Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Angel food cake s vanilkovou šlehačkou a jahodami

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 20 – 25 min pečení (+ chlazení korpusu)

Počet porcí: cca 8 porcí (malá chlebíčková forma nebo dortová forma o průměru 18 cm)

 

 

Ingredience

(na malou chlebíčkovou formu, popř. dortovou formu o průměru 16-18 cm)

 

Ingredience na těsto

 

  • 5 bílků z vajec od slepic z volného chovu
  • 90 g cukru krupice
  • 55 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mleté vanilky  (popř. část cukru nahradit vanilkovým cukrem)
  • kůra za 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem (bývá označeno i jako bezfosfátový)
  • špetka soli

 

Ingredience na ozdobení

 

  • 500 ml smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
  • 10 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté vanilky nebo extraktu (popř. použijte vanilkový cukr)
  • 250 g čerstvých jahod

 

TIP: Jako krém můžete použít i 250 g mascarpone s 2 – 3 lžícemi kokosového mléka (kokosové mléko před použitím ideálně rozmixujte, aby se spojila voda s tuhou částí), ochucené moučkovým cukrem a vanilkou.

TIP: Na velkou dortovou formu zdvojnásobte množství ingrediencí. Pokud máte tradiční formu na angel food cake – také použijte dvojnásobné množství surovin.

 

 

Postup

 

  1. Vejce vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Krupicový cukr rozemelte na jemný prášek.
  3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky v tomto receptu již potřebovat nebudeme – schovejte si tedy do lednice a využijte např. na těstoviny carbonara, domácí vanilkový pudink (najdete v mojí kuchařce) či vanilkovou omáčku k buchtičkám nebo štrúdlu. Část žloutků také můžete spotřebovat do náplně na recept na sýrový koláč s rajčaty.
  4. Bílky spolu s větší špetkou soli šlehejte, dokud nezačnou pěnit, bělat a nabývat.
  5. Poté postupně po lžicích zašlehávejte rozemletý cukr. Šlehejte, dokud nevznikne pevná hustá, nadýchaná a lesklá hmota.
  6. Dále krátce zašlehejte skořici, vanilku (pokud jste nepoužili již vanilkový cukr), kůru z citronu a citronovou šťávu.
  7. K bílkové hmotě nakonec vmíchejte na 2 x – 3 x prosátou hladkou mouku a prášek do pečiva. Ideálně vmíchejte na 2 x – 3 x, aby se v těstě nevytvořily hrudky a suché suroviny se spojily s našlehaným bílkem. Promíchávejte velmi zlehka, aby sníh co nejméně spadl.
  8. Formu, ve které budete angel food cake péct ničím nevymazávejte. Pokud použijete dortovou formu, můžete maximálně její dno vyložit pečicím papírem – těsto se však dá po vychladnutí od formy velmi snadno odstranit. I z tohoto důvodu můžeme péct v chlebíčkové formě.
  9. Těsto ihned přesuňte do formy, lehce uhlaďte na povrchu a pečte na 170-175 C asi 20 – 25 minut.
  10. Po vytažení ještě horké je obraťte i s formou vzhůru nohama a nechte vychladnout. Ideálně na mřížce, aby horkost měla kudy odcházet.
  11. Po vychlazení objeďte kraje formy nožem a korpus opatrně z formy odstraňte. V případě chlebíčkové formy je dobré si jej nožem z obou stran zespodu podebrat, sám o sobě totiž nevypadne. Nicméně těsto se netrhá, takže půjde hezky vytáhnout.
  12. Vychlazenou smetanu šlehejte do podoby tuhé šlehačky – nesmí téct! Do ní pak zašlehejte nebo zamíchejte cukr a vanilku.
  13. Šlehačku bohatě navrstvěte na dortík a dozdobte koupou omytým a osušených jahod, které můžete libovolně rozkrájet nebo nechat vcelku. Zdobit můžete také jiným sezonním ovocem a jedlými květy.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou – více receptů najdete na BILLA Gusto Academy.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď