Sérii receptů pro olivové oleje Borges zakončím sladkou tečkou. Vlastně hned dvěma tečkami, protože mám pro vás recepty hned dva. Tento na citronovo-makový chlebíček z Borges Extra Mild olivového oleje, který je vhodný právě i pro přípravu dezertů díky své jemné chuti a vůni. Borges ale letos slaví své 125. výročí a tak si to samo o sobě říkalo o tvorbu dortu. A tak jsem připravila i ten! Z podobného základu jako je chlebíček, doplněný pistáciovým krémem.
Ingredience
(na průměr dortové formy cca 22 cm)
Ingredience na korpus
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 125 – 150 g třtinového cukru (dle toho, jak sladíte)
- kůra ze 1 chemicky neošetřeného citronu
- 85 g Borges Extra Mild olivového oleje
- 150 g plnotučného mléka
- šťáva z 1/2 citronu
- 200 g hladké mouky
- 3 g prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkový extrakt
- špetka soli
Ingredience na krém
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 120 g cukru krupice nebo krystal
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotty
- 100 g nesolených loupaných pistácií (lze nahradit mletým mákem a vytvořit makový krém)
- 1 lžička mletého kardamomu
Postup
Postup na korpus
- Vejce a mléko si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Cukr promíchejte s najemno nastrouhanou kůrou z citronu.
- Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat, po lžicích postupně zašlehejte cukr promíchaný s kůrou. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs. Šlehejte minimálně 5 minut.
- K vaječné pěně postupně a pomalu přilévejte a zašlehávejte olivový olej.
- Dále pomalu a postupně zašlehejte i mléko a šťávu z 1/2 citronu.
- Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs prosáté mouky, prášku do pečiva a koření. Vzniknout by mělo polotekuté těsto.
- Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem – pokud máte nepřilnavou formu, postačí vyložit jen dno. Popř. vymažte/vystříkejte formu důkladně olejem a vysypte moukou.
- Těsto přesuňte do formy a pečte na 165°C po dobu cca 40 -45 minut, dokud není střed těsta hotový.
- Po vyndání z trouby nechte lehce vychladnout a poté vyndejte s formy a nechte vychladnout na mřížce.
Postup na krém
- Vejce šlehejte spolu s cukrem na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ideálně ruční elektrický šlehač.
- Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
- Dále společně promíchejte mascarpone a ricottu – nešlehejte elektrickým šlehačem, ricotta by pustila vodu a směs by zřídla!
- Pistácie rozemelte najemno a přidejte k mascarpone s ricottou. (Pokud zvolíte mák, přidejte jej namísto pistácií).
- Nakonec přidejte kardamom a vychladlou vaječnou směs, kterou pomocí stěrky nebo metličky postupně zapracujte v nadýchaný krém.
- Krém nechte před použitím ideálně 1 hodinu zatuhnout v lednici.
Dokončení
- Korpus rozkrojte uprostřed.
- Pomocí lžíce naneste na spodní část korpusu zhruba polovinou z připraveného krému.
- Přiklopte druhou částí korpusu a navrstvěte zbytek krému.
- Nakonec můžete zdobit mletými pistáciemi, citrony, popř. ovocem nebo jedlými květy.
TIP: Korpus můžete před vrstvením krému potřít citronovou polevou vytvořenou z moučkového cukru a citronové šťávy.
TIP: Solené pistácie můžete propláchnout a nechat uschnout v troubě při teplotě do 100°C. Pak nechte pistácie vychladnout,
Žádné komentáře