Voňavé kuře z grilu, čerstvá zelenina, olivy, feta, olivový olej, bylinky…to všechno mi připomíná Řecko a naši boží dovolenou na Krétě před 2 lety. Letos jsme si místo velké dovolené dopřáli konečně své vlastní bydlení a malé miminko:D Takže vůně a chutě Řecka si můžeme užívat jen doma. A i proto jsem připravila tento recept, který je řeckou kuchyní inspirovaný a na léto je jako dělaný. Však taky je na léto dělaný:D. Špízy si můžete připravit na pánvi i venku na grilu a pohostit jimi třeba návštěvu o páteční grilovačce.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut + marinování alespoň 2 hodiny
Počet porcí: cca 4 porce
Ingredience
Ingredience na špízy
- 500 g kuřecích prsou
- 3 velké lžíce bílého jogurtu (použila jsem farmářský Billa Bio)
- 1 lžička mleté uzené papriky (popř. sladké mleté papriky)
- 1/2 lžičky kajenského pepře nebo mletého chilli
- 1 stroužek česneku nebo 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce sušených nebo čerstvých bylinek – oregano, tymián, bazalka, apod.
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- 1 – 2 červené papriky
- 1 – 2 červené cibule
- hnědé nebo klasické žampiony
Ingredience na dip
- 100 g sýru feta
- 3 lžíce bílého jogurtu (použila jsem farmářský Billa Bio, který zraje v kelímku a má přirozeně kyselkavou a výraznou chuť – zvolit můžete ale i řecký nebo klasický bílý jogurt)
- 1 lžíce olivového oleje
- 20 g salátové okurky
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na přílohu
- 250 g keříkových nebo jiných menších rajčat
- 100 g salátové okurky
- 100 g černých oliv
- pita chléb, tortilla nebo chléb lavaš
- čerstvé bylinky na ozdobení
Postup
Postup na špízy
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
- Ve středně velké misce společně promíchejte jogurt a koření (při použití čerstvého česneku jej utřete nebo prolisujte; čerstvé bylinky nadrobno nasekejte) na marinádu.
- Maso vložte do marinády a důkladně promíchejte. Přiklopte misku seshora a nechte marinovat v lednici – alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Papriku omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Žampiony otřete vlhkým hadříkem a rozkrojte na poloviny – menší kousky ponechejte vcelku, větší naopak rozkrojte na čtvrtiny.
- Na špejle pak napichujte kousek kuřecího, papriku, cibuli a žampion a takto opakujte, dokud není špíz hotový. Můžete ale vytvořit i špízy např. bez hub nebo jen s masem.
- Špízy budou nejlepší na grilu nebo na pánvi, tam je opékejte pozvolna ze všech stran, dokud není maso hotové a zelenina na skus. Neopékejte příliš zprudka, aby nebylo kuřecí spálené a uvnitř syrové. Lze péct i v troubě, ale maso má tendenci pouštět vodu a mohlo by být suché.
Postup na dip
- Do střední misky rozdrolte fetu a smíchejte s jogurtem a olivovým olejem. Dále přidejte najemno nastrouhanou okurku, utřený česnek, pepř a nakonec dochuťte solí dle potřeby.
- Takto vznikne dip se strukturou. Pokud chcete hladký dip, fetu rozmixujte spolu s jogurtem a poté přidejte okurku a dochuťte česnekem, pepřem a solí.
- Sýr feta je sám o sobě dost slaný, proto solte opravdu až nakonec.
Postup na dokončení
- Rajčátka omyjte a buď pečte v troubě při vysokém stupni – cca 220°C, nebo opékejte na grilu či pánvi, dokud zelenina nezměkne a lehce nezhnědne.
- Okurku omyjte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka.
- Servírujte vždy 2 -3 špízy spolu s dipem, který můžete podávat v mističce zvlášť, pečenými rajčátky, plátky okurky, černými olivami a pita chlebem. Talíř můžete dokončit přidáním čerstvé cibule, citrónu a nadrolenou fetou. Nakonec ozdobte čerstvými oreganem nebo jinou bylinkou a čerstvě mletým pepřem.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou – více receptů a inspirace najdete na gustoacademy.cz
4 Komentáře
Vlaďka
31. 7. 2021 at 8:56Kuře v jogurtu dělám v troubě, na grilu to ale musí být pecka. Vyzkouším, díky za inspiraci.
Martina
27. 9. 2021 at 20:03Já moc děkuji!:)
Gabriela
8. 1. 2022 at 12:37Naprosto vynikající!!! Manžel se olizoval až za ušima 🙂
Děkuji za Vaše recepty!
Martina
23. 7. 2022 at 12:06To ja moc dekuju🥰