Dostat se s miminkem a čtyřleťákem k tvorbě receptů je skoro nemožné. A tak, když už si k tvoření ten čas vyhradím, a muž hlídá, chci využít naplno každou minutu. Pro několik posledních spoluprací jsem tak vytvořila více receptů než jsem měla/musela:D. Jakmile jsem už ale byla v tom, chtěla jsem zkrátka tvořit. Stejně tak tomu bylo v rámce spolupráce pro Billu na měsíc srpen. Jako zadání jsem si vybrala topinky, ale takové „fancy topinky“, ne jen tak obyčejné:D. Nejprve jsem si vymyslela recept na topinky s ricottou, grilovanou cuketou, halloumi a granátovým jablkem – které se mimochodem skvěle hodí k letnímu počasí. A pak topinky s ricottou, karamelizovanou cibulkou, žampiony a prosciuttem – které se zase naopak hodí více k blížícímu se babímu létu a podzimu.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut
Počet porcí: 3 topinky
Ingredience
- 2 velké plátky chleba (ideálně kváskového)
+ - 165 g cukety @billa_cz Bio (vychází na 1 malou cuketu)
- 1 – 2 lžíce olivového oleje Billa Bio
- sůl
+ - 125 g sýru Halloumi nebo jiného obdobného sýru vhodnému k tepelné úpravě
+ - 125 g ricotty
- 2 – 3 středně velké lístky máty
- kapka citronové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- zrníčka z 1/3 granátového jablka
- rukola
- čerstvá máta
- grep
- med, čekankový nebo javorový sirup
- sůl
Postup
1. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na tenčí plátky.
2. Na pánvi rozehřejte 1 – 2 lžíce olivového oleje a cuketu z obou stran opečte do zlatova. Lze použít i gril, kdy není třeba přidávat k přípravě tuk. Nakonec osolte a odložte stranou.
3. Halloumi nakrájejte na menší kostky a na sucho opečte do zlatova. Sýr bude nejprve pouštět vodu, která se ale brzy odpaří a halloumi se začne krásně opékat.
4. Ricottu smíchejte s najemno nasekanou mátou, citronovou šťávou, pepřem a dochuťte špetkou soli.
5. Plátky chleba opékejte na sucho z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé (můžete použít i troubu).
6. Každý plátek potřete bohatou vrstvou ricotty, dále přidejte kolečka ogrilované cuketu, kostky halloumi a zasypte zrníčky z granátového jablka.
7. Topinku dozdobte čerstvou rukolou a mátou. Přidat také můžete kousek grepu a topinku lehce pokapat medem nebo sirupem.
Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz – Recept vznikl ve spolupráci s Billou.
1 komentář
Topinky s karamelizovanou cibulí, žampiony, camemebertem a prosciuttem – MamaChef
19. 8. 2021 at 11:49[…] takové „fancy topinky“, ne jen tak obyčejné:D. Nejprve jsem si vymyslela recept na topinky s ricottou, grilovanou cuketou, halloumi a granátovým jablkem – které se mimochodem skvěle hodí k letnímu počasí. A pak topinky s ricottou, […]