Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Lískooříšková bábovka s čokoládou

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 30 minut pečení

Počet porcí: cca 10 kousků

 

 

 

Ingredience

 

  • 130 g mletých lískových oříšků
  • 70 g hladké (špaldové) mouky
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • 50 g lískooříškového másla
  • 50 g másla
  • 130 g rýžovo-oříškového mléka (značka Natrue – seženete např. ve Sklizenu, na Rohlíku – popř. jiného oříškového mléka)
  • 2 vejce z volného chovu
  • 70 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 x tyčinka Lindt Nocciolatte (mléčná čokoláda plněná nugátovým krémem s lískovým oříškem – popř. zvolte jinou dostupnou čokoládu s celými kousky oříšků)

+

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 70 g nugátové čokolády nebo 50% hořké čokolády (já použila Lindt Excellence Noisette Du Piemont , která ale není zatím příliš k sehnání, nahradit můžete mírně hořkou čokoládou)

 

 

Postup

 

  1. Mleté oříšky, mouku, prášek do pečiva a špetku soli společně promíchejte.
  2. Přidejte oříškové máslo, povolené klasické máslo, oříškové mléko a pomocí cukrářské stěrky vše spojte.
  3. Do větší mísy rozklepněte obě vejce, přisypte cukru a ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu se šlehacím nástavcem šlehejte do husté pěny – trvá to zhruba 5 minut.
  4. Našlehanou vaječnou pěnu přidejte k oříškovému těstu a opět pomocí stěrky opatrně vše propojte.
  5. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
  6. Těsto rovnoměrně vlijte do formy.
  7. Čokoládovou tyčinku s oříšky (nebo čokoládu s celými oříšky) nasekejte na větší kousky a ty poté rovnoměrně ponořte do těsta.
  8. Pečte na 180°C zhruba 30-35 minut.
  9. Po vytažení nechte bábovku ještě 15 minut ve formě a poté si vyklopte na čistý talíř nebo tác.
  10. V menším hrnci přiveďte smetanu k varu.
  11. Stáhněte smetanu z plotny a vhoďte nalámanou čokoládu.
  12. Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí v lesklou polevu/ganache.
  13. Pokud by byla poleva příliš tekutá (záleží na typu čokolády, který zvolíte), přidejte více čokolády a opět míchejte, dokud se s polevou nespojí.
  14. Připravenou čokoládovou ganache lijte seshora bábovky tak, aby lehce po stranách stékala.
  15. Dozdobit můžete mrazem sušeným ovocem nebo nasekanými oříšky.

 

 

TIP: Pokud chcete ušetřit čas a upéct bábovku bez polevy, přidejte více čokolády dovnitř těsta a seshora jen lehce posypte kakaem nebo moučkovým cukrem.

TIP: Recept obsahuje větší množství specifickým surovin. Nebojte se být kreativní a případně nějakou ingredienci nahradit – recept je vytvořen tak, aby byla lískooříšková chuť opravdu výrazná. Nic se však nestane, když lískoříškové máslo nahradíte mandlovým nebo zkusíte použít klasické mléko.

TIP: Těsto nemusíte péct jen v bábovkové formě, ale můžete zvolit podobu muffinů nebo chlebíčku.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď