Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Jahodové cheesecake řezy s bílou čokoládou

Jahodová sezóna je tu! Tak proč si nepřipravit nepečený cheesecake s čerstvých jahod s bílou čokoládou!:) Jahod je v něm opravdu hodně, k tomu spoustu skvělého smetanového sýru, mascarpone a zakysané smetany. Cheesecake doplňuje bílá čokoláda, která se skrývá uvnitř krému, tak jsou její křupavé kousky seshora dortu. Cheesecake jsem udělala tentokrát trošku netradičně do obdélníkové formy a podávala ve formě „cheesecake bars“ neboli cheesake řežů.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 40 minut + chlazení cheesecaku

Počet porcí: cca 12 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na korpus

 

  • 350 g máslových sušenek
  • 145 g másla

 

Ingredience na náplň

 

  • 350 g čerstvých očištěných jahod
  • 175 g zakysané smetany
  • 10 g plátkové želatiny
  • 100 g bílé čokolády
  • 250 g mascarpone
  • 350 g smetanového čerstvého sýru (Billa Fresh Cheese)
  • 60-80 g moučkového cukru
  • 8 g vanilkového cukru nebo 1 lžička mleté vanilky
  • pár kapek citronové šťávy

+

  • 4-5 ks jahod
  • 70 g bílé čokolády
  • pražené lískové oříšky (volitelné)
  • čerstvé máta (volitelné)

 

 

Postup

 

  1. Sušenky nalámejte do nádoby od food procesoru/mixéru a rozemelte najemno.
  2. Přidejte máslo a opět mixujte, dokud se tuk se sušenkovou drtí nespojí.
  3. Dno obdélníkové formy vyložte pečicím papírem a připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na její dno. Pečte 10-15 minut v troubě předehřáté na 170°C, dokud nebude korpus zlatavý.
  4. Bílou čokoládu rozpusťte na vodní lázni, přesuňte do studené misky a za občasného míchání částečně vychladnout.
  5. Očistěné jahody rozmixujte spolu se zakysanou smetanou.
  6. Želatinu nechte nabobtnat a aktivovat dle návodu na obale. Přimíchejte do ní 2 lžíce rozmixovaných jahod, promíchejte a pak tuto směs zapracujte ke zbytku jahod se smetanou.
  7. Ve větší míse smíchejte mascarpone a smetanový čerstvý sýr. Dále postupně zapracujte i bílou čokoládu a nakonec i jahody se smetanou a želatinou.
  8. Dle potřeby doslaďte moučkovým cukrem (dle sladkosti jahod) a dochuťte citronovou šťávou.
  9. Zbývající jahody nakrájejte na malé kousky a zamíchejte do krému.
  10. Krém přesuňte na předpečený sušenkový základ.
  11. Na vodní lázni rozpusťte 70 g bílé čokolády a cheesecake jí rozdobte – vytvořte cákance v jednom směru a pomocí špejle pak vytvořte ornamenty.
  12. Krájejte na obdélníky. Každý můžete ozdobit šlehačkou, jahodou a případně i praženým lískovým oříškem nebo mátou.

 

 

TIP: Pro tento recept jsem použila formu o rozměrech 24 x 34 cm. Pokud byste měli k dispozici pouze menší formu, použijte 2/3 množství surovin.

TIP: Pokud použijete klasickou dortovou formu, bude vám stačit 1/2 – 2/3 z gramáže surovin dle velikosti dané formy.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď