Jídlo Polévky Recepty Ryby

Jemná mrkvová polévka s krevetami

Ryby a mořské plody zkrátka miluju! Dokázala bych se kvůli obojímu vzdát i masa. A to je co říct. Nicméně je velký rozdíl ve kvalitních a na naše podmínky čerstvých rybách a těch, u kterých nemáte tušení, jak dlouhou cestu na váš talíř musely podstoupit. Prodejna ryb Ocean48 je v Brně už nějaký ten rok a musím říct, že mě nákup u nich nikdy nezklamal. Byla jsem proto nadšená, když jsme se domluvili na dlouhodobé spolupráci, díky které vám budu pravidelně přinášet recepty z těch nejlepších ryb a mořských plodů:). Jo a těch 48 v názvu, znamená to, že ryby se dostanou na pult prodejen do 48 hodin od jejich ulovení:).

 

Náročnost : malá

Doba přípravy: do 60 minut (pokud máte hotový vývar z krevet, pak do 30 minut)

Počet porcí: 3 porce

 

 

Ingredience

 

  • 15 ks předvařených neloupaných krevet – doporučuji prodejnu Ocean 48
  • 1 stroužek česneku
  • 1 střední šalotka/cibule
  • 3 střední mrkve
  • 1 malá petržel
  • limetová šťáva
  • 0,5 dc bílého vína
  • 1,3 l vody
  • máslo
  • řepkový olej
  • olivový olej
  • starší bageta
  • sůl /vločková sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

  1. Krevety oloupejte – ponechte jen ocásek, očistěte (zlehka nařízněte na hřbetě a vyndejte střívko) a omyjte.
  2. Hlavičky i slupky propláchněte a odložte stranou.
  3. V menším hrnci rozehřejte lžíci másla s troškou řepkového oleje.
  4. Orestujte na plátky nakrájený česnek a přidejte omyté slupky a hlavičky z krevet – restujte tak 2-3 minuty na středním ohni.
  5. Osolte, zalijte vodou a přikryté pokličkou nechte vařit. Vařte alespoň 30 minut. Čím budete však vývar vařit déle, tím intenzivnější bude mít chuť.
  6. Jakmile bude vývar hotový, zceďte jej a odložte stranou.
  7. Pak si připravte zeleninu. Šalotku/cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, mrkev i petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  8. Ve středním hrnci rozehřejte opět máslo s řepkovým olejem a zpěňte na něm šalotku/cibuli.
  9. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a restujte dozlatova – klidně i 5 minut na středním ohni.
  10. Zalijte vývarem z krevetových slupek a hlaviček a vařte 15-20 minut, dokud zelenina zcela nezměkne.
  11. Mezitím si připravte krevety. Nejprve se osušte a osolte.
  12. Na pánvi si rozehřejte trošku másla s olivovým olejem a krevety z obou stran opečte dozlatova. Nakonec zakápněte limetovou šťávou. Pro přípravu předvařených krevet stačí opravdu krátká doba.
  13. Krevety dejte stranou a horkou pánev zalijte bílým vínem, aby se spojilo s výpekem z krevet. Tuto tekutinu poté přidejte k polévce.
  14. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte polévku do co nejhladší konzistence (nejlepší je jí přelít do výkonného mixéru, postačí ale i ten tyčový).
  15. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem.
  16. Do každé misky s polévkou přidejte 5 ks krevet a dozdobte chipsem z bagetky – tu si jen nakrájejte na co nejtenčí plátky a pečte zakápnuté olivovým olejem a zasypané vločkovou solí na 300°C cca 3 minuty.

 

 

TIP: Chuť krevet a mrkve je opravdu jemná a lahodná. I proto je v receptu použita šalotka, která je jemnější než klasická cibule.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Ocean 48.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď