Tak tato kokosová buchta mě vcelku potrápila! Než jsem byla spokojená, pekla jsem ji několikrát. Původ tohoto receptu najdete u mě na Instagramu, kde na ni mám v původní verzi recept a nebo tady u receptu na Velikonoční kokosový dort. Korpus na dort mi totiž sám o sobě tak chutnal, že jsem jej začala péct jako rychlou buchtu. Pekla jsem ho třeba jen s mléčnou čokoládou nahoře a nebo s kombinací bílé a hořké čokolády. Každopádně jsem chtěla recept i tady na blogu, jenže jsem nechtěla, aby to byl stejný recept, jako je ten na dort. Klasické mléko jsem tak zaměnila za mléko kokosové a ubrala na gramáži másla. Ač je pravda, že čím víc másla, tím jsou výsledné dezerty lepší (dle mé zkušenosti:D), tady se snížení gramáže o polovinu na chuti a struktuře téměř neprojevilo. Buchtu jsem zkoušela péct i s medem namísto cukru. Textura i chuť dopadla výborně, takže pokud necukrujete, můžete použít med:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 45 minut pečení + 10 minut dokončení
Počet porcí: 8-10 porcí
Ingredience
Ingredience na buchtu
- 95 g třtinového cukru nebo medu
- 4 vejce od slepic z volného chovu
- 85 g másla
- 135 g kokosového mléka
- 100 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce mletých mandlí (popř. nahraďte kokosem)
- 115 g hladké mouky (fungovat bude jak pšeničná, tak špaldová nebo mouky celozrnné)
- 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
Ingredience na krém
- 50 g kokosového mléka
- 100 g bílé čokolády s vanilkou (použila jsem Merci)
- šťáva z 1/2 růžového grepu
- 80 g mascarpone
- vanilka (pokud nebudete mít vanilkovou čokoládu, můžete nahradit i troškou vanilkového cukru nebo mletou vanilkou)
Postup
Postup na buchtu
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
- Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, kokos, mandle a promíchejte.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.(Pokud použijete med, směs nezhoustne. Tak se nelekejte:).)
- Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte.
- Dále za postupného zašlehávání přidejte kokosové mléko.
- K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte. (Pro ty z vás, kteří místo cukru zvolili do receptu med, přidejte 2-3 lžíce mouky navíc).
- Kulatou formu (průměr 20cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
- Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 170 – 175°C cca 45 minut – hlídejte hlavně střed buchty, který je peče nejdéle – zkuste test se špejlí.
Postup na krém
- V malém kastrůlku přiveďte kokosové mléko k varu.
- Poté stáhněte z plotny a vhoďte do něj nalámanou čokoládu.
- Ihned míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a s mlékem s zcela nespojí.
- Ke ganache z bílé čokolády přidejte šťávu z grepu, popř. vanilku a opět promíchejte.
- Nakonec přidejte mascarpone a pomocí metličky nebo mixéru zašlehejte do podoby hladkého krému.
- Do krému můžete přidat i malé kousky grepu.
Dokončení
- Hotovou buchtu nechte zcela vychladnout.
- Seshora ji bohatě potřete připraveným krémem a ozdobte kokosem.
- Můžete použít pražené kokosové chipsy, karamelizované kokosové chipsy nebo strouhaný kokos, kousky grepu a bílou čokoládu.
TIP: Pokud uděláte dvojnásobné množství krému, můžete korpus rozříznout napůl a krém dát i dovnitř. Z buchty vám tak vznikne dortík:).
Žádné komentáře