Náročnost: střední
Doba přípravy: těsto 3-4 hodiny/ příprava koláče do 20 minut + pečení 50 minut
Počet porcí: 10-12 porcí
Ingredience
Ingredience na listové těsto (těsto vystačí na 2 koláče)
- 80 g + 170 g studeného másla
- 270 g hladké mouky
- 120 ml studené vody
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
Ingredience na hruškovo-tvarohovou náplň
- 3 větší sladké hrušky
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 500 g tučného tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vejce z volného chovu
- 1 žloutek z vejce z volného chovu
Postup
Postup na listové těsto
- Do mísy od robotu dejte 80 g na kostičky nakrájeného studeného másla, všechnu mouku, mletou skořici, špetku soli, studenou vodu a za použití nástavce typu hák, nechte vypracovat robot hladké nelepivé těsto.
- Pokud nemáte k dispozici kuchyňského robota, těsto vypracujte ručně.
- Hotové těsto rozválejte na pečícím papíru, přiložte druhým pečicím papírem a dejte na 45 minut vychladit do lednice.
- Zbylých 170 g vychlazeného másla vložte mezi dva pečicí papíry a vyválejte na placku.
- Tuto máslovou placku opatrně přesuňte do středu vychlazeného těsta.
- Těsto z obou stran přeložte tak, aby v něm bylo máslo zabalené.
- Zabalte do fólie a nechte 15 minut vychladit v lednici.
- Znovu vyválejte, aby se vše propolijo.
- Rozválené těsto přeložte na třetiny a potom na polovinu.
- Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Po této době těsto vytáhněte, opět rozválejte a složte na třetiny a potom na půlky.
- Opět zabalte a dejte chladit na dalších 30 minut.
- Tento proces opakujte ještě 3x až 4x.
- Těsto nechte hodinu odležet v lednici nebo jej zabalené v potravinářské fólii můžete uchovávat 2-3 dny.
Postup na základ koláče
- Hotové listové těsto vyválejte na tloušťku cca 0,4 cm – nesmí se trhat, ale ani být příliš tlusté
- Koláčovou formu vymažte máslem a rozválené těsto do ní přemístěte.
- Těsto přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte – nechte ale malý přesah přes formu – těsto obsahuje hodně másla a během pečení by z krajů steklo.
- Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 210°C cca 10 minut, dokud není těsto zlatavé.
Postup na náplň
- Hrušky omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
- V menším hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte 1/3 nakrájených hrušek.
- Po půl minutě přisypte 2 lžíce třtinového cukru a nechte jej spolu s máslem rozpustit v karamelovou omáčku. Směs nechte vychladnout.
- Ve větší míse vyšlehejte tvaroh, smetanu, vejce a žloutek.
- Poté přimíchejte hrušky v karamelové omáčce.
- Krém přesuňte na předpečené listové těsto.
- Navrch koláče skládejte zbytek na plátky nakrájených hrušek.
- Zlehka posypte třtinových cukrem a pečte na 185°C 40 minut.
- Po upečení nechte zcela zchladnout a poté nechejte ztuhnout přes noc v lednici.
Pro recept na listové těsto jsem se inspirovala u Kitchenette a milujisvujzivot.cz:).
Recept byl vytvořen pro Penny Market s.r.o.
Žádné komentáře