Tento recept vznikl opět náhodou. Nejdřív jsem chtěla jen něco z pečených paprik a fety – prostě klasika. A pak se během vaření k paprikám dostaly rajčata, brambory a už to bylo. V kombinaci s rybou je to dokonalost. Navíc je to lehké jídlo, které se hodí do teplých dnů, které nás snad už brzy čekají:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 2-3 porce
Ingredience
Pečená zelenina s bramborami a fetou
- 8-10 menších brambor
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 8-10 cherry nebo keříkových rajčat
- 70 g sýru feta (popř. balkánského sýru)
- olivový olej
- himalájská sůl
- bazalka
Pstruh s baby špenátem
- 1 filet ze pstruha duhového (pokud použijete klasického pstruha, pak budete potřebovat filety 2 – jsou podstatně menší)
- hrst baby špenátu
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce přepuštěného másla (popř. másla)
- himalájská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Pečená zelenina s bramborami a fetou
- Papriky omyjte, zbavte středů se semínky a nakrájejte na silnější proužky.
- V troubě předehřáté na 190-200°C pečte papriky slupkou dolů, pokapané olivovým olejem cca 25-30 minut. Použijte středně velký pekáč.
- Brambory ve slupce důkladně umyjte a nakrájejte na měsíčky.
- Nakrájené brambory dejte do menšího pekáčku, promíchejte se lžící olivového oleje a přidejte do trouby k paprikám. Můžete papriky a brambory péct i dohromady, já si je ale pro lepší výsledek rozděluji.
- Zhruba po půlhodině obojí vytáhněte z trouby a brambory přendejte do pekáče s paprikami.
- Rajčata opláchněte a celá je přihoďte do pekáče. Vše osolte a opatrně promíchejte.
- Vraťte do trouby a pečte dalších cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
- Nakonec na vše nadrolte sýr feta a dejte zapéct na 5 minut při teplotě 220°C.
Pstruh s baby špenátem
- Filet důkladně omyjte a poté osušte kuchyňskou utěrkou či ubrouskem a pomocí pinzety jej zbavte kostí.
- Pstruha z obou stran osolte.
- V zapékací míse či pekáči pečte při 190°C spolu se lžící přepuštěného másla zhruba 15 minut. (Začněte péct spolu s posledním pečení zeleniny.)
- Baby špenát smíchejte s jogurtem, solí, čerstvě mletým pepřem a směs rozprostřete po upečeném pstruhovi. Můžete vrátit ještě na pár minut do trouby nebo nechat takto.
- Rybu podávejte s pečenou zeleninou s bramborami a fetou. Dozdobit můžete čerstvou bazalkou.
Žádné komentáře