ZVÍŘÁTKA. Zvířátka jsou ze špaldové mouky, bez mléka, bez vajec a slazeny sirupy. S krémem se krásně doplňují a a čerstvé maliny dodají dezertu mírnou kyselost a svěžest. Recept byl původně zamýšlen zejména pro děti. Nakonec si ale myslím, že taková malinová sklenička neurazí ani dospělého:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 15 minut
Počet porcí: 2 – 4 porce
Ingredience
- 125 g sušenek malinová bio zvířátka Biopekárna Zemanka
- 250 g ricotty
- 250 g polotučného tvarohu
- 25 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce medu (popř. čekankového nebo javorového sirupu)
- zrníčka z vanilkového lusku nebo mletá vanilka, popř. vanilkový extrakt
- 125 g čerstvých malin
+
- čerstvá meduňka nebo máta na dozdobení
- sušenky malinová bio zvířátka Biopekárna Zemanka na dozdobení
- čerstvé nebo lyofilizované maliny na dozdobení
Postup
- Ricottu spolu s tvarohem, smetanou a vanilkou pomocí silikonové stěrky nebo vařečky vymíchejte do podoby hladkého krému. Nešlehejte.
- Dále vmíchejte med a důkladně zapracujte. Dle chuti můžete popř. přidat med navíc.
- Krém si rozdělte na 2 části – v poměru 1/3 a 2/3.
- Do 2/3 krému přimíchejte omyté a osušené maliny – je třeba, aby na ovoci zůstalo opravdu minimum vody, která by krém zředila.
- Maliny mícháním „rozbijte“, aby se krém zbarvil do růžové barvy.
- Připravte si dvě větší nebo čtyři menší skleničky.
- Na dno přijde vrstva nadrcených malinových sušenek. Na ni vrstva malinového krému, poté tenký kroužek vanilkového krému bez malin. Dále můžete vrstvit podle výšky sklenice. Krémy lze proložit celými malinami, sušenkami a libovolně dále vrstvit. Seshora by měla přijít vždy vrstva krému.
- Seshora dozdobte malinovými zvířátky, čerstvými nebo mrazem sušenými malinami a čerstvou meduňkou nebo mátou.
TIP: Malinová zvířátka můžete nakombinovat i se bio světlými zvířátky ze špaldové mouky anebo bio kakaovými zvířátky.
TIP: Pro zbavení se zrníček z malin ovoce rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko. Do krému poté vmíchejte jej propasírovanou část.
TIP: Pro dozdobení skleniček jsem použila i domácí cukrářské piškoty, na které se můžete těšit v mé první tištěné kuchařce „MAMACHEF – Radost v kuchyni“, který vychází již na konci září 2020.
Recept vznikl ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka.
2 Komentáře
Katka
6. 5. 2022 at 4:10Dobry den. Žijem v usa a dostat tvaroh není lehké. Můzem tvaroh nahradit s něčim jinym?
Dekuju!
Martina
23. 7. 2022 at 12:08Urcite muzete nahradit!:) Nejsem si jista, co presne v US sezenete, ale fungovat bude i mascarpone, hustejsi jogurt, apod. Chutove i nutricne to tedy uz bude jine, ale nahradit to urcite jde 😌