Náročnost: malá
Doba přípravy: do 15 minut
Počet porcí: 6 – 8 porcí
Ingredience
- ¼ menšího melounu
- 7-8 menších listů římského salátu (aby vyšlo na cca 2 větší hrsti)
- 1 okurek
- Velká hrst čerstvých bylinek – máty a bazalky
- Čerstvě mletý pepř
- sůl
- 75 ml olivového oleje
- 1-2 lžíce medu
Postup
- Meloun omyjte, nakrájejte na silnější plátky a zbavte slupky.
- Dužinu krájejte na středně velké kostky a ideálně ji zbavte semínek. Nakrájený meloun vložte do salátové mísy.
- Přidejte omytý, osušený a nahrubo nakrájené římský salát.
- Okurku oloupejte, omyjte a rozřízněte napůl. Pomocí lžíce vydlabejte měkkou část okurky se semínky. Zbývající část okurky nakrájejte a přidejte do salátové mísy.
- Dále přidejte i, předem omyté a osušené, nasekané čerstvé bylinky, nadrolený sýr feta, pepř dle chuti, trošku soli, olivový olej a med.
- Promíchejte pomocí salátových lžic nebo vařeček – salát spíše nadzvedávejte, ať se meloun nerozmačká.
- Dle potřeby dochuťte solí, pepřem, medem nebo bylinkami.
- Podávejte dozdobené mátou a bazalkou.
TIP: Do salátu můžete navíc přidat i najemno nasekanou jarní nebo červenou cibulku.
TIP: Místo římského salátu můžete do salátu přidat na kousky nakrájené avokádo.
TIP: Meloun kupujte ideálně celý a doma jej vždy před krájením omyjte. Meloun je totiž náchylný na salmonelu a je proto třeba dbát na dobrou hygienu.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře