Hustá polévka je jedno z nejlepších jídel, které si v zimě můžeme dát. Alespoň teda pro mě. Miluju jak zelňačku, tak i tuhle rajčatovou polévku se zeleninou a červenou čočkou. Kromě toho, že zasytí a zahřeje, dovolí vám doma zužitkovat i zeleninu z lednice. Já téměř vždy dávám pórek a mrkev, ale není problém přidat to, co zrovna doma máte – brokolici, cuketu, celer, petržel, kadeřávek, ad. Na tuto polévku mě přivedla Kája Four a Kačí Smooth&Cooking, které obě recepty…
Na bábovku s vaječným likérem jsem se chystala už loni. Namísto toho jsem ale připravila cheesecake s vaječným likérem a než se dostalo na bábovku, byl leden a už se to tak nehodilo. Letos jsem ji stihla během adventu na jedno večerní sousedské posezení. Stejně tak, jako je tomu u rumové bábovky, alkoholu se nemusíte bát, protože se během pečení vypaří a jeho samotnou chuť neucítíte. Přesto si díky vaječnému likéru bábovka zachová velmi příjemnou jemnou chuť a je krásně…
Bábovka je láska, protože se dá připravit na milion způsobů. Já sama jich mám tady na blogu hned několik. Ku příležitosti adventu a Vánoc jsem připravila nový recept na bábovku s pražených vlašských oříšků. A jak už mě znáte, přidala jsem navrch i skvělou polevu. Jako vážně! Tahle je asi moje zatím nejoblíbenější ze všech a s bábovku naprosto skvěle hraje dohromady. Ne že bez ní by byla špatná, naopak je vláčná a voňavá..ale s tou polevou to do sebe…
Rádi zkoušíte nové druhy cukroví a milujete karamel? Tak zkuste toto linecké s arašídy s náplní ze slaného karamelu a arašídového másla:). Náročnost: malá Počet plechů: cca 3 plechy Ingredience Ingredience na těsto 350 g hladké mouky (můžete použít i kombinaci pšeničné a špaldové mouky v poměru 1:1) 200 g povoleného másla 60 g jemného 100% arašídové másla 80 g moučkového cukru 1 žloutek 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu špetka soli Ingredience na karamelovou náplň 125 g cukru…
Tento recept jsem loni tvořila exkluzivně pro své noviny Mamachef News, které jsem spolu s Káťou Dvořák a Adamem Dvořákem (@tasteofred) vytvořila jako doplněk k mé kuchařce. Jsem totiž docela „známá“ tím, že na každou fotku cpu noviny :D. A tak jsem si chtěla vytvořit tiskový materiál svůj, který by mohl sloužit jak mně, tak druhým jako doplněk k focení, ale hlavně jako další materiál s recepty. Pokud bych se někdy rozhodla pro další knížku, noviny bych chtěla asi znovu!:)…
Asi bych měla začít příběhem o rodinném receptu na vinné cukroví, ale úplně v klidu se přiznám, že jsem ho letos jak jedla, tak pekla úplně poprvé. A proč jsem se jej tedy vůbec pekla? Byla jsem přizvána do spolupráce na sváteční kampani s víny z Moravy a Čech, a to bych nebyla já, abych do toho nezakomponovala i recept:D. Hned jsem si tak vzpomněla, že jsem někde viděla právě toto cukroví a začala pátrat po jeho správné receptuře. Ta…
Opilý František je vánoční dezert nebo cukroví. Záleží na vás, jak tuto dobrotu pojmete. U nás Františka peče vždycky babička a je vás asi jasné, že jsem mu na chuť přišla až později. Rum je v řezech totiž opravdu znát:D. Moje mamka má tento recept sepsaný pod názvem „ožralec“:D. Ale znát jej můžete ještě jako opilého Izidora. Tradičně do tohoto receptu dáváme vlašské ořechy. Já jsem je ale tentokrát namíchala s lískovými oříšky a bylo to úžasné. Takže doporučuji tuto…
Náročnost: malá Doba přípravy: do 40 minut Ingredience 100 g rozinek rum 140 g vlašských nebo lískových ořechů 100 – 125 g moučkového cukru (dle chuti) 70 g kakaa 100 g povoleného másla + celé lískové oříšky 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků Postup Rozinky nasypte do misky a zalijte rumem tak, aby byly všechny ponořené. Takto nechte alespoň 2 -3 hodiny. Poté rozinky sceďte. Ořechy rozemelte najemno a smíchejte s prosátým cukrem…
Ořechy jsou cukrovím, které u nás doma na Vánoce nikdy nechybělo. Asi to bude i proto, že je mamčino nejoblíbenější. Většinou děláme ořechy tmavé, ale pro tento recept jsem si je připravila ve světlé variantě s tipem, jak vytvořit případně i na kakaové tmavé těsto. Náročnost: malá Počet plechů: 2 plechy Ingredience Ingredience na skořápky 130 g povoleného másla 200 g polohrubé mouky 60 g cukru krupice nebo krystal, lze i třtinový 55 g mletých…
Perníčkové latté jsem poprvé ochutnala kdysi dávno ve Starbucksu. Stal se z něj (nejen) u nás hit a tak se postupně tato speciální káva dostala i do menších kaváren. Já jsem jeden rok měla i koupený perníčkový sirup a dělala si celý advent gingerbread latté doma:). Teď jsem se ale rozhodla vyměnit kupovaný sirup za domácí a nevím, proč jsem to neudělala už dříve. Jeho příprava je totiž jednoduchá a doma jej můžete mít po ruce pro skvělou kávu pro…