Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 3 – 4 porce
Ingredience
Ingredience na kaši
- 800 ml plnotučného mléka
- 100 g pšeničné krupice
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkový lusk (popř. část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- špetka mleté skořice
- špetka soli
- 2 velké lžíce třtinového cukru
- rum dle chuti – nemusí být, jen pokud máte rádi
+
- 250 g mascarpone
Ingredience na pečené ovoce s ořechy
- 7 – 8 švestek
- 1 větší hruška
- 2 hrsti ořechů – např. mix vlašských ořechů a mandlí nebo pistácie
- med, čekankový nebo javorový sirup (popř. cukr)
- špetka skořice
Dokončení
- mletá skořice
- med, čekankový nebo javorový sirup nebo moučkový cukr na dochucení
Postup
Postup na pečené ovoce s ořechy
- Švestky i hrušku důkladně omyjte. Švestky rozkrojte podélně napůl, hrušku nakrájejte také podélně, ale na širší plátky – popř. můžete rozkrájet na měsíčky.
- Ovoce rovnoměrně rozprostřete do pekáče nebo na plech tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly.
- Posypte nahrubo nasekanými ořechy, troškou mleté skořice a zakápněte medem nebo sirupem (popř. lehce zasypte cukrem).
- Pečte v troubě předehřáté na cca 180°C , dle výkonosti vaší trouby. Potřebujeme, aby ovoce pozvolna změklo, lehce pustilo šťávu a ta zkaramelizovala. Stejně tak chceme, aby se ořechy hezky opekly. Dejte si tedy pozor, aby se ovoce jen nedusilo, zároveň se však nesmí spálit a zůstat příliš tvrdé.
Postup na kaši
- Mléko nalijte do středně velkého hrnce se silnějším dnem, přidejte krupici a důkladně spolu s mlékem promíchejte metličkou.
- Dále přidejte vanilku, skořici a špetku soli. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně jej rozřízněte a pomocí špičky nože vyškrábněte semínka. Ty i spolu s luskem dejte do hrnce a lusk vytáhněte až jakmile je kaše hotová. Můžete použít i polovinu lusku nebo jen lusk samotný a semínka použít např. do jiného receptu – lusk je sám o sobě velmi aromatický a do kaše se z něj vyvaří i zbytek nevyškrábnutých semínek.
- Obsah hrnce začněte pozvolna zahřívat na středním ohni za stálého míchání metličkou. Od kaše neodcházejte a opravdu stále míchejte. Jen tak dosáhnete hladké a nadýchané konzistence. Kaše by se měla vařit zhruba 5 minut.
- Ke konci vaření přidejte cukr a ještě krátce povařte, aby se rozpustil.
- Dle chuti a preferencí můžete přidat trošku rumu.
- Krupičnou kaši stáhněte z plotny a před zapracováním mascarpone nechte zlehka zchladnout – zkrátka nepřidávejte do ještě vařící krupice. Mascarpone poté zapracujte pomocí metličky, dokud se dokonale nespojí s kaší.
Dokončení
- Krupičnou kaši s mascarpone rozdělte na 3 větší nebo 4 menší porce a na každou z nich položte několik kousků pečených švestek, hrušek a ořechů.
- Dozdobit můžete mletou skořicí a dosladit medem, sirupem nebo práškovým cukrem.
TIP: Na každou ze švestek můžete před pečením dát lžičku mandlového másla. Máslo můžete osladit troškou medu nebo sirupu.
TIP: Kaši můžete před dozdobením pečeným ovocem posypat i kakaem. Také lze do kaše samotné pro ozvláštnění přidat i špetku mletého kardamomu.
Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz – Recept vznikl ve spolupráci s Billou.
Žádné komentáře