Bez mléka Bezlepkové Dezerty Jídlo Paleo Recepty Sladké Snídaně

Kokosové tyčinky s borůvkami

Už několikátý týden držím tzv. eliminační protokol. U tohoto druhu „diety“ jde o vyřazení největších dráždičů  jako je lepek, cukr a mléko spolu s potravinami, které mi vyšly v testu potravinových intolerancí. Musím říct, že kvůli svatbě nejlepší kamarádky, dovolené, dokončování kuchařky jsem jej dost porušovala. Během prvního měsíce jsem si alespoň vytvořila určité návyky a teď „naostro“ se mi protokol lépe dodržuje. Proč o tom ale píšu, tyto tyčinky jsem si vytvořila jako něco sladkého, co bych v rámci této stravy mohla. Nakonec mi tento pokus o něco, co jsem nevěděla, jak vlastně dopadne, ani jakou bude mít podobu, tak zachutnal, že jsem jej musela sepsat i pro vás. Tyčinky jsou skvělé třeba na snídani s kokosovým jogurtem a čerstvým ovocem anebo jen tak jako svačina:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 10 minut + 40 minut pečení

Počet porcí: 5 tyčinek

 

 

Ingredience

 

  • 100 g strouhaného kokosu (ideálně tučnější)
  • 65 g kešu nebo mandlové mouky (na jemno rozemletých oříšků)
  • 100 g kokosového mléka  (nikoliv kokosového nápoje)
  • 15 g tuku – ghí, máslo nebo kokosový olej
  • 1 bílek z vejce od slepic z volného chovu
  • cca 10 g medu nebo javorového sirupu (lze vynechat)
  • zrníčka z vanilkového lusku nebo mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
  • velká hrst lesním borůvek (pokud použijete kanadské borůvky, doporučuji je překrájet na menší kousky)

 

 

Postup

 

  1. Troubu si předehřejte na 160°C.
  2. Ve střední míse smíchejte kokos, kešu nebo mandlovou mouku a vanilku.
  3. Přidejte kokosové mléko a rozpuštěný tuk. Promíchejte.
  4. Dále do kokosové směsi vmíchejte bílek. Poté zapracujte i med nebo javorový sirup. Postačí míchání klasickou lžící.
  5. Nakonec do těsta přidejte borůvky a zlehka zapracujte.
  6. Formu na chlebíček/toastový chléb vyložte pečicím papírem a kokosovou hmotu do něj přesuňte. Pomocí lžíce nebo vidličky těsto natlačte rovnoměrně na dno.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
  8. Nechte vychladnout a pomocí ostrého nože rozdělte na 5 porcí.
  9. Uchovávejte v chladu.

 

 

TIP: Tyčinky můžete po upečení přelít rozpuštěnou vysokoprocentní hořkou čokoládou.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď