Bezlepkové Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Dýňový dort s karamelem a praženými dýňovými semínky (bezlepkový)

Z předchozího blogu jsem si schovala jen pár receptů, o které by mi bylo líto přijít. S příchodem podzimu a dýňové sezóny jsem dala nový kabát tomuto asi 2 roky starému dýňovému dortíku. Schválně někde najdu fotky toho prvního a dám je na Instagram:). Tenkrát měl jen jedno patro a recept byl trošku zamotaný. Krém na nový dort jsem vylepšila a korpus udělala do menší formy, aby se dal dort rozkrojit. No a hlavně chci říct, že jsem opravdu ráda, že jsem tento recept nezahodila. Kolikrát se mi moje experimenty nevydaří a tohle byl přesně ten případ, kdy to vyšlo. Nadýchaný, lehký a bezlepkový korpus s „pumpkin spiced“ příchutí, spousta karamelu a lahodný krém. A hlavně, ta sladká křupavá dýňová semínka, ty rozhodně nevynechejte.

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 60 minut + 60 minut pečení + 30 minut dokončení

Počet porcí: 10-12 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 300 g dýňového pyré (pyré z upečené dýně hokaido)
  • 110 g pohankové mouky
  • 70 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 prášek na pečení (bez lepku/ bez fosfátů)
  • 2 lžičky perníkového koření (skořice, kardamon, hřebíček, koriandr, anýz, zázvor)
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • špetka soli

 

Ingredience na karamel

 

  • 200 g třtinového cukru
  • 130 ml smetany (min. 30 % tuku)
  • lžíce másla

 

Ingredience na krém

 

  • 400 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 100 g karamelu
  • 50 g oříškového másla

 

Ingredience na pražená dýňová semínka

 

  • 100 g loupaných dýňových semínek
  • 1 lžíce třtinového cukru

 

 

Postup

 

Postup na těsto

 

  1. Dno dortové formy o průměru  16-18 cm vyložte pečicí papírem a vše včetně papíru vymažte máslem a vysypte pohankovou mouku.
  2. Troubu předehřejte na 180°C.
  3. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli v pevný sníh.
  4. Zbytek surovin na těsto společně smíchejte.
  5. Nakonec do směsi opatrně zapracujte bílkový sníh.
  6. Těsto přesuňte do dortové formy, uhlaďte a dejte péct na cca 60 minut.

 

Pokud použijete větší dortovou formu, korpus se bude péct kratší dobu, úměrně jeho výšce.

 

 

Postup na pražená semínka

 

  1. Jako první si připravte dýňová semínka.
  2. Na suché pánvi semínka pražte dokud nezačnou praskat.
  3. Přidejte třtinový cukr, nechte jej rozpustit a obalit jím všechna semínka.
  4. Hotová semínka přendejte do čisté nádoby a nechte vychladnout.

 

Postup na karamel

 

  1. Cukr za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí a nepřemění  v karamel – nezapomeňte pořád míchat. (Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  2. Přihoďte lžíci másla a rychle míchejte. Stáhněte z ohně a míchejte, poté vraťte na plotnu a stále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí.
  3. Poté přilijte část připravené smetany, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a a smetanu zapracujte ke karamelu.
  4. Pokud by se tekutina stále oddělovat, zkuste vrátit hrnec opět na plotnu.
  5. Hotový karamel nechte zcela vychladnout.

 

Postup na karamelovo-ořískový krém

 

  1. Vychlazenou smetanu vyšlehejte v pevnou šlehacku.
  2. V další míse šlehejte společně mascarpone, bílý jogurt, oříškové máslo a 100 g z připraveného vychladlého karamelu.
  3. Ke krému pak zlehka zapracujte šlehačku.

 

Dokončení

 

  1. Nejlepší variantou je připravit si jednotlivé komponenty (kromě krému) den předem.
  2. Dýňový korpus rozkrojte uprostřed.
  3. Spodní část bohatě potřete (znovu) rozehřátým karamelem, který musí před dalším zdobením opět vychladnout a ztuhnout.
  4. Pomocí cukrářské stěrky potřete půlkou z připraveného krému.
  5. Přiklopte druhou částí korpusu a dozdobte zbytkem karamelovo-oříškového krému.
  6. V nejlepším případě dejte dort v této fázi alespoň na 1 hodinu zatuhnout do lednice.
  7. Poté polijte seshora zbývajícím karamelem a ozdobte praženými dýňovými semínky.
  8. Dort můžete ihned podávat.

 

 

TIP: Pokud nemáte na přípravu dezertu příliš mnoho času či trpělivosti, můžete si upéct pouze korpus a ozdobit jej krémem, dýňovými semínky nebo mletými mandlemi.

 

 

 

Related Posts

5 Komentáře

  • Odpovědět
    Anna
    29. 10. 2018 at 14:23

    Úžasný! Musím ho vyzkoušet 😍

    • Odpovědět
      Martina
      1. 11. 2018 at 16:33

      Děkuji! Určitě vyzkoušejte a pak se pochlubte s výsledkem:))

  • Odpovědět
    Romča
    3. 11. 2018 at 11:00

    Ty fotky jsou dokonalý!! A dort vypadá krásně ❤

    • Odpovědět
      Martina
      4. 11. 2018 at 10:17

      Moc moc moc děkuji!!!:)

  • Odpovědět
    Dýňová roláda s kořeněným karamelem a kyselými jablíčky – MamaChef
    24. 10. 2020 at 16:09

    […] říjen a to si žádá nějaké nové dýňové recepty. Před dvěma lety jsem pro Vás pekla dýňový dort s karamelem a nyní přicházím s obdobnou kombinací chutí, ale ve formě dýňové rolády. Ke sladkým […]

  • Zanechat odpověď