Dezerty Jídlo Podzim Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Pumpkin spice latte cheesecake

Pumpkin spice latte je asi nejoblíbenější kávový nápoj podzimních měsíců. Shot kávy, spousta mléka a voňavé dýňové koření spolu s troškou cukru. Já sama teda dávám přednost neslazené kávě a nějakou tu sladkou dobrotu si k ní dám raději navíc, pěkně bokem :D. Možná i proto jsem vytvořila tento cheesecake, který je tímto kávovým nápojem inspirovaný. Dala jsem do něj vše, co by dle mého nemělo ve správném pumpkin spice latte chybět. Cheesecake voní po podzimním koření, je krásně oranžový po dýni, ucítíte v něm jemnou chuť kávy a vše to spojuje mléko v podobě mascarpone se zakysanou smetanou.

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + pečení a chlazení

Počet porcí: 8-10 porcí

Ingredience

(na dortovou formu o průměru cca 20 cm)

Ingredience na korpus

  • 180 g karamelových sušenek nebo perníčků (lze použít i máslové sušenky)
  • 60 g másla

Ingredience na krémovou část

  • 200 g dýňového pyré (cca 350 g dýně za syrova)
  • 175 g zakysané smetany
  • 185 g mascarpone
  • 60 g javorového sirupu (lze nahradit cca 50 g cukru)
  • 15 g cukru krupice nebo krystal (popř. třtinový)
  • 2 lžičky dýňového koření (recept na konci receptu)
  • 1 vejce

+

  • 175 g zakysané smetany
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 lžičky instantní kávy (popř. cca 3-4 lžíce vychladlé silné kávy)
  • 45 g javorového sirupu
  • 15 g cukru krupice nebo krystal (popř. třtinový)
  • 3 lžičky dýňového koření
  • 1 vejce

+

  • 300 ml smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
  • Dýňové koření
  • Javorový sirup

Postup

Postup na korpus

  1. Ve food procesoru/sekáčku rozemelte společně sušenky nebo perníčky a máslo do podoby drolivé hmoty.
  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu sušenkový základ. Pečte asi 10 minut na 180 °C.

Postup na krémovou část

  1. Začněte přípravou první oranžové dýňové vrstvy. Dýňové pyré* smíchejte se zakysanou smetanou a mascarpone pomocí metličky.
  2. Dále přimíchejte javorový sirup, cukr, koření – v této fázi můžete krém ochutnat a dle potřeby případně dochutit.
  3. Nakonec zapracujte vejce a dýňový krém nalijte na předpečený sušenkový korpus.
  4. Pokračujte přípravou druhé kávové vrstvy – opět pomocí metličky postupně smíchejte zakysanou smetanu, mascarpone, kávu, javorový sirup, cukr, koření a vejce. Přesuňte do dortové formy na vrstvu prvního dýňového krému a uhlaďte.
  5. Pečte na 150 °C asi 55 minut. Po uplynutí této doby troubu vypněte a nechte v ní cheesecake dojít a alespoň částečně vychladnout.
  6. Cheesecake poté nechte zchladit a zatuhnout ideálně přes noc v lednici.
  7. Před podáváním dozdobte cheesecake do tuha vyšlehanou smetanou, lehkým popraškem dýňového koření a přelité javorovým sirupem.

*Dýňové pyré nesmí být horké. Pro jeho přípravu stačí požadované množství dýně nakrájet na kostky, zakápnout olejem, péct na cca 180 °C asi 25-30 minut, a nakonec rozmixovat dohladka. Dýni hokaido není třeba loupat, dýně máslová se naopak loupe.

Ingredience na pumkin spice – dýňové koření

(lze koupit i již namíchané směsi dýňového koření, lze použít i to)

  • 3 lžíce skořice
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 a ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup na dýňové koření

  1. Veškeré koření odměrně, společně promíchejte a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.
  2. Lze použít do dezertů, pečených i nepečených nebo horkých nápojů.

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď