Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce

Opilý František

Opilý František je vánoční dezert nebo cukroví. Záleží na vás, jak tuto dobrotu pojmete. U nás Františka peče vždycky babička a je vás asi jasné, že jsem mu na chuť přišla až později. Rum je v řezech totiž opravdu znát:D. Moje mamka má tento recept sepsaný pod názvem „ožralec“:D. Ale znát jej můžete ještě jako opilého Izidora. Tradičně do tohoto receptu dáváme vlašské ořechy. Já jsem je ale tentokrát namíchala s lískovými oříšky a bylo to úžasné. Takže doporučuji tuto malou obměnu vyzkoušet!:)

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: forma cca 24 x 34 cm (16 – 20 kousků)

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 220 g povoleného másla
  • 150 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
  • 6 žloutků z vajec od slepic z volného chovu
  • 6 bílků z vajec od slepic z volného chovu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Ingredience na ořechovou náplň

 

  • 400 g vlašských ořechů (popř. mohou i lískové oříšky)
  • 150 g moučkového cukru
  • cca 1 – 1, 5 dcl rumu

Ingredience na polevu

 

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (s min. 70% obsahem kakaa)
  • 200 g másla

 

 

Postup

 

Postup na základ

 

  1. Máslo a vejce vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny – pokud vlastníte robot, použijte třecí nástavec a nechte robot pracovat alespoň 5-10 minut. Pokud budete třít suroviny ručně, věnujte se jim alespoň 10-15 minut.
  3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte do nádoby vhodné ke šlehání.
  4. K máslové pěně dále postupně zapracujte žloutky.
  1. Pokračujte přidáním prosáté mouky, kakaa a prášku do pečiva.
  2. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu.
  3. Sníh přidejte k základu na těsto a pomocí stěrky zapracujte.
  4. Na středně velký plech nebo pekáč rozprostřete pečicí papír a těsto na něj nalijte.
  5. Pečte na 180°C, dokud není těsto upečené.

 

Postup na ořechovou náplň

 

  1. Ořechy můžete nejprve opražit nasucho na pánvi.
  2. Poté je rozemelte najemno a smíchejte s cukrem a rumem.
  3. Pokud by bylo náplň moc tuhá a nešla rozetřít, přidejte rum. Dejte však pozor, aby nebyla náplň zase příliš tekutá.
  4. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na upečený korpus.

 

Postup na dokončení

 

  1. Na vodní lázni společně rozpusťte máslo a čokoládu.
  2. Vzniklou čokoládovou polevu nalijte na těsto a ořechovou náplní a nechte zatuhnout.
  3. Ideálně nechte odležet v chladu přes noc a poté krájejte nahřátým nožem na malé čtverečky.

 

 

Recept jsem tvořila pro vánoční kampaň Košík.cz. (Tento příspěvek ale není sponzorovaný).

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď