Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Přílohy Recepty Sváteční

Vepřový tomahawk steak s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a bramborovým pyré

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 70 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na steak

 

  • 2 ks vepřového tomahawk steaku (seženete např. na kosik.cz nebo na Maso Klouda)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na omáčku

 

  • 1 šalotka nebo malá cibule
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 100 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • citronová šťáva
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na zelené fazolky

 

  • 50 g slaniny nebo pancetty
  • 1 šalotka nebo menší cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 150 g zelených fazolek (mražené či čerstvé)
  • 1/2 stroužku česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na bramborové pyré

 

  • 500 g brambor – varný typ C (hmotnost včetně slupky)
  • 50 g másla
  • 115 ml plnotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

 

Ingredience na dokončení

 

  • mladé mrkvičky
  • čerstvé klíčky, mikrobylinky nebo bylinky
  • vločková sůl

 

 

Postup

 

Postup na steak

 

  1. Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Zároveň steak vyndejte alespoň 30 min. pře začátkem přípravy z obalu. Maso neumývejte!
  2. Steak osolte a opepřete. Tukovou část zlehka nařízněte do mřížky.
  3. Rozpálenou pánev potřete tukovou částí masa (popř. špekem) a opékejte postupně z obou stran – každé straně dejte zhruba 5 minut dle tloušťky steaku. Vepřové maso nesmí být uvnitř syrové. Ze začátku můžete pracovat při vyšší teplotě, po chvíli ji ale snižte, aby se maso nepřipálilo. Nezapomeňte steak opéct i ze stran, zejména ze strany tukové části.
  4. Hotový tomahawk dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat.

 

Postup na omáčku

 

  1. Omáčku si připravte ve stejné pánvi, kde jste připravovali steak. Jen pokud by se tuk z masa příliš přepálil, pánev vytřete a dejte do ní rozehřát lžíci přepuštěného másla nebo rostlinného oleje. V opačném případě pracujte s tukem z masa, na kterém restujte najemno nakrájenou šalotku nebo cibulku.
  2. Asi po 1 minutě přidejte 1 lžičku hrubozrnné hořčice a orestujte.
  3. Dále vše zalijte vývarem, smetanou a zlehka osolte . Nechte omáčku zhruba 3 minuty probublávat, dokud nezhoustne.
  4. Omáčku rozmixujte dohladka a vraťte do pánve. Pokud nevlastníte mixér, který vytvoří dokonale hladkou omáčku, můžete ji propasírovat přes jemné sítko. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou citronové šťávy. V případě potřeby přidejte i více hořčice.

 

Postup na zelené fazolky

 

  1. V rozpálené pánvi nasucho opékejte nadrobno nakrájenou slaninu nebo pancettu.
  2. Jakmile je opečená do křupava, přidejte do pánve na kolečka nakrájenou šalotku nebo cibuli a pozvolna restujte dozlatova.
  3. Dále přidejte omyté a na proužky nakrájené papriky.
  4. Po asi 1 minutě přidejte i zelené fazolky – můžete podlít malým množstvím vývaru nebo vody a za stálého míchání nechat tekutinu zredukovat. Čerstvé fazolky můžete před restování krátce zblanšírovat – tedy vhodit do osolené vroucí vody, nechat 1 minutu vařit a poté scezené vložit do misky s ledovou vodou. Na pánvi pak stačí osušené fazolky zprudka opéct.
  5. Restujte, dokud nejsou fazolky teplé a měkké na skus. Nakonec přidejte půlku stroužku utřeného česneku a krátce zarestujte, dokud se nerozvoní. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

 

Postup na bramborové pyré

 

  1. Brambory omyjte a celé i se slupkou uvařte do měkka.
  2. Důkladně sceďte. Uvařené brambory opatrně oloupejte a vraťte je zpět do vysušeného hrnce.
  3. Dále je třeba brambory rozšťouchat, nastrouhat na jemném struhadle nebo prolisovat. Málokdo má však lis na brambory, proto postačí důkladné rozšťouchání – dejte si však záležet, ať je kaše co nejjemnější. Přidejte máslo a brambory rozšťouhejte spolu s ním.
  4. Pokud chcete mít kaši opravdu jemnou, nyní ji můžete propasírovat přes jemné sítko a zbavit se tak i případných zbylých kousků brambor.
  5. Mléko lehce ohřejte, přidejte k  základu a hrnec vraťte na plotnu. Za stálého míchání metličkou zahřívejte, dokud nevznikne nadýchaná kaše. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.

 

Dokončení

 

  1. K servírování si můžete připravit i mladou mrkvičku. Tu je zlehka oškrábejte, omyjte a na pánvi na přepuštěném másle restujte na mírném ohni ze všech stran – pánev můžete přikrýt pokličkou, aby se mrkev zároveň podusila a změkla. Nakonec osolte, případně zakápněte medem.
  2. Hotový steak můžete podávat vcelku nebo jej z části nakrájet na silnější plátky.
  3. Steak podávejte s bramborovým pyré, zelenými fazolkami se slaninou a paprikou, mrkvičkami a hořčičnou omáčkou.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Hovězí steak s omáčkou z portského vína, višněmi a pistáciemi s domácími hranolkami – MamaChef
    15. 2. 2021 at 21:21

    […] hned dva recepty – jeden na vepřový steak a jeden na steak hovězí. Připravila jsem vepřový tomahawk steak s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a bramborovým pyré – nechtěla jsem zůstat jen u samotného steaku, ale přinést komplexní jídlo, díky […]

  • Zanechat odpověď