Bezlepkové Jídlo Polévky Recepty

Krémová polévka z pórku a špenátu

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i zelený čtvrtek. Myslím, že tradice „něčeho zeleného k jídlu“ (dobře a pití:D) se u nás poměrně chytla:). Já sama miluju většinu zelené zeleniny a proto mě zelené recepty baví. Ne vždy je ale na jejich přípravu čas a tak jsem pro vás na letošní zelený čtvrtek (a nejen na něj) připravila recept na rychlou zelenou polévku, která je neskutečně chutná a její přípravu zvládnete do půl hodiny. Kromě pórku a špenátu se v polévce ukrývá i oranžový batát, který polévku nejen chuťově doplňuje, ale také díky zakomponování oranžové, zajistí zářivě zelenou výslednou barvu polévky.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 4 porce

 

 

Ingredience

 

  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 350 g očistěného pórku (vychází na 1 velký nebo 2 menší pórky)
  • 175 g oloupaného batátu (vychází na 1 střední batát)
  • 700 ml vývaru nebo vody
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 kuličky nového koření
  • 80 g baby špenátu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 35 g nivy nebo sýru grana padano (či parmazánu);
  • sůl

+

  • krutony ze starého pečiva
  • lístky baby špenátu nebo mikrobylinky na ozdobení
  • opražené lískové oříšky – volitelné
  • smetana nebo pesto na ozdobení – volitelné

 

 

Postup

 

  1. Očistěný a omytý pórek nakrájejte na silná kolečka.
  2. Oloupaný a omytý batát nakrájejte na střední kostky.
  3. Ve středně velkým hrnci rozehřejte tuk a orestujte pórek tak, aby se lehce opekl.
  4. Přidejte kousky batát, krátce orestujte.
  5. Vše zalijte vodou nebo vývarem spolu s mlékem. Přidejte 3 kuličky nového koření, lžičku soli a vařte na středním ohni, dokud zelenina nezměkne, tj. cca 15 – 20 minut.
  6. Poté stáhněte z plotny, vyndejte kuličky nového koření, přidejte lístky baby špenátu a nechte je v horké tekutině spařit.
  7. Přidejte smetanu a vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Ještě krémovější konzistenci získáte rozmixováním ve stolním výkonnějším mixéru.
  8. Vraťte zpět na plotnu a přidejte do polévky najemno nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a až poté dochuťte dle potřeby solí.
  9. Polévku můžete podávat s křupavými krutony, které připravíte snadno ze staršího pečiva, které by jinak nemělo již využití. Nakrájené kostky nebo tenké plátky pečiva dejte na plech a pečte v troubě na 150°C, dokud nebudou jednotlivé kousky zlatavé a křupavé.
  10. Také můžete polévku dozdobit lístky baby špenát, mikrobylinkami, kapkou smetany, troškou pesta nebo opraženými lískovými oříšky.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď