Mateřství Příkrmy

Proč jsme přešli na hypoalergenní umělé mléko?

Jsem opravdu šťastná, že mohu být jednou z pár vybraných blogerek, které mají tu čest spolupracovat se společností Nutricia. O našem výletu do jejich výzkumného centra jsem Vám psala už minule a článek si můžete přečíst zde. Od ostatních spolupracujících maminek a jejich dětí, nás ale přeci jen něco odlišuje. Miki, jako jediné z těchto dětí (u kterých bylo potřeba umělé mléko) nedostává klasickou řadu Nutrilonu, ale řadu speciální, pro děti s výskytem alergie v rodině. Ano, pořád jsme u tohoto mléka a zůstaneme u něj zřejmě alespoň dalšího půl roku. Důvodem je Mikiho atopický ekzém. A bohužel musím konstatovat, že ani v letních měsících zcela nezmizel a stále se mu čas od času objeví menší ložisko.

 

 

Oba dva s manželem nás to trápí a já mám popravdě trošku obavu ze zimního období a pravděpodobného zhoršení. Když se koukám na fotky ze zimy, to malinké miminko mělo ekzémem slité tváře. Dle naší pediatričky existují mnohem horší případy a Miki měl ekzém ještě v pohodě, ač už nepěkný a musel se řešit. Nám tedy přišel dost hrozný a chtěli jsme ať co nejdříve zmizí.

Vyzkoušeli jsme x různých mastiček a všeho možného. Vlastně nic pořádně nezabíralo. Došlo to až k antibiotikové masti a pak i ke kortikoidům. Teď v létě mu hezky funguje mast Xemóse od značky Uriage. U každého dítěte je to ale zcela individuální. Nicméně léčba mastí neřeší vše. Ze startu ekzému, kdy jsem ještě kojila, jsem zkoušela vynechávat různé druhy potravin a snažila se najít možnou spojitost. Nepovedlo se. Přecitlivělost na určitou potravinu se neprokázala ani s nástupem příkrmů. Ač jsem obviňovala mrkev a oranžové potraviny. Nebylo tomu tak a oranžovým potravinám se pomyslně omlouvám. Dokázala jsem ale viníka najít za lecčím. Kolikrát jsem si ekzém i sama vyčítala, že je to moje chyba a způsobuji mu ji něčím, co mu dáváme. Vynechávali jsme všechny potenciální alergery jako je třeba i rajče, které dnes naprosto miluje a vůbec nic mu nedělá. Po tomto trápení a přijmutí faktu, že na příčinu asi jen tak nepřijdeme, jsme našli jedinou spojitost alergie s pobytem ve vodě. Jakmile jsme malého koupali, druhý den se ekzém objevil nebo zhoršil. Řešili jsme to rychlejšími sprchami a vyloučili jsme veškeré dětské sprchové gely, oleje (včetně oleje mandlového a jiných alergenů), apod. Umývali jsme jen speciálním olejem z lékárny pro atopiky a později mazali tělíčko krémem od kožařky.

Dnes jí Míša vlastně téměř vše. Respektive nechce vše jíst, ale nemá na jídlo žádné reakce. I tak jsme se už ale dostali na Nutrilon HA číslo 3. A proč vlastně zrovna toto mléko? Co je jeho významem a jak se pojí k Mikiho atopickému ekzému?

 

 

Důležité je to, že formule je vyvinuta tak, aby působila v rámci prevence v možnosti rozvoje dalších alergií. Mléko samotné nemá žádný léčebný účinek. K mléku existují i HA kaše, které také dáváme a bylo mi doporučeno u této řady setrvat alespoň do 1, 5 roku. Nebudu totiž lhát. Příchuť HA kaše existuje jen jedna a těch dalších od Nutrilonu je velká spousta. Už jsem měla nutkání mu koupit některou z klasické řady, ať si nezvyká jen na jeden typ. Pravdou ale je, že není problém do kaše nastrouhat banán, přimíchat maliny nebo špetku skořice a nemusí to tak být stále jedna a ta samá kaše. Také jsem měla pocit, že na klasické řadě Nutrilonu se přeci pracuje ze všeho nejvíce a tudíž je tato formule ta nejlepší. I na toto jsem se při návštěvě Utrechtu ptala. Přišla jsem si taková „ošizená“, že my stále pojedeme na tom jednom a samém mléku. A ještěže jsem se zeptala. Jako vše, má to své velké opodstatnění. Imunitní rovnováha u alergika a zcela zdravého dítěte totiž funguje jinak. U alergika je v nerovnováze a klasická formule Nutrilonu je vyvinuta pro imunitu rovnovážnou. Nejsem vědec a více Vám to asi nepřiblížím, zkrátka jde ale o to, že ač může mít klasická řada to nejlepší z nejnovějších objevů výzkumu mateřského mléka, neznamená to, že když jej podáte alergikovi, dáte mu to nejlepší. Naopak je potřeba si hlídat právě to, co je nejlepší pro Vaše konkrétní dítě. A u nás je to právě třeba HA řada. Vše je ale třeba probrat se svým pediatrem nebo jiným odborníkem a neordinovat si speciální výživu jen tak. Stejně tak, jak jsem v minulém článku psala, že mateřské mléko je vždy přizpůsobuje konkrétním potřebám daného miminka, je třeba vybírat tu správnou výživu pro Vaše dítě v daný okamžik. Ale to, že je kojení to nejlepší a nenahraditelné, již víte:).

 

 

Článek vznikl ve spolupráci s Nutricia s.r.o.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď