Bezlepkové Jídlo Polévky Recepty

Krém z pečeného květáku s modrým sýrem a bramborami

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 5-6 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 1 květák
  • 2 velké cibule
  • 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 50 g jemného modrého sýru (nedoporučuji rokfór apod.)
  • máslo (nejlépe přepuštěného)
  • 4 střední brambory
  • čerstvá petrželka

 

 

Postup

 

  1. Květák zbavte košťálu, umyjte a rozdělte na růžičky.
  2. Cibuli očistěte a nakrájejte nahrubo.
  3. Ve středním pekáči promíchejte květák s cibulí a troškou soli.
  4. Přidejte 2 lžíce másla a pečte na 200-210°C zhruba 20 minut.
  5. Brambory i se slupkou důkladně omyjte a nakrájejte na větší kostky.
  6. Pečte při 210°C se solí a lžící másla cca 35 minut – dokud nebudou brambory měkké a zlatavé.
  7. V menším hrnci rozpusťte modrý sýr ve vysokoprocentní smetaně a spojte v omáčku tekutější konzistence.
  8. Ke květáku s cibulí přidejte sýr se smetanou, promíchejte a pečte dalších cca 15 minut.
  9. Obsah pekáče přemístěte do středního hrnce a zalijte horkým vývarem.
  10. Vše rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru.
  11. Vraťte na plotnu, nechte zlehka provařit a dochuťte solí a pepřem.
  12. Polévku podávejte s pečenými bramborami a čerstvě nasekanou petrželkou.

 

TIP: Podávat můžete i s nadroleným modrým sýrem a pečeným květákem (který si odložíte).

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď