Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Nezařazené Podzim Recepty Slané pečení Sváteční

Pečená kachní stehna na jablkách a pomerančích s bílým vínem

Blíží se svátek sv. Martina, a s ním jsou již tradičně spjata mladá vína a husí hody. Já sama jsem ale huse nikdy příliš na chuť nepřišla, a tak téměř vždy sáhnu v tento den po kachně, která husu na talíři obstojně zastoupí😊. Navíc za měsíc a půl jsou tu i svátky vánoční a k těm, minimálně u nás, kachna neodmyslitelně patří!:) Moji asi nejoblíbenější kombinací je kachna a švestková omáčka. Tento recept najdete ale už v mojí knize, a tak jsem pro letošní rok vymyslela něco zase trošku jiného. A abych vám to vaření a pobyt v kuchyni zjednodušila, jde o kompletní jídlo z jednoho pekáče včetně voňavé barvité přílohy! Kachní stehna jsem pekla na jablkách, pomerančích, koření a bílém vínem se snítkou rozmarýnu. Během pečení jsem přidala i nakrájené brambory, které se pak pekly ve výpeku spolu s jablky a kořením. No, je to mňam! 😀

Na tomto receptu si chtěla vyzkoušet pečení masa s funkcí připařovánímojí troubě s přídavnou párou Bosch. Připařování se totiž hodí nejen na kynutá těsta, ale je skvělým pomocníkem při pečení mas. Zajistí, aby maso zůstalo šťavnaté, a přitom na povrchu krásně křupavé. A to se nakonec i přesně povedlo! 🙂 Fungovat vám tento postup bude i jiných pečených mas jako je třeba pečené vepřové nebo i hovězí maso.

Tato trouba má také funkci AutoPilot30, pod kterým se skrývá 30 automatických programů na 30 pokrmů z masa. Stačí pouze zadat druh masa a jeho hmotnost, a trouba se o vše postará sama. AutoPilot tak přebírá kontrolu a určuje průběh přípravy, teplotu a dobu trvání. Po ukončení procesu pečení se trouba i automaticky vypne. Pokud máte tedy troubu s touto funkcí k dispozici, můžete ji klidně vyzkoušet i na pečení svatomartinské husy nebo kachny a dát mi potom vědět, jak se povedlo😊.

Jednou z funkcí, kterou jsme zkoušeli poprvé taky teprve nedávno, je funkce čištění. Stačí umístit přibližně 400 ml vody a kapku saponátu na dno pečicí trouby a poté nastavit určený druh ohřevu, teplotu a dobu trvání (dle návodu). Ekologický čisticí systém odmočí vypálené nečistoty v troubě, a tak lze vnitřní prostor jednoduše setřít a vyčistit. V návodu je navíc skvěle popsané, jak postupovat při čištění různých druhů nečistot. Např. na vápenaté skvrny pomůže hadr namočený v octě, následné otření mokrým hadrem, a nakonec utření do sucha měkkou utěrkou.

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 30 minut + 60-90 minut pečení

Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 2 kachní stehna
  • cca 2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 červená cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3-4 středně velká jablka
  • 1 pomeranč
  • 2 celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • 4 kuličky nového koření
  • čerstvý rozmarýn
  • 200 ml bílého vína

+

  • cca 10 menších brambor
  • sůl
  • sušené brusinky

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 200°C.
  2. Kachní stehna očistěte a vložte do pekáče. V pekáči je bohatě je osolte a sůl do kůže i masa vmasírujte. Poté opepřete a posypte drceným kmínem.
  3. Do pekáče dále přidejte oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli, oloupané stroužky česneku, na měsíčky nakrájené jablka (ty neloupejte) a na kostky nakrájenou půlku pomeranče, předem zbavenou kůry.
  4. Dále přidejte skořici, hřebíček, nové koření, rozmarýn a okolo stehen zalijte vínem.
  5. Dejte péct nepřikryté do trouby předehřáté na 200 °C. Já jsem při pečení navíc zvolila funkci připařování, která zajistí, že kachna uvnitř zůstane šťavnatá.
  6. Brambory i se slupkou a omyjte, nakrájejte na měsíčky a lehce osolte.
  7. Po půl hodině přelijte výpek s vínem přes kachnu a okolo stehen rozprostřete nakrájené brambory. Přelijte i brambory výpekem teplotu snižte na 180 °C. Takto pečte dalších zhruba 30-60 minut (dle velikosti stehen), dokud není kachna upečená a brambory měkké a zlatavé.
  8. Ke konci pečení můžete teplotu na několik minut opět zvednout.
  9. Nakonec posypte sušenými brusinkami a druhou půlkou na kostky nakrájeného pomeranče a ihned servírujte.

Tento článek vznikl ve spolupráci s Bosh Home. Na blogu najdete i spoustu dalších článků spojených s recepty, kde troubu Bosch a další spotřebiče blíže představuji a zkouším jejich funkce:).

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď