Tak toto jsou perníčky, které peče moje maminka. Jsou jednoduché, hned se dají jíst a já je zbožňuju:). Letos jsem pro vás udělala malý update a zkoušela asi 3 různé obměny a postupy – pomohly mi k tomu i tipy od Markét z Neplechy na plechy, která je přes perníčky machr:). Náročnost: malá Počet plechů: cca 3 plechy Ingredience 400 g hladké mouky (můžete použít kombinaci 200 g hladké pšeničné a 200 g hladké celozrnné pšeničné/špaldové)…
Křehké a lahodné vanilkové rohlíčky. Rozplývají se na jazyku a nejlépe chutnají zrovna vytažené z chladu. Toto cukroví je jednoznačně moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Připomíná mi dětství a bez něj by to prostě nebyly Vánoce. Asi málokdo dříve pekl s pravou vanilkou a přemýšlel nad tím, co je vanilin. I my jsme obalovaly rohlíčky právě ve vanilinovém cukru. Já je dnes peču s pravou vanilkou (použít se dá jak vanilkový lusk, mletá vanilka (což jsou tedy lusky, nikoliv semínka), vanilkový…
Zelňačka nebo valašská kyselica! Tento podzim jsem ji vařila už asi pětkrát. No a musím říct, že tato, kdy jsem si zapisovala pečlivě ingredience, byla úplně nejlepší. První verze byly čistě bezmasé, jen se spoustou hub a švestek. Jakmile jsem neměla ale vývar, nebyla jsem s výsledkem úplně spokojená. Také jsem to jednou přepískla se zelím a polévka byla ohromně kyselá. Každé zelí je totiž jiné. Doporučuji koukat při nákupu na složení a vyvarovat se zelí se zbytečně přidanými látkami.…
V minulém týdnu jsem na Instagramu odhalila novou spolupráci s prodejnami italských specialit Foodspecials. Do jejich nově otevřené prodejny v Brně jsem se jednoduše zamilovala. Jsem proto moc ráda, že vám budu přinášet recepty ze skvělých surovin, které se zde dají koupit a také vám budu moci k samotným produktům předávat i více informací. On totiž třeba takový balzamikový ocet není jen jeden, ale existuje x druhů a ještě více možných kvalit. Budu se vám tak snažit doporučovat produkty, které…
Sociální sítě nás všechny prostě a jednoduše ovlivňují! A já jsem koukala na ty hruškové koláče tak dlouho, až jsem si vytvořila svůj vlastní. Spojení kefíru a hrušek zajistí dokonalou vláčnost koláče. Jeho klasická verze jen z mouky a skořice mi nejvíc chutná s troškou arašídového másla! Vy si můžete vybrat, jestli zkusíte právě tuto klasickou verzi a nebo se malinko „odvážete“ a přidáte do těsta trošku kurkumy a část mouky nahradíte mandlemi. V obou verzích byl totiž koláč senzační.…
Tohle není zrovna tradiční vánoční recept. Ani český recept:). Inspirovala jsem se vánočním kulinářským magazínem, který jsem si přivezla ze Skotska. Brusinky a vyzrálý plísňový sýr je totiž něco pro mě. Miluji tyto sladko-slané kombinace a tento koláč je pro Vánoce jako dělaný. Pokud máte hotové listové těsto, je jeho příprava opravdu neskutečně jednoduchá. Hodí se tak pro nečekané i očekávané hosty během Vánoc. Skvěle se bude hodit ale i na Silvestrovskou tabuli:). Věnujte ale pozornost výběru správných surovin. Když…
Dorty jsou taková vyšší dívčí. Ani nespočítám kolik se mi jich fakt nepovedlo a s každým dortem se učím něco nového. Třeba takový krém z másla a mascarpone. Někdo mi kdysi řekl, že to prostě nejde, že tyto dvě suroviny se nemají rády. A pak přišla Ivka z Cat&Cook se svoji první kuchařkou a já díky tomu přišla na to, že tento krém nejen existuje, ale je boží a dá se s ní tvořit zase úplně jinak než z krémem…
Tak tato kokosová buchta mě vcelku potrápila! Než jsem byla spokojená, pekla jsem ji několikrát. Původ tohoto receptu najdete u mě na Instagramu, kde na ni mám v původní verzi recept a nebo tady u receptu na Velikonoční kokosový dort. Korpus na dort mi totiž sám o sobě tak chutnal, že jsem jej začala péct jako rychlou buchtu. Pekla jsem ho třeba jen s mléčnou čokoládou nahoře a nebo s kombinací bílé a hořké čokolády. Každopádně jsem chtěla recept i…
Náročnost: malá Doba přípravy: do 45 minut Počet porcí: 5-6 porcí Ingredience 3 střední mrkve 1 velký batát 1 střední cibule 2 stroužky česneku 500 ml vývaru (můžete použít i vodu, s vývarem vždy ale dosáhnete chuťově výraznějšího výsledku) 50 ml smetany nebo mléka (můžete použít ale i kokosové nebo třeba mandlové mléko) lžíce másla/přepuštěného másla 1 lžička garam masaly (popř. curry koření) mletá kurkuma čerstvě mletý pepř sůl Postup Mrkev, batát, cibuli i…
Risotto bylo jedním z receptů, který mě přivedl k takové té „opravdové“ gastronomii. I já jsem totiž kdysi dělala risotto se smetanou. Ano, je to tak. Žádný učený z nebe nespadl, žejo. Vtip je ale v tom, že to pravé italské risotto je asi tak milionkrát lepší než to, kam nalijete pro krémovitost smetanu. I bez přítomnosti smetany není risotto žádná dieta. Máslo, parmazán a rýže s vysokým obsahem škrobu – právě ten dělá v risottu onu krémovitost. Tento recept…