Rádi zkoušíte nové druhy cukroví a milujete karamel? Tak zkuste toto linecké s arašídy s náplní ze slaného karamelu a arašídového másla:).
Náročnost: malá
Počet plechů: cca 3 plechy
Ingredience
Ingredience na těsto
- 350 g hladké mouky (můžete použít i kombinaci pšeničné a špaldové mouky v poměru 1:1)
- 200 g povoleného másla
- 60 g jemného 100% arašídové másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- špetka soli
Ingredience na karamelovou náplň
- 125 g cukru krupice nebo krystal
- 30 g másla
- 65 g smetany ke šlehání
- špetka soli
+
- 85 g jemného arašídového másla (lze vynechat, pokud chcete plnit pouze karamelem)
Postup
Postup na těsto a sušenky
- Do mísy od robotu dejte mouku, na kostky nakrájené máslo, arašídové máslo, moučkový cukr, žloutek, vanilku a špetku soli.
- Vše nechte v robotu zpracovávat na střední výkon, dokud se směs nespojí v těsto.
- Těsto můžete zpracovat i ručně. V míse ze surovin vytvořte drobenku. Poté přemístěte na vál a hnětením vytvořte hladké těsto.
- Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a nechte těsto přes noc odpočinout v lednici (nejméně však 2 hodiny).
- Těsto můžete v lednici nechat připravené i 2-3 dny. Před samotným pečením jej vytáhněte z předstihem z lednice, aby povolilo. Čím déle bude odpočívat a bude tím pádem tvrdší, o to delší dobu bude těsto potřebovat na povolení – doporučuji pak vytáhnout alespoň 2 hodiny před pečením.
- Těsto si rozdělte na 3 částí. Každou část důkladně propracujte v rukou, aby těsto při válení nepraskalo.
- Těsto vyválejte na tenký plát (cca 3 – 4 mm) a vykrajujte vámi vybrané tvary. (Např. jeden plech koleček a druhý plech koleček s otvorem uprostřed). Přebytky těsta nevyhazujte, ale opět jej propracujte, vyválejte. Použít můžete i váleček s reliéfem, aby mělo linecké strukturu.
- Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180°C zhruba 8 minut.
- Od trouby neodcházejte! Linecké se velmi rychle může spálit a tak je třeba každý plech hlídat. Každá trouba peče jinak a stejně tak každý tvar cukroví je jinak rychle upečený.
- Nechte chvíli vychladnout a poté opatrně přesuňte upečené tvary z plechu – popř. i celý pečící papír. Nechte poté zcela vychladnout.
Postup na karamelovou náplň
- Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – zprvu můžete cukr promíchávat jen krouživými pohyby hrncem, jakmile začne tmavnout a rozpouštět se, začněte míchat – ideálně pomocí metličky. (Doporučuji pracovat na střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
- Jakmile je všechen cukr rozpuštěný v karamel, přidejte máslo a míchejte. Karamel můžete stáhnout na chvíli z ohně, aby se díky vysokému teplu nesrazil – stále ale míchejte, poté vraťte na plotnu a i nadále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí – může to chvíli trvat, ale při střední teplotě a míchání se ingredience spojí.
- Dále přilijte připravenou smetanu. Směs začne bublat, začněte míchat, dokud se suroviny nespojí. Pokud by se tekutina oddělovala nebo se karamel srazil, během několika chvil se karamel rozpustí a se smetanou spojí. Nezapomeňte ale míchat.
- Nechte asi 1 minutu probublávat za stálého míchání.
- Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, přidejte špetku soli, zamíchejte a přelijte do čisté nádoby.
- Karamel nechte zcela vychladnout v pokojové teplotě, ideálně přes noc, aby dostatečně stuhl.
- Karamel poté důkladně zamíchejte nebo prošlehejte a zapracujte postupně arašídové máslo.
- Krémem můžete ihned plnit jednotlivé tvary a slepovat.
- Linecké můžete plnit jak tímto krémem, tak čistě slaným karamelem nebo např. i vyšlehaným máslem s arašídovým máslem a cukrem nebo i třeba troškou rozpuštěné čokolády.
Žádné komentáře