Rychlé kuřecí recepty máte nejraději! A proto je tu další z nich! Tentokrát jsem si pro vás připravila toto KRÉMOVÉ KUŘE SE ŽAMPIONY A SUŠENÝMI RAJČATY, které je skvělé jako rychlá večeře nebo oběd. Pro jeho přípravu jsem použila olivový olej Borges Classic. Ten je vhodný právě pro teplou kuchyni a způsoby přípravy jako je restování nebo smažení. Olivové oleje Borges koupíte ve větších supermarketech jako je Billa nebo i online třeba na Košík.cz.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- ½ menší cibule
- 250 g žampionů
- 1 lžíce citronové šťávy nebo 50 ml bílého vína
- 1 stroužek česneku
- 250 ml smetany ke šlehání
- 8 – 10 sušených rajčat
- 50 g parmazánu nebo pecorina- volitelné
- Borges Classic olivový olej – vhodný k tepelné úpravě
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Maso očistěte. Každé prso podélně rozřízněte na 2 plátky. Osolte a opepřete z obou stran. Žampiony očistěte vlhkou utěrkou a nakrájejte na plátky nebo na čtvrtiny – dle velikosti.
- Ve vyšší pánvi rozpalte 1 velkou lžíci olivového oleje a kuřecí prsa zprudka z obou stran opečte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta. Opékejte z každé strany cca 3-4 minuty podle tloušťky plátků. Opečené maso odložte z pánve stranou.
- Ve stejné pánvi rozehřejte další lžíci tuku a orestujte nadrobno nakrájenou cibulku.
- Asi po 1 minutě přidejte žampiony a restujte cca 2 – 3 minuty. Poté přidejte utřený nebo prolisovaný česnek a krátce orestujte, dokud se nerozvoní.
- Zakápněte citronovou šťávou nebo přilijte bílé víno a nechte jej zcela zredukovat do objemu zhruba 1 lžíce hustější tekutiny.
- Dále vše zalijte 250 ml smetany, přidejte nasekaná sušená rajčata, parmazán nebo pecorino a nechte omáčku zhruba 3 minuty probublávat, dokud nezhoustne.
- Část omáčky odeberte (bez suš. rajčat) a rozmixujte dohladka. Vraťte do pánve ke zbytku omáčky. (Pokud byste neměli po ruce mixér, je možné tento krok vynechat). Dle potřeby dochuťte.
- Nakonec do omáčky vložte zpět kuřecí prsa a nechte společně prohřát.
- Podávat můžete s těstovinami, bramborovou přílohou jako je bramborová kaše, pečené brambory nebo pečená zelenina. Zdobte čerstvými bylinkami.
Tento recept vznikl ve spolupráci s olivovými oleji Borges.
Žádné komentáře