Tyto housky jsou skvělé na domácí burger nebo jen tak s máslem.
Náročnost: střední
Doba přípravy: 30 min + 75 min kynutí + cca 30 min pečení
Počet porcí: 17 houstiček (po upečení cca 75 g/ks)
Ingredience
- 400 ml piva
- 30 g čerstvého droždí
- 5 g třtinového cukru
- 20 g soli
- 50 g jemného olivového oleje
- 750 g celozrnné špaldové mouky + navíc na práci s těstem
- 2 velké cibule
- 2 lžíce másla
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
Dále se bude hodit
- robot s hnětacím hákem (popř. můžete těsto vypracovat i ručně)
- plech
- pečicí papír
- látková utěrka
- větší mísa
Postup
- Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi na středním ohni si rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte nakrájenou cibuli a pozvolna restujte za občasného míchání. Cibule pustí cukr a lehce zkaramelizuje. Tento proces může trvat až 10 minut, dokud není cibule měkká a zlatavá.
- Hotovou cibuli osolte a dejte stranou vychladnout.
- Pivo ohřejte na cca 40°C.
- Do mísy od robotu nalijte vlažné pivo a nadrobte čerstvé droždí.
- Společně pomocí metličky rozmíchejte.
- Přidejte třtinový cukr, sůl, olivový olej a mouku.
- Ujistěte se, že cibule s máslem není již příliš horká a přidejte ji k ostatním surovinám.
- Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
- Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60 minut.
- Po vykynutí z těsta tvarujte malé bochánky – respektive koule, které poté lehce přimáčknete. Doporučuji si na ruce vždy nasypat trošku mouky.
- Bochánky pokládejte je na plech s pečicím papírem. Poté nechce přikryté opět cca 15 minut kynout.
- Housky potřete rozšlehaným vejcem se 2 lžícemi mléka a dejte do trouby předehřáté na 210°C.
- Shora můžete housky posypat solí, libovolnými semínky či kořením.
- Na 210°C pečte housky zhruba 15 minut, poté snižte na 190°C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé.
- Horké hotové housky nechce ve větší míse přikryté látkovou utěrkou „navlhnout“. Housky tak změknou. (Pokud je chcete opravdu měkké, měly by zůstat zakryté až do vychladnutí – to se hodí, pokud budete housky používat např. na burgery. Já neměla tolik času, tak jsem je nechala zakryté cca 20 minut.)
Žádné komentáře