Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vánoce

Dvoubarevné sušenky s višňovým džemem

Pečení vánočního cukroví miluju. Baví mě naše tradiční recepty, stejně tak jako vymýšlení a zkoušení nových kombinací a receptur. Často mě inspiruje tvorba amerických foodblogerek a odtud pochází i inspirace na tento recept. V USA totiž hojně tvoří zejména efektní záležitosti, a třeba Vánoce se nesou právě v duchu cookies, tedy sušenek. A když jsem narazila na fotku „pinwheel cookies“, věděla jsem, že je musím vyzkoušet. Těsto jsem tvořila asi tak jako vždy. 😀 Podívala jsem se na pár receptur a pak začala suroviny sypat dle svého. 😀 A to bývá vždycky docela adrenalin, co z toho vznikne. Naštěstí vše fungovalo skvěle a byť je popis recept relativně složitý, ve skutečnosti je to opravdu jednoduché a rychlé. Chtěla jsem zkusit i variantu s mandlovou moukou, ale nakonec jsem se tentokrát zdržela u jednodušší verze receptu (však i koření (až na vanilku) je volitelné. 🙂 Určitě ale nevynechávejte džem, ten sušenkám dodá extra chuť. No a abych dokončila příběh těchto sušenek. Před pár dny jsme se stavovali k mojí babi s dědou a měli tam ultra retro kuchařku s pečením, přeloženou z německého originálu, který byl vydán roku 1993. Otevřela jsem ji s vnitřním posměchem, že se pobavím. No a co se nestalo. Narazila jsem v ní přesně na tyto sušenky. 😀 Navíc v kuchařce bylo zmíněno i třeba kokosové máslo (což jsem myslela, že je věc posledních let a dřív to nikdo neznal). Čekala jsem ale knížku plnou nesmyslných receptů s margaríny a nevím čím vším a byla docela překvapena a zaskočena:). No, takže jsem jen chtěla říct, že i když jsem označila tyto sušenky za americké, teď úplně nevím, kde má tento recept původně kořeny :D.

Kromě toho, že jsem chtěla letos přispět receptem na efektní, ale jednoduché cukroví, je to i recept ze série receptů a článků pro Bosch Home. Během dvou let jsem vám tu představila celou svoji kuchyň, včetně všech spotřebičů a postupně ukazovala na jejich benefity a funkce. Pokud jste mé články a komentáře u receptů četli, tak víte, že troubu jsem si ze všech spotřebičů zamilovala úplně nejvíc. Pokaždé, když peču mimo domov, tak se přesvědčím o tom, jak skvělá trouba to je! Upekla jsem v ní pro vás třeba meruňkové koláčky s vanilkovou krupičnou kaší, pistáciovou drobenkou a rumem nebo loni o Vánocích bábovku z pražených vlašských ořechů. Tentokrát jsem chtěla poukázat na další, ještě nezmíněný benefit této trouby a doporučení pro letošní pečení cukroví.

Tato trouba s přídavnou párou má 5 úrovní pro zasunutí plechu, což samo o sobě asi není taková informace jako to, že v ní můžete využívat i několik úrovní zaráz. A to je naprosto ideální pro pečení cukroví a šetření energií i času zároveň. Pokud ale využíváte více pater (možné jsou až 3 zaráz), je třeba zapnout 3D horký vzduch, který rychle a rovnoměrně rozvádí teplo po celé troubě a díky tomu se každý kousek cukroví krásně upeče. Zároveň trouba nabízí i možnost spuštění více časovačů/minutek ve stejný čas. Může vám tak běžet čas, kdy se dopečou rohlíčky, zatím spouštíte další minutku na plech další várky. Nedávno jsem takto pekla i zaráz vepřové maso s česnekem a perníčky. Využila jsem tenkrát spodní a horní ohřev a jelikož nebyla trouba tak zaplněna a byl v ní jen jeden plech přes celou troubu a pak pekáč na mřížce, fungovalo to. Nejlepší na tom, ale bylo to, že perníčky nechutnaly ani nevoněly po česneku a maso po perníku!:)

 

Ingredience

  • 215 g povoleného másla
  • 125 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 1 vejce od slepic z volného chovu – pokojové teploty
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu (popř. část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu-volitelné
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky citrusové kůry (citron nebo pomeranč)- volitelné

+

  • 15 g kvalitního kakaového prášku
  • 10 g mléka, smetany nebo oblíbeného likéru
  • špetka mleté skořice

+

  • višňový nebo rybízový džem
  • třtinový cukr-volitelné

Postup

  1. Máslo utřete společně s cukrem do pěny. Doporučuji použít robot s třecím nástavcem a celé těsto připravit v něm.
  2. Dále do máslové pěny zapracujte vejce. Mouku, mletou vanilkou (extrakt přidejte případně až nakonec, cukr spolu s cukrem), případně kardamom, prášek do pečiva a sůl společně promíchejte prosejte a zapracujte i spolu s citrusovou kůrou k máslovo-vaječné směsi.
  3. Těsto rozdělte na zhruba dvě stejné poloviny. K jedné části těsta dokonale zapracujte kakao, mléko a špetku skořice. (Stále můžete s přípravou pokračovat v robotu).
  4. Vznikne vám tak světlé a tmavé těsto. Z každého z těst vytvořte placku tvaru obdélníku, které můžete zabalit do potravinové fólie a dát na chvíli zatuhnout do lednice. Já jsem ale s těstem pracovala hned a šlo to bez problémů.
  5. Nejprve si na lehce pomoučeném pečicím papíře rozválejte světlé těsto. Snažte se držet tvaru obdélníku, případně můžete okraje seříznout. Těsto by mělo být asi 0,5 cm silné. Nechte těsto na papíře a pokračujte tmavým těstem.
  6. Pro rozválení tmavého těsta postupujte stejně, podsypat můžete troškou kakaa, ale i moukou. Velikost tmavého plátu by měla být zhruba stejná jako velikost plátu světlého.
  7. Tmavý plát opatrně přesuňte na světlé těsto, odstraňte papír a těsto lehce přimáčkněte. Pokud není někde světlé těsto překryté, můžete jej zaplnit případnými odřezky z tmavého těsta.
  8. Na tmavé těsto poté rozetřete vrstvu džemu.
  9. Zůstane vám takto jeden pečicí papír a na něm vrstva světlého, tmavého těsta a vrstva džemu..
  10. Za pomocí papíru začněte z delší strany rolovat. Rozkrojte rolku napůl a každou část zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na dvě hodiny zatuhnout do lednice.
  11. Těsto musí perfektně zatuhnout, aby se při krájení těsta nepojila a zachoval se tak výsledný efekt.
  12. Krátce před pečením si vytáhněte těsto z lednice a troubu předehřejte na 180°C.
  13. Z rolek těsta krájejte asi 0,5 cm silné plátky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Posypat můžete troškou třtinového cukru.
  14. Pečte 10-12 minut, dokud sušenky nezezlátnou a poté je opatrně sundejte z plechu. V případě mé trouby Bosch lze péct i několik plechů najednou a ušetřit tak spoustu času i energie. V případě cukroví však zvolte 3D horký vzduch, díky kterému se každý kousek upeče.

Tady najdete odkaz na video od Sally´s baking addition a recept na její Pinwheel cookies, který vám pomůže při představě, jak přesně postupovat.

 

Tento recept vznikl ve spolupráci s Bosch Home.

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Míša
    19. 12. 2022 at 20:06

    Dobrý den, ráda bych si tento recept vyzkoušela, ale nemám doma robota a ruční šlehač s metlou už taky nezvládá rozšlehat máslo s cukrem (chudý student :() 😀 Doporučila byste mi recept přesto vyzkoušet, nebo se mám radši poohlédnout jinde?
    Děkuji M.

    • Odpovědět
      Martina
      19. 12. 2022 at 20:33

      Dobry vecer:). Ja bych to klidne zkusila udelat cestou bez slehani masla. Jak kdyz se dala testo na cukrovi z povoleneho masla:)

    Zanechat odpověď