Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Nejlepší čokoládová bábovka

Přemýšlela jsem, jak tuto bábovku pojmenovat, aby bylo jasný, že opravdu stojí za to :D. Jestli by vyhrála soutěž o nejlepší čokoládovou bábovku sice nevím (s další tabulkou čokolády v těstě by možná byla navíc ještě lepší, ale kdo by tolik čokolád kupoval, že jo), ale můj Miki si ji zamiloval, takže pro mě to je jasně nejlepší čoko bábovka. Mikiho tady dost často zmiňuju, jako ukazatel toho, jak je recept dobrý. Chlapeček je totiž znám tím, že skoro nic nejí. Ani buchty :D. A u této mi řekl:“ Maminko, to je moc výborný.“ No, dojala jsem se a byla jsem šťastná jako nikdy. Jelikož jsem pekla rovnou 4 zkušební kousky, ochutnalo tuto bábovku i spoustu dalších lidí a prošla na výbornou. A víte co je její super schopnost? Ultravláčnost! Fakt. Třetí den po upečení chutná tak, jakoby byla ten den upečená. Máslo, smetena a čokoláda a VSL je na světě. Zkuste ji!

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 45-55 minut pečení

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 150 g kvalitní čokolády s min. 70% obsahem kakaa
  • 100 g másla
  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 100-110 g třtinového cukru nebo cukru krupice či krystal
  • 250 g zakysané smetany (ideálně s obsahem tuku kolem 15% – použijte produkt bez přídavků škrobů)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 290 g polohrubé pšeničné mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • větší špetka mleté skořice
  • větší špetka soli

+

  • 50 g kvalitní čokolády s min. 70% obsahem kakaa
  • mražené maliny  – volitelné

 

 

Postup

 

  1. Vejce, zakysanou smetanu a mléko vytáhněte ideálně alespoň 2 hodiny před pečením ven z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Čokoládu nalámejte do teplovzdorné misky, přidejte na kousky nakrájené máslo a nechte za občasného promíchání rozpustit na vodní lázni. Rozpuštěnou směs nechte 10-15 minut vychladnout. Horká směs by těsto mohla srazit.
  3. Vejce začněte šlehat do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu a pěnit, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs – šlehejte minimálně 5 minut v kuchyňském robotu, ručně až 10 minut.
  4. K vaječné pěně po lžicích zašlehejte zakysanou smetanu.
  5. Poté pozvolna přidávejte a zašlehejte i zchladlou směs čokolády a másla.
  6. Dále pozvolna zašlehejte i mléko.
  7. Nakonec vmíchejte a poté zašlehejte zašlehejte prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici.
  8. Formu na bábovku vymažte opravdu důkladně máslem, sádlem nebo použijte olej ve spreji (záleží na dané formě a co se vám osvědčilo v minulosti nejlépe) a vysypte polohrubou moukou, popř. mixem polohrubé mouky a čistého kakaového prášku.
  9. Polovinu těsta nalijte do formy. Čokoládu nasekejte na středně velké kousky a polovinu z ní rovnoměrně ji rozprostřete na těsto a jen zlehka ponořte pod hladinu těsta. Přidat můžete i mražené maliny. Pokračujte zbytkem těsta, na které dejte zbytek čokolády a opět zlehka ponořte pod hladinu.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 155 °C (program horní a spodní ohřev) 45-55 minut. Během pečení troubu zbytečně neotevírejte. Až ke konci pečení, kdy můžete zkusit pomoci vpichu špejlí, zda je bábovka hotová.
  11. Po vytažení z trouby nechte bábovku cca 10 minut vychladnout a poté ji opatrně vyklopte z formy.
  12. Podávat můžete lehce zasypané moučkovým cukrem. Pro ultimátní čoko verzi zvolte čokoládovou polevu – tu vytvoříte rozpuštěním 70 g čokolády s min. 70% obsahem kakaa a 50 g másla na vodní lázni. Polevu nechte asi 5 minut vychladnout a poté polévejte. Dozdobit můžete malinami nebo jedlými květy.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď