Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i zelený čtvrtek. Myslím, že tradice „něčeho zeleného k jídlu“ (dobře a pití:D) se u nás poměrně chytla:). Já sama miluju většinu zelené zeleniny a proto mě zelené recepty baví. Ne vždy je ale na jejich přípravu čas a tak jsem pro vás na letošní zelený čtvrtek (a nejen na něj) připravila recept na rychlou zelenou polévku, která je neskutečně chutná a její přípravu zvládnete do půl hodiny. Kromě pórku a špenátu se v polévce ukrývá i oranžový batát, který polévku nejen chuťově doplňuje, ale také díky zakomponování oranžové, zajistí zářivě zelenou výslednou barvu polévky.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 350 g očistěného pórku (vychází na 1 velký nebo 2 menší pórky)
- 175 g oloupaného batátu (vychází na 1 střední batát)
- 700 ml vývaru nebo vody
- 300 ml plnotučného mléka
- 3 kuličky nového koření
- 80 g baby špenátu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 35 g nivy nebo sýru grana padano (či parmazánu);
- sůl
+
- krutony ze starého pečiva
- lístky baby špenátu nebo mikrobylinky na ozdobení
- opražené lískové oříšky – volitelné
- smetana nebo pesto na ozdobení – volitelné
Postup
- Očistěný a omytý pórek nakrájejte na silná kolečka.
- Oloupaný a omytý batát nakrájejte na střední kostky.
- Ve středně velkým hrnci rozehřejte tuk a orestujte pórek tak, aby se lehce opekl.
- Přidejte kousky batát, krátce orestujte.
- Vše zalijte vodou nebo vývarem spolu s mlékem. Přidejte 3 kuličky nového koření, lžičku soli a vařte na středním ohni, dokud zelenina nezměkne, tj. cca 15 – 20 minut.
- Poté stáhněte z plotny, vyndejte kuličky nového koření, přidejte lístky baby špenátu a nechte je v horké tekutině spařit.
- Přidejte smetanu a vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Ještě krémovější konzistenci získáte rozmixováním ve stolním výkonnějším mixéru.
- Vraťte zpět na plotnu a přidejte do polévky najemno nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a až poté dochuťte dle potřeby solí.
- Polévku můžete podávat s křupavými krutony, které připravíte snadno ze staršího pečiva, které by jinak nemělo již využití. Nakrájené kostky nebo tenké plátky pečiva dejte na plech a pečte v troubě na 150°C, dokud nebudou jednotlivé kousky zlatavé a křupavé.
- Také můžete polévku dozdobit lístky baby špenát, mikrobylinkami, kapkou smetany, troškou pesta nebo opraženými lískovými oříšky.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře