Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Čoko-espresso cheesecake

Vaření a pečení nebo i nepečení je teď jednou z věcí, které se doma můžete věnovat. Asi vás nepřekvapí, že já jsem u plotny každý den a to i několik hodin:).  A ač pracuji na kuchařce, chci vás doma inspirovat a přinášet i nové recepty sem na blog. Tento vznikl pro „Gastrokroužek v karanténě“ aneb Lukáš nám napsal, že karanténa nás nezastaví a naopak ji využijeme a uděláme gastrokroužek na dálku:).Vzniklo tak celé karanténní menu od snídaně, přes svačinu, oběd, dezert až po večerní drink a nějakou tu noční prasárnu:D. Všechny recepty najdete na Instagramu @gastrokrouzek. A abych vás navnadila – @neplechanaplechu připravila svůj toastový chléb, @kitchenettehome banana bread ze starých banánů , @sklarouvkuchyni nádivku z toho, co zbylo , @lucijef brokolicovou polévku, @lukashejlik a @veronika_hejlikova švíčkovou bez svíčkové, @adeladoselkaramel „bezezbytkovou pizzu“,  @yummypaleo.cz pomerančové smoothie proti nachlazení, @pg_foodies koláč Far, @karolinafour topinky s pečenou zeleninou, @georgenemec drink Penicilin – jak příhodné, že:D, @tasteofkate a @tasteofred tacos, @darinakrivankova quesadilla s tím, co bylo ve večerce a @Kitchenstory langoš. Já jsem se vrhla na přípravu dezertu a zvolila jsem nepečený cheesecake – respektive napůl nepečený – korpus se peče:D. Cheesecake jsem vybrala hlavně proto, že se dá nakombinovat z docela dost surovin, které možná zrovna máte doma. Základ nemusí být ze sušenek, ale postačí i piškoty anebo si jej můžete upéct z nějakého třeba bábovkového nebo brownies těsta. Možností je spoustu. Nebojte se tedy experimentovat a zkoušet:). Jde o to využít, co máme zrovna doma k dispozici a hlavně si to celé trošku zpříjemnit. Jo a jen taková poznámka…tento cheesecake jsem si zamilovala na první ochutnání. Sama nejsem fanoušek kávových dezertů, ale prosím věřte, že tohle je opravdu mňam!:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut + chlazení cheesecaku

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 18-20 cm)

 

 

Ingredience na korpus

 

  • 60 g libovolných oříšků (pekany, vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu)
  • 50 g piškotů nebo sušenek

 

Ingredience na krémovou část

 

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 šálek silného espressa
  • 240 g krémového sýra (př. Philadephie, Matylda, ale lze použít i žervé (ideálně to ze smetany))
  • 250 g mascarpone
  • 60 g ricotty nebo tvarohu
  • 1 zralý banán (90-100 g)
  • 30 g moučkového cukru

 

Postup

 

Postup na korpus

 

  1. Ve food procesoru rozemelte společně ořechy a piškoty/sušenky do podoby drolivé hmoty. Melte směs trošku déle, aby se ořechy zahřály a pustily část svého tuku, který podrží vše pohromadě.
  2. Dno dortové formy (nejlépe o průměru 18-20 cm) vyložte pečicím papírem.
  3. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu z ořechů a piškotů.
  4. Pečte asi 10 minut na 180°C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
  5. Nechte zcela vychladnout.

 

Postup na krémovou část

 

  1.  Všechny ingredience vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni, odložte stranou a nechte zchladnout – během chladnutí ji občas promíchejte.
  3. Dále uvařte silné espresso – také jej nechejte vychladnout.
  4. Ve větší míse společně vyšlehejte krémový sýr, mascarpone a ricottu/tvaroh.
  5. Nastrouhejte banán, přisypte moučkový cukr a opět zašlehejte.
  6. Dále postupně ke směsi vmíchejte zchladlé espresso.
  7. Směs rozdělte na 2 části. Jednu část nechte pouze kávovou.
  8. Do druhé části vmíchejte vychladlou čokoládu.
  9. Čokoládová část je těžší, proto ji na korpus vrstvěte jako první.
  10. Na ni naneste kávovou vrstvu.
  11. Dejte vychladit do lednice alespoň na 12 h, nejlépe přes noc.
  12. Po vychlazení a vytažení z lednice obkružte cheesecake dokola teplým nožem – nahřejte jej pod horkou tekoucí vodou a otřete.
  13. Zdobit můžete karamelizovanými kávovými zrny, ořechy a čokoládou.

 

 

TIP: Na korpus můžete kromě piškotů nebo sušenek využít i zbytky starší bábovky nebo jiného sladkého pečiva.

 

TIP: Velmi podstatná je teplota surovin. Pokud bychom smíchali studený sýr a horkou čokoládu, krém by se nám srazil.

 

TIP: Banán v receptu můžete nahradit cukrem. Místo 1 banánu přidejte cca 40-50 g moučkového cukru. Popř. můžete naopak cukr nahradit dalším banánem:).

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď