Náročnost: střední
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 1-2 porce
Ingredience
- 300 g vysokého hovězího roštěnce – vyzrálého
- 1 malá mrkev
- 1 malá petržel
- 1 malá červená cibule nebo šalotka
- 1 stroužek česneku
- snítka rozmarýnu
- 1 žampion
- 60 ml koňaku
- výpek z masa
- 50 ml smetany s vysokým obsahem tuku
- olivový olej
- máslo
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
Postup na steak
- Steak si vytáhněte z lednice min. 45 minut před tím, než jej budete připravovat. Maso potřebuje získat pokojovou teplotu, aby pro něj nebyl styk s pánví takovým teplotním šokem, který způsobí to, že maso by bylo tužší.
- Maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Nenamáčejte.
- Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát.
- Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte.
- Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední stupeň a vložte do ní steak. Opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku.
- Ve chvíli kdy budete steak otáčet, přidejte oříšek másla, lžičku rostlinného oleje (aby se máslo nepřepalovalo – můžete však ale zvolit i přepuštěné máslo), rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu (popř. tymiánu).
- Steak polévejte rozehřátým máslem.
- Opečené maso přesuňte do pekáčku a přidejte i výpek – však jen pokud není přepáleny – pokud byste si na tento krok nevěřili, zkuste druhou variantu přípravy. Steak opečte nasucho jen potřený olivovým olejem a máslo s česnekem a bylinkami přidejte až na opečený steak do pekáčku.
- Maso vložte do trouby rozehřáté na 180°C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.
- Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo opět tvrdé.
- Výpek z masa si ponechte na omáčku.
Postup na omáčku a garnish
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno.
- Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na drobné, stejně velké kostičky.
- Žampion nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte lžíci másla se lžící rostlinného oleje.
- Zpěňte cibulku, přidejte kořenovou zeleninu a restujte.
- Asi po 2 min. přidejte žampion a opékejte dokud zelenina nezkaramelizuje. Trvá to asi 5 min.
- Přidejte lžičku medu a zamíchejte, poté podlijte koňakem a přidejte výpek z masa (i včetně česneku a bylinek, které potom vyndáte). Minutu až dvě nechte probublávat a osolte a opepřete.
- Zalijte smetanou a vařte dokud nebude omáčka mírně zredukovaná.
- Omáčku sceďte a zeleninu vraťte zpět na pánev. Opékejte dokud nebude na skus.
Postup na dokončení
- Na garnish z kořenové zeleniny a žampionů položte na silné plátky nakrájený steak, který ještě osolte a přidejte trošku čerstvě mletého pepře.
- Omáčku můžete podávat zvlášť v omáčkovníku nebo ji přelít přes zeleninu.
- Ke steaku můžete zvolit bramborovou přílohu – domácí hranolky, bramborový fondán, pečené brambůrky nebo i čerstvou bylinkovou bagetku.
Recept byl vytvořen pro Penny Market a.s.
Žádné komentáře