Bezlepkové Hlavní jídla Hovězí Jídlo Recepty

Hovězí steak s koňakovou omáčkou

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 1-2 porce

 

 

Ingredience

 

  • 300 g vysokého hovězího roštěnce – vyzrálého
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 malá červená cibule nebo šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • snítka rozmarýnu
  • 1 žampion
  • 60 ml koňaku
  • výpek z masa
  • 50 ml smetany s vysokým obsahem tuku
  • olivový olej
  • máslo
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

 

Postup

 

Postup na steak

 

  1. Steak si vytáhněte z lednice min. 45 minut před tím, než jej budete připravovat. Maso potřebuje získat pokojovou teplotu, aby pro něj nebyl styk s pánví takovým teplotním šokem, který způsobí to, že maso by bylo tužší.
  2. Maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Nenamáčejte.
  3. Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát.
  4. Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte.
  5. Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední stupeň a vložte do ní steak. Opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku.
  6. Ve chvíli kdy budete steak otáčet, přidejte oříšek másla, lžičku rostlinného oleje (aby se máslo nepřepalovalo – můžete však ale zvolit i přepuštěné máslo), rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu (popř. tymiánu).
  7. Steak polévejte rozehřátým máslem.
  8. Opečené maso přesuňte do pekáčku a přidejte i výpek – však jen pokud není přepáleny – pokud byste si na tento krok nevěřili, zkuste druhou variantu přípravy. Steak opečte nasucho jen potřený olivovým olejem a máslo s česnekem a bylinkami přidejte až na opečený steak do pekáčku.
  9. Maso vložte do trouby rozehřáté na 180°C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.
  10. Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo opět tvrdé.
  11. Výpek z masa si ponechte na omáčku.

 

 

Postup na omáčku a garnish

 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno.
  2. Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na drobné, stejně velké kostičky.
  3. Žampion nakrájejte na plátky.
  4. Na pánvi rozehřejte lžíci másla se lžící rostlinného oleje.
  5. Zpěňte cibulku, přidejte kořenovou zeleninu a restujte.
  6. Asi po 2 min. přidejte žampion a opékejte dokud zelenina nezkaramelizuje. Trvá to asi 5 min.
  7. Přidejte lžičku medu a zamíchejte, poté podlijte koňakem a přidejte výpek z masa (i včetně česneku a bylinek, které potom vyndáte). Minutu až dvě nechte probublávat a osolte a opepřete.
  8. Zalijte smetanou a vařte dokud nebude omáčka mírně zredukovaná.
  9. Omáčku sceďte a zeleninu vraťte zpět na pánev. Opékejte dokud nebude na skus.

 

Postup na dokončení

 

  1. Na garnish z kořenové zeleniny a žampionů položte na silné plátky nakrájený steak, který ještě osolte a přidejte trošku čerstvě mletého pepře.
  2. Omáčku můžete podávat zvlášť v omáčkovníku nebo ji přelít přes zeleninu.
  3. Ke steaku můžete zvolit bramborovou přílohu – domácí hranolky, bramborový fondán, pečené brambůrky nebo i čerstvou bylinkovou bagetku.

 

 

Recept byl vytvořen pro Penny Market a.s.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď