Quiche – ten nejlepší slaný koláč na světe. A variacím se meze nekladou. Mám dvě oblíbená těsta, ze kterých jej připravuji. Tohle je inspirováno skvělou Kitchenette. Náplň je už ale zcela moje:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut (+ 1 hodina na odležení těsta)
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
Ingredience na těsto
- 110 g studeného másla
- 80 g hladké špaldové mouky
- 85 g hladké pšeničné mouky
- špetka soli
- 2-4 lžíce studené vody
Ingredience na náplň
- 1 lžíce másla
- 500 g žampionů
- 35 g sušených hub
- 2 větší šalotky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce (nejlépe z ekologického chovu)
- 100 g strouhaného ementálu
- 100 g creme fraiche
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- jarní cibulka nebo pažitka
Dále se bude hodit
- forma na quiche
- potravinová fólie
- váleček
Postup
Těsto
- Ve větší míse smíchejte obě mouky se špetkou soli.
- Máslo nakrájejte malé kostky a přidejte k moukám.
- Prsty vytvořte z másla a mouky drobenku.
- Přilijte opravdu studenou vodu a pomocí stěrky začnete od stran vodu přimíchávat k ostatním surovinám, dokud se nezačne tvořit těsto.
- Párkrát zlehka prohněťte, jen tak, aby se vše spojilo.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Odležené těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a přesuňte do máslem dokonale vymazané formy na quiche. Přesahující kraje odřízněte.
- Pomocí vidličky udělejte do těsta dírky a pečte na 190°-200°C cca 10 minut.
Náplň
- Sušené houby namočte do vlažné vody.
- Žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.
- Šalotky oloupejte a nakrájejte také na plátky.
- Na lžíci másla orestujte šalotku, poté přidejte žampiony.
- Namočené houby vymačkejte, nakrájejte a přihoďte do pánve.
- Vše osolte a zalijte troškou vody z hub.
- Zalijte smetanou a nechte pár minut zlehka probublávat.
- Osolte, opepřete a stáhněte z plotny.
- Do mírně vychladlé směsi přidejte vejce.
- Směs nalijte na předpečené těsto, zasypte strouhaným ementálem, nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou a přidejte nočky z creme fraiche.
- Pečte na 180-190°C cca 25-35 minut.
2 Komentáře
Kris
12. 2. 2018 at 21:15Máš skvělý recepty, ale kolikrát doma nemám tolik ingrediencí, abych je mohla zkusit rovnou. Můžeš napsat k receptu i čím obyčejným by se případně daly ingredience nahradit? Díky 🙂
Martina
12. 2. 2018 at 21:36Moc děkuju:) Špaldovou mouku můžeš nahradit moukou pšeničnou, creme fraiche zakysanou smetanou, šalotku cibulí:). Houby se dají použít takřka jakékoliv. Ty sušené mají ale výraznější chuť a odrazí se to na výsledku:). Jinak ale všechny uvedené suroviny v receptu koupíš v Lidlu za přijatelné ceny;).