Shepherd´s pie neboli pastýřský koláč, někdy taky cottage pie, je pokrm založený na masové směsi a vrstvě zapečené bramborové kaše. V tradičním podání obsahuje červené maso, velmi často mleté. V této mé verzi jsem se klasickým receptem inspirovala, ale udělala ho tak trošku po svém. Jako maso jsem zvolila kuře a do směsi jsem navíc přidala i pořádnou porci žampionů. Do brambor jsem pak přidala mnou tolik milovaný sýr. Což mě přivedlo k nápadu na recept na sýrovou bramborovou kaši, ale to až někdy jindy:D. Shepherd´s pie je skvělé jídlo pro celou rodinu a skvěle se hodí do zimních a chladných dní. Navíc si můžete klidně směs a kaši předpřipravit den předem a druhý den jen zapéct a oběd je na světě. Popř. takto můžete i využít případné zbytky bramborové kaše.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 75 minut
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
Ingredience na kuřecí směs
- 500 g kuřecích prsou
- 1 velká cibule
- 1 střední pórek (cca 150 g)
- 23střední mrkve (cca 120 g oloupaných mrkví)
- 300 g žampionů
- 1 stroužek česneku
- 95 g mraženého nebo sterilovaného hrášku
- 200 ml vývaru (popř. vody)
- 100 – 150 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
- 1 lžíce mouky hladké
- Přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
- Snítka čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného tymiánu
- Čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na bramborovou kaši
- 800 g oloupaných brambor (vhodných na pyré)
- 75 g másla
- 100 g sýru čedar nebo gouda
- 2 žloutky
- 280 ml plnotučného mléka (můžete nakombinovat se smetanou)
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Sůl
Postup
Postup na kuřecí směs
- Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Osolte.
- Cibule nakrájejte nadrobno, pórek omyjte a nakrájejte na širší kolečka, mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na středně velké kousky. Žampiony očistěte vlhkým hadříkem a nakrájejte na plátky.
- Pokud vlastníte větší hrnec, vhodný i trouby, nebo vysokou větší pánve, zvolte toto nádobí. V opačném případě sáhněte po velké pánvi.
- Rozehřejte cca 1 lžíci tuku a osolené kuřecí na ni zprudka do zlatova opečte.
- Orestované maso dejte stranou.
- Do pánve dejte opět kapku tuku a orestujte najemno nakrájenou cibuli. Pokračujte zarestovaním pórku a mrkve. Poté přidejte i žampiony.
- Ideálně restujte dozlatova. Pokud byste neměli dostatečně velkou pánev, můžete suroviny orestovat zvlášť a smíchat nakonec.
- K zelenině přidejte sůl, utřený nebo prolisovaný česnek, pepř, tymián a kuřecí maso.
- Poté zalijte vývarem a nechte krátce dusit, dokud zelenina nezměkne.
- Ke konci vaření přijde i hrášek.
- Jakmile je zelenina na skus hotová, zalijte mlékem s rozkvedlanou lžíci mouky a nechte zavařit, aby omáčka zhoustla.
- Hotovou směs dochuťte solí a pepřem.
Postup na bramborovou kaši
- Brambory nakrájejte na menší kousky a několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě. Poté je dejte do středního hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte větší špetku soli a přiveďte k varu. Nato plamen mírně stáhněte a vařte, dokud nezměknou.
- Brambory důkladně sceďte. Hrnec, ve kterém se vařily, osušte a brambory do něj vraťte.
- Dále je třeba brambory rozšťouchat nebo prolisovat. Málokdo má však lis na brambory, proto postačí důkladné rozšťouchání – dejte si však záležet, ať je kaše co nejjemnější.
- K bramborám dále postupně zašlehejte pomocí metličky nebo ručního šlehače máslo.
- Pokud chcete mít kaši opravdu jemnou, nyní ji můžete propasírovat přes jemné sítko a zbavit se tak případných zbylých kousků.
- Ke kaši dále vmíchejte nastrouhaný nebo nadrobno nakrájený sýr a míchejte, dokud se nerozpustí a nespojí s kaší.
- Mléko nebo mléko se smetanou smíchejte se žloutky a zašlehejte do bramborového základu. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.
Postup na dokončení
- Kuřecí směs buď přesuňte do větší zapékací misky nebo nechte v hrnci/pánvi vhodné do trouby.
- Na směs rozprostřete bramborovou kaši a vložte do trouby předehřáté na 190°C na cca 15 minut, poté teplotu zvyšte nebo použijte funkci grilu, aby se kaše seshora opekla dozlatova.
Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz – Recept vznikl ve spolupráci s Billou.
Žádné komentáře