Bezlepkové Jídlo Předkrmy Recepty Saláty Vegetariánské

Letní salát s melounem, okurkou, fetou a bylinkami

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 15 minut

Počet porcí: 6 – 8 porcí

 

 

Ingredience

 

  • ¼ menšího melounu
  • 7-8 menších listů římského salátu (aby vyšlo na cca 2 větší hrsti)
  • 1 okurek
  • Velká hrst čerstvých bylinek – máty a bazalky
  • Čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 75 ml olivového oleje
  • 1-2 lžíce medu

 

Postup

 

  1. Meloun omyjte, nakrájejte na silnější plátky a zbavte slupky.
  2. Dužinu krájejte na středně velké kostky a ideálně ji zbavte semínek. Nakrájený meloun vložte do salátové mísy.
  3. Přidejte omytý, osušený a nahrubo nakrájené římský salát.
  4. Okurku oloupejte, omyjte a rozřízněte napůl. Pomocí lžíce vydlabejte měkkou část okurky se semínky. Zbývající část okurky nakrájejte a přidejte do salátové mísy.
  5. Dále přidejte i, předem omyté a osušené, nasekané čerstvé bylinky, nadrolený sýr feta, pepř dle chuti, trošku soli, olivový olej a med.
  6. Promíchejte pomocí salátových lžic nebo vařeček – salát spíše nadzvedávejte, ať se meloun nerozmačká.
  7. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem, medem nebo bylinkami.
  8. Podávejte dozdobené mátou a bazalkou.

 

TIP: Do salátu můžete navíc přidat i najemno nasekanou jarní nebo červenou cibulku.

TIP: Místo římského salátu můžete do salátu přidat na kousky nakrájené avokádo.

TIP: Meloun kupujte ideálně celý a doma jej vždy před krájením omyjte. Meloun je totiž náchylný na salmonelu a je proto třeba dbát na dobrou hygienu.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď