Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Recepty Saláty

Podzimní salát s křupavým kadařávkem, gongonzolou, hrozny a avokádovým dresingem

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

  • 100 g salátového mixu (např. polníček, frisee, radiccio, rukola, římský salát, baby špenát, apod.)
  • 100 g kapusty kadeřávek
  • 50 g těstovin
  • hrst bílých hroznů
  • 100 g gorgonzoly piccante (jde o výraznější, pikantní druh)
  • 8 plátků prosciutta
  • 1/2 zralého avokáda
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

 

Postup

 

  1. Kadeřávek omyjte a dejte v pečící nádobě nebo na plechu péct na 190°C.
  2. Po cca 10 minutách kapustu promíchejte a pečte dalších 10 minut.
  3. Po 20 minutách by měl být kadeřávek upečený do křupava (pokud by tomu tak nebylo, opět promíchejte a pečte dalších 5 minut).
  4. Křupavý kadeřávek vytáhněte z trouby a ihned na něj nadrolte gorgonzolu. Dejte stranou.
  5. Těstoviny uvařte dle návodu. Já zvolila čerstvé těstoviny typu orecchiette. Mohou to být ale víceméně jakékoliv dostupné těstoviny – kromě špaget a tagliatelle.
  6. Salátový mix omyjte a rozdělte na dva talíře.
  7. Na každou porci dejte část z uvařených těstovin.
  8. Umyté hrozny rozkrojte napůl a přidejte k salát.
  9. Poté si připravte avokádový dresing – půlku avokáda zbavte slupky ( u těch opravdu zralých by měla jít sloupnout nebo lze odstranit pomocí lžíce) a nakrájejte jej do menší misky.
  10. Přidejte 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíci olivového oleje, osolte a opepřete.
  11. Tyčovým mixérem rozmixujte ve hladký dresing.
  12. Dresingem rovnoměrně polijte připravený salát.
  13. Nahoru položte půlku z křupavého kadeřávku s gorgonzolou.
  14. Nakonec dozdobte prosciuttem.
  15. Popřípadě můžete posypat i na pánvi opraženými pistáciemi – já je při tvorbě receptu zrovna nesehnala v blízkém obchůdku, ale vím, že tahle kombinace stojí za to!:)

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď