Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Shepherd´s pie s kuřecím a žampiony

Shepherd´s pie neboli pastýřský koláč, někdy taky cottage pie, je pokrm založený na masové směsi a vrstvě zapečené bramborové kaše. V tradičním podání obsahuje červené maso, velmi často mleté. V této mé verzi jsem se klasickým receptem inspirovala, ale udělala ho tak trošku po svém. Jako maso jsem zvolila kuře a do směsi jsem navíc přidala i pořádnou porci žampionů. Do brambor jsem pak přidala mnou tolik milovaný sýr. Což mě přivedlo k nápadu na recept na sýrovou bramborovou kaši, ale to až někdy jindy:D. Shepherd´s pie je skvělé jídlo pro celou rodinu a skvěle se hodí do zimních a chladných dní. Navíc si můžete klidně směs a kaši předpřipravit den předem a druhý den jen zapéct a oběd je na světě. Popř. takto můžete i využít případné zbytky bramborové kaše.

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 75 minut

Počet porcí: 4 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kuřecí směs

 

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 velká cibule
  • 1 střední pórek (cca 150 g)
  • 23střední mrkve (cca 120 g oloupaných mrkví)
  • 300 g žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 95 g mraženého nebo sterilovaného hrášku
  • 200 ml vývaru (popř. vody)
  • 100 – 150 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
  • 1 lžíce mouky hladké
  • Přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
  • Snítka čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného tymiánu
  • Čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na bramborovou kaši

 

  • 800 g oloupaných brambor (vhodných na pyré)
  • 75 g másla
  • 100 g sýru čedar nebo gouda
  • 2 žloutky
  • 280 ml plnotučného mléka (můžete nakombinovat se smetanou)
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Sůl

 

 

Postup

 

Postup na kuřecí směs

 

  1. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Osolte.
  2. Cibule nakrájejte nadrobno, pórek omyjte a nakrájejte na širší kolečka, mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na středně velké kousky. Žampiony očistěte vlhkým hadříkem a nakrájejte na plátky.
  3. Pokud vlastníte větší hrnec, vhodný i trouby, nebo vysokou větší pánve, zvolte toto nádobí. V opačném případě sáhněte po velké pánvi.
  4. Rozehřejte cca 1 lžíci tuku a osolené kuřecí na ni zprudka do zlatova opečte.
  5. Orestované maso dejte stranou.
  6. Do pánve dejte opět kapku tuku a orestujte najemno nakrájenou cibuli. Pokračujte zarestovaním pórku a mrkve. Poté přidejte i žampiony.
  7. Ideálně restujte dozlatova. Pokud byste neměli dostatečně velkou pánev, můžete suroviny orestovat zvlášť a smíchat nakonec.
  8. K zelenině přidejte sůl, utřený nebo prolisovaný česnek, pepř, tymián a kuřecí maso.
  9. Poté zalijte vývarem a nechte krátce dusit, dokud zelenina nezměkne.
  10. Ke konci vaření přijde i hrášek.
  11. Jakmile je zelenina na skus hotová, zalijte mlékem s rozkvedlanou lžíci mouky a nechte zavařit, aby omáčka zhoustla.
  12. Hotovou směs dochuťte solí a pepřem.

 

 

Postup na bramborovou kaši

 

  1. Brambory nakrájejte na menší kousky a několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě. Poté je dejte do středního hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte větší špetku soli a přiveďte k varu. Nato plamen mírně stáhněte a vařte, dokud nezměknou.
  2. Brambory důkladně sceďte. Hrnec, ve kterém se vařily, osušte a brambory do něj vraťte.
  3. Dále je třeba brambory rozšťouchat nebo prolisovat. Málokdo má však lis na brambory, proto postačí důkladné rozšťouchání – dejte si však záležet, ať je kaše co nejjemnější.
  4. K bramborám dále postupně zašlehejte pomocí metličky nebo ručního šlehače máslo.
  5. Pokud chcete mít kaši opravdu jemnou, nyní ji můžete propasírovat přes jemné sítko a zbavit se tak případných zbylých kousků.
  6. Ke kaši dále vmíchejte nastrouhaný nebo nadrobno nakrájený sýr a míchejte, dokud se nerozpustí a nespojí s kaší.
  7. Mléko nebo mléko se smetanou smíchejte se žloutky a zašlehejte do bramborového základu. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.

 

Postup na dokončení

 

  1. Kuřecí směs buď přesuňte do větší zapékací misky nebo nechte v hrnci/pánvi vhodné do trouby.
  2. Na směs rozprostřete bramborovou kaši a vložte do trouby předehřáté na 190°C na cca 15 minut, poté teplotu zvyšte nebo použijte funkci grilu, aby se kaše seshora opekla dozlatova.

 

 

 

Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz  – Recept vznikl ve spolupráci s Billou.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď