Nikdy jsem vlastně nebyla v zemi, kde bych mohla ochutnat pravé curry. Ať už butter chicken nebo třeba thajské curry. Takové butter chicken jsem ale ochutnala z opravdu velké spousty indických podniků (a nejen v rámci ČR, naposledy jsme zkoušeli ve Skotsku) a pokaždé chutnalo poměrně dost jinak. Když jsem se před rokem do butter chicken pouštěla, měla jsem trošku obavy, že se bude recept odsouzen s tím, že není autentický, ale že je to zkrátka moje butter chicken. Ohromě jste mě ale překvapili a butter chicken milujete. Mango chicken se setkalo se stejným úspěchem a protože mě práce s exotickým kořením a netradičními surovinami baví, mám tu pro vás další ze série „stejně na pohled vypadajících receptů“:D. Říkám si, že jsem mohla nafotit jedno jídlo a jen obměňovat recepty:D. Peanut chicken je opravdu jednoduché. Nepotřebujete vyrábět pastu ani maso marinovat (ač je to vždy lepší). Zkrátka se stačí spontánně rozhodnout a můžete do receptu pustit.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 3-4 porce
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- 1-2 lžičky curry koření – mírně pálivého (můžete použít např. madras nebo koření z M&S)
- 2 hřebíčky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 250 ml kuřecího vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 4 lžíce 100% arašídového másla (můžete zvolit jak jemné, tak to s kousky arašídů)
- arašídy
- přepuštěné máslo/rostlinný olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte a obalte v curry koření.
- Větší vysokou pánev rozpalte a opečte naložené kuřecí dozlatova. Pracujte při vysoké teplotě.
- Maso odložte stranou a na stejné pánvi si rozpalte trošku přepuštěného másla/rostlinného oleje.
- Do tuku vhoďte hřebíček, přidejte mletý koriandr, kurkumu a restujte, dokud se koření nerozvoní. Dávejte však pozor, ať se koření nezačne pálit.
- Dále přidejte utřený česnek a na jemno nastrouhaný zázvor a krátce orestujte.
- Maso vraťte do pánve a vše zalijte vývarem a kokosovým mlékem.
- Na středním ohni nechte odkryté probublávat tak, aby se tekutina pomalu redukovala do podoby omáčky.
- Omáčka by se měla vařit cca 20-25 minut. Po zhruba 10 minutách přidejte arašídové máslo a za občasného míchání jej nechte v omáčce rozpustit.
- Nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Dle chuti můžete přidat i více arašídového másla.
- Arašídy nasekejte a na sucho opečte na pánvi.
- Část můžete vmíchat přímo do omáčky a částí zdobit.
- Podávat můžete i s nočkem našlehaného kokosového mléka nebo třeba s čerstvým koriandrem.
Ve spolupráci s Kulina a.s.
2 Komentáře
Petra Melicherová
15. 11. 2019 at 12:28Dobrý den, poprvé jsem vařila indické jídlo a poprvé podle Vašeho receptu. Peanut chicken bylo vynikající a ihned se po něm slehla zem:-)
Chtěla bych se zeptat, jestli v curry obalujete každou kostku masa extra? Po rozležení tam bylo curry cítit trochu víc, než jsem čekala:-D poradíte? Díky, Petra
Martina
9. 1. 2020 at 17:51Krásný den:) Jsem ráda, že chutnalo!:) V koření neobaluji každou kostku masa zvlášť, ale vše promíchám. Taky je třeba říct, že každý druh (značka) koření je malinko jiná. Některé je opravdu intenzivní, jiné může být horší kvality a může být vyčpělé, tedy slabší. Nicméně, pokud je na Vás jídlo příliš výrazné, vždy pomůže přidat více kokosového mléka ke zjemnění chuti:). Snad jsem pomohla. M.