Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Kokosová buchta s krémem z bílé čokolády a grepu

Tak tato kokosová buchta mě vcelku potrápila! Než jsem byla spokojená, pekla jsem ji několikrát. Původ tohoto receptu najdete u mě na Instagramu, kde na ni mám v původní verzi recept a nebo tady u receptu na Velikonoční kokosový dort. Korpus na dort mi totiž sám o sobě tak chutnal, že jsem jej začala péct jako rychlou buchtu. Pekla jsem ho třeba jen s mléčnou čokoládou nahoře a nebo s kombinací bílé a hořké čokolády. Každopádně jsem chtěla recept i tady na blogu, jenže jsem nechtěla, aby to byl stejný recept, jako je ten na dort. Klasické mléko jsem tak zaměnila za mléko kokosové a ubrala na gramáži másla. Ač je pravda, že čím víc másla, tím jsou výsledné dezerty lepší (dle mé zkušenosti:D), tady se snížení gramáže o polovinu na chuti a struktuře téměř neprojevilo. Buchtu jsem zkoušela péct i s medem namísto cukru. Textura i chuť dopadla výborně, takže pokud necukrujete, můžete použít med:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 45 minut pečení + 10 minut dokončení

Počet porcí: 8-10 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na buchtu

 

  • 95 g třtinového cukru nebo medu
  • 4 vejce od slepic z volného chovu
  • 85 g másla
  • 135 g kokosového mléka
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce mletých mandlí (popř. nahraďte kokosem)
  • 115 g hladké mouky (fungovat bude jak pšeničná, tak špaldová nebo mouky celozrnné)
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)

 

Ingredience na krém

 

  • 50 g kokosového mléka
  • 100 g bílé čokolády s vanilkou (použila jsem Merci)
  •  šťáva z 1/2 růžového grepu
  • 80 g mascarpone
  • vanilka (pokud nebudete mít vanilkovou čokoládu, můžete nahradit i troškou vanilkového cukru nebo mletou vanilkou)

 

 

 

Postup

 

Postup na buchtu

 

  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, kokos, mandle a promíchejte.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.(Pokud použijete med, směs nezhoustne. Tak se nelekejte:).)
  4. Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte.
  5. Dále za postupného zašlehávání přidejte kokosové mléko.
  6. K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte. (Pro ty z vás, kteří místo cukru zvolili do receptu med, přidejte 2-3 lžíce mouky navíc).
  7. Kulatou formu (průměr 20cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
  8. Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 170 – 175°C cca 45 minut – hlídejte hlavně střed buchty, který je peče nejdéle – zkuste test se špejlí.

 

Postup na krém

 

  1. V malém kastrůlku přiveďte kokosové mléko k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny a vhoďte do něj nalámanou čokoládu.
  3. Ihned míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a s mlékem s zcela nespojí.
  4. Ke ganache z bílé čokolády přidejte šťávu z grepu, popř. vanilku a opět promíchejte.
  5. Nakonec přidejte mascarpone a pomocí metličky nebo mixéru zašlehejte do podoby hladkého krému.
  6. Do krému můžete přidat i malé kousky grepu.

 

 

Dokončení

 

  1. Hotovou buchtu nechte zcela vychladnout.
  2. Seshora ji bohatě potřete připraveným krémem a ozdobte kokosem.
  3. Můžete použít pražené kokosové chipsy, karamelizované kokosové chipsy nebo strouhaný kokos, kousky grepu a bílou čokoládu.

 

 

TIP: Pokud uděláte dvojnásobné množství krému, můžete korpus rozříznout napůl a krém dát i dovnitř. Z buchty vám tak vznikne dortík:).

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď