Ryby a mořské plody zkrátka miluju! Dokázala bych se kvůli obojímu vzdát i masa. A to je co říct. Nicméně je velký rozdíl ve kvalitních a na naše podmínky čerstvých rybách a těch, u kterých nemáte tušení, jak dlouhou cestu na váš talíř musely podstoupit. Prodejna ryb Ocean48 je v Brně už nějaký ten rok a musím říct, že mě nákup u nich nikdy nezklamal. Byla jsem proto nadšená, když jsme se domluvili na dlouhodobé spolupráci, díky které vám budu pravidelně přinášet recepty z těch nejlepších ryb a mořských plodů:). Jo a těch 48 v názvu, znamená to, že ryby se dostanou na pult prodejen do 48 hodin od jejich ulovení:).
Náročnost : malá
Doba přípravy: do 60 minut (pokud máte hotový vývar z krevet, pak do 30 minut)
Počet porcí: 3 porce
Ingredience
- 15 ks předvařených neloupaných krevet – doporučuji prodejnu Ocean 48
- 1 stroužek česneku
- 1 střední šalotka/cibule
- 3 střední mrkve
- 1 malá petržel
- limetová šťáva
- 0,5 dc bílého vína
- 1,3 l vody
- máslo
- řepkový olej
- olivový olej
- starší bageta
- sůl /vločková sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Krevety oloupejte – ponechte jen ocásek, očistěte (zlehka nařízněte na hřbetě a vyndejte střívko) a omyjte.
- Hlavičky i slupky propláchněte a odložte stranou.
- V menším hrnci rozehřejte lžíci másla s troškou řepkového oleje.
- Orestujte na plátky nakrájený česnek a přidejte omyté slupky a hlavičky z krevet – restujte tak 2-3 minuty na středním ohni.
- Osolte, zalijte vodou a přikryté pokličkou nechte vařit. Vařte alespoň 30 minut. Čím budete však vývar vařit déle, tím intenzivnější bude mít chuť.
- Jakmile bude vývar hotový, zceďte jej a odložte stranou.
- Pak si připravte zeleninu. Šalotku/cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, mrkev i petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Ve středním hrnci rozehřejte opět máslo s řepkovým olejem a zpěňte na něm šalotku/cibuli.
- Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a restujte dozlatova – klidně i 5 minut na středním ohni.
- Zalijte vývarem z krevetových slupek a hlaviček a vařte 15-20 minut, dokud zelenina zcela nezměkne.
- Mezitím si připravte krevety. Nejprve se osušte a osolte.
- Na pánvi si rozehřejte trošku másla s olivovým olejem a krevety z obou stran opečte dozlatova. Nakonec zakápněte limetovou šťávou. Pro přípravu předvařených krevet stačí opravdu krátká doba.
- Krevety dejte stranou a horkou pánev zalijte bílým vínem, aby se spojilo s výpekem z krevet. Tuto tekutinu poté přidejte k polévce.
- Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte polévku do co nejhladší konzistence (nejlepší je jí přelít do výkonného mixéru, postačí ale i ten tyčový).
- Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem.
- Do každé misky s polévkou přidejte 5 ks krevet a dozdobte chipsem z bagetky – tu si jen nakrájejte na co nejtenčí plátky a pečte zakápnuté olivovým olejem a zasypané vločkovou solí na 300°C cca 3 minuty.
TIP: Chuť krevet a mrkve je opravdu jemná a lahodná. I proto je v receptu použita šalotka, která je jemnější než klasická cibule.
Recept vznikl ve spolupráci s Ocean 48.
Žádné komentáře