Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce

Ořechy plněné pařížškým krémem

Ořechy jsou cukrovím, které u nás doma na Vánoce nikdy nechybělo. Asi to bude i proto, že je mamčino nejoblíbenější. Většinou děláme ořechy tmavé, ale pro tento recept jsem si je připravila ve světlé variantě s tipem, jak vytvořit případně i na kakaové tmavé těsto.

 

Náročnost: malá

Počet plechů: 2 plechy

 

 

Ingredience

 

Ingredience na skořápky

 

  • 130 g povoleného másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice nebo krystal, lze i třtinový
  • 55 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • Špetka soli

 

Ingredience na krém

(vyjde na dvojnásobnou dávku skořápek)

  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 125 + 25 g cukru krupice nebo krystal
  • 250 g povoleného másla
  • 50 g kakaa
  • 1 – 2 lžíce rumu

 

 

Postup

Postup na skořápky

 

  1. Suché suroviny společně promíchejte a pak spolu s povoleným máslem vypracujte v těsto.
  2. Pokud máte k dispozici robot, můžete těsto připravit v něm.
  3. Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Můžete nechat odpočinout i přes noc – následující den těsto vytáhněte alespoň 1 hodinu předtím, než s ním budete pracovat.
  4. Pokud použijete kovové formičky, důkladně je předem vymažte máslem. V případně silikonové formy není vymazání třeba.
  5. Vždy si vezměte malý kousek těsta a vmáčkněte jej do formičky tak, aby zaplnilo celý prostor, ale zároveň vytvořilo drobný důlek.
  6. Jakmile máte plný plech/formu, pečte v troubě předehřáté na 180°C 8 – 10 minut. Záleží na velikosti formiček, kterou jste zvolili. Větší budou potřebovat o pár minut navíc.
  7. Hotové skořápky poznáte tak, že se těsto nafouklo, ale již splasklo a na okrajích jsou krásně zlatavé.
  8. Skořápky v silikonové formě nechte vychladnout a poté opatrně vyndejte. Pracujte opatrně, těsto je křehké. V případě kovových forem je třeba ořechy vyklepnout ještě nevychladlé.

 

Postup na krém

 

  1. Vejce šlehejte spolu se 125 g cukru na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ruční elektrický šlehač.
  2. Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
  3. Dále vyšlehejte změklé máslo spolu s 25 g cukru do bělavé nadýchané pěny (v robotu vám tato práce zabere cca 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut).
  4. K máslu pak zašlehejte i prosáté kakao a trošku rumu.
  5. K máslové pěně nakonec postupně zašlehejte i vychladlou vaječnou směs. S krémem můžete ihned pracovat.

 

Postup na dokončení

 

  1. Na jednu skořápku naneste pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou vrstvu krému a přiložte druhou, nenaplněnou skořápkou.
  2. Takto naplňte všechny ořechy a nechte zatuhnout v lednici
  3. Ideálně nechte před konzumací pár dnů odležet a uchovávejte v chladu.

TIP: Pokud byste rádi tmavé ořechy, přidejte do těsta 1 lžíci kakaa.

 

 

Recept jsem tvořila pro vánoční kampaň Košík.cz. (Tento příspěvek ale není sponzorovaný).

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď