Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vánoce

Bábovka z pražených vlašských ořechů

Bábovka je láska, protože se dá připravit na milion způsobů. Já sama jich mám tady na blogu hned několik. Ku příležitosti adventu a Vánoc jsem připravila nový recept na bábovku s pražených vlašských oříšků. A jak už mě znáte, přidala jsem navrch i skvělou polevu. Jako vážně! Tahle je asi moje zatím nejoblíbenější ze všech a s bábovku naprosto skvěle hraje dohromady. Ne že bez ní by byla špatná, naopak je vláčná a voňavá..ale s tou polevou to do sebe opravdu perfektně chuťově zapadne:).

 

Při přípravě bábovky jsem využila troubu jak na pražení ořechů, tak samozřejmě na samotné pečení bábovky. Ač má moje trouba Bosch s přídavnou párou nespočet funkcí o, kterých jsem psala v tomto článků, na bábovku jsem zvolila starý dobrý program na horní a spodní ohřev. V tomto případě totiž např. pára není žádoucí. Kromě samotné programu s párou se dá připařování pustit i během většiny programů. Perfektní je to ve chvíli, kdy pečete kynuté těsto, celou drůbež nebo třeba brambory nebo jinou tvrdší zeleninu. Kynuté těsto díky páře krásně naběhne, u masa a zeleniny si potraviny naopak zachovají šťavnatost a přitom budou po výsledném upečení křupavé na povrchu. U bábovky se ale může stát, že okraje navlhnou a přilnou k formě více než by měly a bábovka nebude po vytažení z formy hladká. U parních trub proto dávejte pozor, na co všechno je příprava v páře vhodná.

 

A ač u této bábovky jsem tutu funkci nevyužila, velmi jsem si oblíbila tzv. „defrost“, tedy rozmrazování. Je to naprosto skvělé zejména u pečiva, které chcete mít rychle připravené. Také mám zamražený korpus na pizzu a samozřejmě jsem jej nechtěla vyloženě rozpéct, ale pouze rozmrazit, což se díky této funkci povedlo dokonale a já mohla za pár minut nanášet sugo a další ingredience a pizzu dát péct – trouba má speciální program na pizzu, která vyžaduje vysoké teploty. Také jsem při pečení cukroví, resp. tvorbu těst využila troubu na povolení másla. Trouba byla nastevaná na 30°C a máslo bylo brzy k použití, aniž by bylo teplé nebo jinak znehodnocené.

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + pečení 40 minut

Počet porcí: 10 – 12 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bábovku

 

  • 250 g vlašských ořechů
  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 145 g krupicového nebo krystalového cukru (lze i třtinový)
  • 85 g másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 0,8 dc rumu nebo jiného oblíbeného alkoholu
  • 255 g hladké pšeničné mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • špetka soli

 

Ingredience na polevu

 

  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce oříškového másla (pokud oříškové máslo nemáte, vynechte – popř. můžete nahradit na mouku namletými oříšky)
  • 2 velké lžíce tekutého medu (popř. čekankového nebo javorového sirupu)
  • 2 lžíce rumu nebo jiného oblíbeného alkoholu

 

 

Postup

 

Postup na bábovku

 

  1. Vejce si vyndejte ideálně alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Předehřejte si troubu na 155°C. Vlašské ořechy rozprostřete na plech a pečte po dobu cca 15 – 18 minut, dokud se nerozvoní a nezezlátnou.
  3. Pečené ořechy nechte vychladnout a rozemelte je najemno.
  4. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
  5. Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustější lesklá a nadýchaná směs. V robotu šlehejte alespoň 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut.
  6. K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné a vychlazené máslo.
  7. Dále opět pomalu přilévejte a zašlehávejte mléko a rum.
  8. Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs prosáté mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli.
  9. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo jejich kombinací. Dejte si záležet, ať nevynecháte žádné místo, kde by se mohla bábovka přichytit.
  10. Těsto přesuňte do formy a pečte v troubě předehřáté na 150°C asi 40 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
  11. Hotovou bábovku nechte pár minut vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte.
  12. Polevu si připravíte z mascarpone, oříškového másla, medu a rumu prošleháním ruční metličkou.
  13. Vychladlou bábovku přelijte polevou a poté uchovávejte v chladu.

 

 

Tento recept vznikl ve spolupráci s Bosch Home.

Related Posts

3 Komentáře

  • Odpovědět
    Bara
    14. 3. 2022 at 19:56

    Zdravim, zrovna zkousim babovku, orechy jsem umlela ale nikde v postupu se nepridavaji do testa 😅 nasypala jsem je tedy nakonec jako posledni, tak jen pro info ze chybi v postupu 😉

    • Odpovědět
      Martina
      23. 7. 2022 at 12:05

      Jeeej, moc dekuji❤️ To mi tam nejak vypadlo, ale udelala jste to dobre❤️

  • Odpovědět
    Dvoubarevné sušenky s višňovým džemem – MamaChef
    14. 12. 2022 at 18:49

    […] koláčky s vanilkovou krupičnou kaší, pistáciovou drobenkou a rumem nebo loni o Vánocích bábovku z pražených vlašských ořechů. Tentokrát jsem chtěla poukázat na další, ještě nezmíněný benefit této trouby a […]

  • Zanechat odpověď