Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Chai Masala muffiny se švestkami

Víte jak jsem si vymyslela tento recept? Tak, že jsem objednávala koření na indické recepty a při koupi garam masaly jsem si říkala, že z toho udělám koláč. Ehm, jsem ještě velmi nezkušená v tom, co přesně jednotlivé směsi koření obsahuji. Koláč s česnekem a kmínem by totiž asi nebyl to pravé ořechové.  U slova masala jsem byla ale správně, to totiž označuje různé směsi koření indického původu. I tu pro přípravu nápoje chai masala. Někdy se mu říká i Yogi tea. Jde o černý čaj s touto směsi koření, podávaný s mlékem. A přesně to je i základem těchto muffinů. Obecně platí to, že směs na chai masalu tvoří jako základ zázvor a kardamom, doplněné o další koření. Složení a poměry se ve světe liší a tak jsem si i já vytvořila svoji směs. Koření můžete přidat hned do mléka, já v mléce nechala chvíli vylouhovat jen celé koření.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min (včetně pečení)

Počet porcí: 12-14 muffinů

 

 

Ingredience

 

Ingredience na švestky

 

  • 3-4 velké švestky
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • lžička másla

 

Ingredience na směs koření chai masala

 

  • 1 lžička mletého hřebíčku (pokud neseženete mletý, použijte cca 7 kusů hřebíčku a rozdrťte jej ve hmoždíři)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky mletého kardamomu (můžete použít zrníčka kardamomu a rozdrtit je ve hmoždíři)
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka čerstvě mletého pepře

Ingredience na těsto

 

  • 210 ml plnotučného mléka
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 hřebíčky
  • (1 tobolka kardamomu)
  • 2 lžičky černého čaje nebo 1 nálevový sáček
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • koření chai masala
  • 180 g (celozrnné) pšeničné mouky
  • 80 g mletých mandlí
  • 15 g prášku do pečiva (bezfosfátového)
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu

 

Postup

 

  1. Než se pustíte do samotného pečení je potřeba si připravit mléko – „chai“.
  2. Mléko nechte ohřát v menším hrnci spolu s badyánem, kardamomem a 3 hřebíčky.
  3. Jakmile je mléko dostatečně horké, vhoďte do něj čaj a nechte jej 4-5 minut vyluhovat.
  4. Poté sceďte do odměrného válce a nechte mléko vychladnout.
  5. Ochuceného mléka by mělo být 200 ml, popř. jej doplňte o studené mléko.

 

Postup na švestky

 

  1. Švestky omyjte, zbavte pecek a stopek a nakrájejte na čtvrtky.
  2. V menším hrnci si rozehřejte lžičku másla a vhoďte na něj nakrájené švestky.
  3. Poté zasypte cukrem, skořicí a za stálého míchání prohřívejte asi 3 minuty, dokud švestky lehce nezměknou a cukr se zcela nerozpustí a nezačne se pojit se šťávou se švestek.
  4. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.

 

Postup na muffiny

 

  1. Alespoň dvě hodiny předem si vyndejte vejce z lednice, aby získala pokojovou teplotu.
  2. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  3. Směs koření chai masala jednoduše vytvořte smícháním jednotlivých druhů koření. Možností je si koření vyrobit přímo ve hmoždíři z celého hřebíčku, kardamomu, apod. – záleží, co máte zrovna k dispozici.
  4. Koření smíchejte s prosátou moukou, mletými mandlemi, práškem do pečiva a špetkou soli.
  5. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.
  6. Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehávejte.
  7. Dále za postupného zašlehávání přidejte ochucené chai mléko.
  8. K mokrým surovinám přidávejte postupně směs suchých ingrediencí a postupně zašlehávejte.
  9. Formu na muffiny/cupcakes vyložte papírovými košíčky.
  10. Do každého košíčku dejte 3-4 lžičky připraveného těsta – těsto by mělo končit cca 0,5 cm pod okrajem košíčku.
  11. Doprostřed každého muffinu dejte čtvrtku připravené švestky.
  12. Seshora posypte troškou mletých mandlí a dejte péct do trouby rozehřáté na 180°C.
  13. Pečte cca 25-30 minut.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď